Sašo Hribar, TV voditelj, komik in mojster pitja

Sašo Hribar, TV voditelj
Sašo Hribar, TV voditelj (Foto: Diana Anđelič)

Premagati klic požrešnosti

Sašo ljubi hrano. Najraje je ob dvanajstih, enih, dveh – ponoči seveda. Takrat, ko je jasno, da mu je uspelo ves dan preživeti, po zakonih biokemije začuti potrebo po špinači, makaronih, krompirjevem golažu, torti s smetano in jagodami. Skratka po vsej "svinjariji", za katero čez dan najde energijo, da se ji upre, ampak potem, ob pol treh zjutraj, je vsega konec. Takrat iz hladilnika, ki je sicer precej špartansko opremljen, izvleče ven vse, česar sicer niti slučajno ne bi jedel, in še tega se ponavadi naje preveč.

Potem ko je opustil šport, ga je začel zelo zanimati alkohol; obdobje alkoholizma je trajalo štiri leta. Takrat je razvil umetnost pitja, in sicer kako piti, da imaš res kaj od tega, kot pravi Sašo. Seveda pri tem obstajajo določena pravila, uči Sašo. "Alkohol ima to slabo plat, da te v fazi, ko si 'nabran', a še ne toliko, da bi padel dol, vleče k hladilniku, kjer se začne nenačrtno žretje. Takrat ješ vse, tudi najbolj čudne kombinacije pašteto na torto, pa še majonezo čez. Ubogo telo, ki že tako težko prebavlja alkohol, dodatno zastrupljaš z maščobo in ciklus presnove traja dvakrat dlje. Ko piješ, hrana zastruplja," pravi mojster pitja Sašo.

Zmešnjava

Pred popivanjem je dobro spiti pol litra Donata, Sašo pa priporoča tudi kak antacid, ki želodcu zagotavlja bazično okolje. "V začetni fazi pitja telo hitro vsrkava alkohol in takrat se dogaja zmešnjava pH v telesu. Zdaj si pripravil osnovo, nekaj alkohola si že použil, po domače povedano, si že trd, vendar si še nevtralen. Niti ni pomembno, kaj piješ, pomembnejše je, da pijač ne mešaš med seboj, to pa zaradi kemije, vezave. Alkoholi imajo namreč različen pritisk na celice in potem spet ni fino. Sledi faza, ko piješ, kolikor in dokler ti prija. Potem ko prenehaš s pijančevanjem, je najbolje, kar lahko narediš, da se izbruhaš. To je najboljše, kajti navsezadnje, si se šel načrtno uničevat, kar je približno tako, kot če bi šel teč maraton. Tudi to ni zdravo, to uničevanje. In telo mora potem počivati.

Spiš v popolni temi. Tudi zjutraj, ko se zbudiš kadar se zbudiš. Zenice imaš zaradi zadetosti vselej odprte in že majhna svetloba skozi okno lahko povzroči hujšo škodo. Brati ne moreš, ker se ne moreš zbrati, lahko pa poslušaš radio. In kar je najpomembnejše, pojavi se ti odklon do vsega, nato pa se zgodi jeba. To je jeba, ki se ji je težko upreti. Lakota. Če popustiš in se naješ, se boš počutil slabo. Ker se počutiš slabo, si spet zaželiš nazaj v tisto stanje. Glavno je torej, da naslednji dan ne smeš ne jesti in seveda tudi piti ne," nam je razkrival svojo umetnost pitja Sašo.

Preslepiti možgane?

Hrana je področje, kjer se najbolj lepo vidi primitivnost našega bivanja, pravi Sašo. "Radi bi preslepili možgane. Natanko vemo: če bomo jedli malo in počasi, nam bodo možgani sporočili, kdaj je dovolj. Mi pa bi radi, še preden možgani utegnejo sporočiti, da je dovolj, pojedli še več. Hočemo nategovati lastne možgane. Količina hrane ubija človeka. Pa naj bo to lahko prebavljiva hrana, najmanj kalorična hrana, ko si enkrat toksičen, ko v telesu vlada zmeda, ni nobene presnove, pretoka energije. Takoj po obroku moraš biti prepričan, da greš lahko na sprehod oziroma teč. Mi pa se tako nažremo, da bi kar legli, čeprav kar na tla."

Klic požrešnosti

Teh pravil se Sašo drži samo, ko je psihično stabilen, to pa ni vedno. Tudi on ima krize, ko zapade v lastna nasprotja, takrat pa lahko poje tudi po pol kile mortadele. To je verjetno njegova nesrečna usoda, ki jo opredeljuje klic požrešnosti. Hrana ga namreč ne vznemirja po videzu, bolj polna skleda. "Rad pomagam ljudem, ampak ko vidim hrano, bi najraje vzel vso skledo in vse pojedel sam," odkrito pove Sašo.

Najraje ima krompirjev golaž, makarone in špinačo. In vse mogoče sladice. Torte, torte, torte. Kot otroku mu je torta simbolizirala rojstni dan, na kar je čakal vse leto. A niti takrat se je ni najedel in je moral spet čakati celo leto. Morda se zato zdaj, kot pravi, zastruplja s tortami, najraje s tistimi sadnimi, z veliko smetane, vaniljevo kremo in sadja. Čokolada je posebno poglavje. Ljudje, ki se ukvarjajo s čokolado, ga učijo, da tista z manj kot 70 odstotkov kakava, sploh ni prava čokolada, njemu pa ni všeč, saj ga spominja na jedilno čokolado, ki so mu jo kot otroku dajali, kadar je imel drisko.

Njegovih 105 kilogramov

Sicer gre pri Sašu bolj za obdobja. Tako pride na vrsto tudi obdobje, ko je zelo discipliniran in skrbno pazi na prehrano; to je takrat, ko ima pred sabo kak določen cilj. Pravi, da je svetovni rekorder v hujšanju, saj mu je v dveh mesecih s 105 kg uspelo shujšati na 80 kg. "Ko pazim na prehrano, jem malo in pogosto, kar je zelo težko, ker sem vselej v skušnjavi, da bi jedel še več," priznava Sašo, da se tudi potrudi. Za motivacijo mora imeti izziv. Ali preteči po poti okupirane Ljubljane, tekmovati z Martinom Strelom. Zadnji izziv je vzel tako zelo resno, da si je med pripravami nadziral tudi vzorce krvi.

Hrana je preprosta zadeva

V hrani so mu všeč osnovni okusi; da iz tega delajo neko znanstveno tezo, mu gre pošteno na živce. Tako pri hrani kot v umetnosti. Hrana je tako preprosta zadeva in ko začneš komplicirat, ne prideš daleč. "Prijatelji so me prepričevali, da balzamični kis prija povsod, tudi k sladicam. Ko sem to poskusil, sem ugotovil, da ne paše nikakor, da je to nateg, tak kot vse v življenju. Danes je vse 'fake' in človeka stane veliko notranje energije, da si reče, ne bom jedel tega, ker je zanič, čeprav vsi drugi hvalijo, kako je dobro. Naslednjič bo k tistemu prijalo kaj drugega, na primer olivno olje. Predstavljajte si kremšnite z olivnim oljem, pa bosta na kakem sprejemu Demetrij Bitenc in Judita Treppo rekla, da je dobro, potem pa bodo vsi to jedli."

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki