Fetalni alkoholni sindrom

(Foto: Shutterstock)

Prirojena razvojna motnja

Fetalni alkoholni sindrom je prirojena razvojna motnja, ki jo spremlja blažja ali hujša oblika duševne prizadetosti. Od številnih drugih jo loči to, da jo lahko zanesljivo preprečimo.

Pravzaprav je odgovornost vsake nosečnice, da ne uživa alkohola in tako ne škoduje plodu. "Čeprav po ginekoloških čakalnicah visijo letaki, so ginekologi še vedno pasivni, ko je treba nosečo žensko opozoriti na to, kaj in koliko alkohola - če sploh - je dovoljeno," ugotavlja ameriška psihologinja dr. Shivani Nath, ki spremlja otroke s to motnjo.Fetalni alkoholni sindrom je težko prepoznati. Nedavna raziskava, ki so jo opravili v Ameriki, je dokazala, da se lahko dojenčkove poteze na obrazu, ki naj bi bile glavni pokazatelj prizadetosti otroka, sčasoma spremenijo in izničijo sum ali pa sčasoma šele pridobijo značilno obliko. Tudi razlike v kognitivnem razmišljanju se utegnejo pojaviti šele pozneje. Če naj zdravnik uspešno potrdi diagnozo pri starejšem otroku, mora upoštevati celotno zdravstveno sliko, skupaj z otrokovo družbeno in intelektualno uspešnostjo.

RAZŠIRJENOST

Po zadnjih podatkih kar 20 odstotkov ameriških nosečnic prekomerno uživa alkohol, vsaj v prvem trimesečju, ko marsikdaj še ne vedo za nosečnost. Fetalni alkoholni sindrom prizadene 1,9 otroka na 1000 živorojenih otrok. Pri ženskah, ki prekomerno uživajo alkohol, se rodi 29 prizadetih otrok na 1000 živorojenih otrok. Pri materah, ki že imajo enega prizadetega otroka, je verjetnost, da bo prizadet tudi naslednji otrok kar 25-odstotna. Dr. Nath opozarja, da je fetalni alkoholni sindrom v resnici vodilna prirojena prizadetost pri otrocih v Ameriki.
Pri nas se v Porodnišnici Ljubljana rodijo od 3 do 4 otroci s fetalnim alkoholnim sindromom na leto. Motnja torej še zdaleč ni prevladujoča. Razlike med državami izvirajo iz povprečne starostne dobe, ko ženska prvič postane mati, ki je v Ameriki znatno nižja.

DIAGNOZA

Neonatolog bo prizadetega otroka prepoznal po naslednjih značilnostih:

  • nizka porodna teža, krajša dolžina ploda, majhna glava,
  • motnje v delovanju centralnega živčevja, zapoznel razvoj motoričnih spretnosti, zapoznel razvoj govora,    blažja ali hujša duševna prizadetost,
  • nepravilno oblikovana glava, majhne oči, škilavost, volčja ustnica ali žrelo,
  • nepravilnosti v delovanju srca.

Neonatolog in pediater lahko opazita tudi slabšo koordinacijo, pozneje pa motnje v koncentraciji in vedenjske težave, kot sta hiperaktivnost ter nezanimanje za igro in družbo vrstnikov. Vedenjske težave se večajo sorazmerno z prizadetostjo otrokove lobanje in obraza. Sledijo še težave pri požiranju, govorna (zaradi volčje oblikovane ustnice otrok težko tvori glasove) in slušna prizadetost.

PROGNOZA

Prognoza je odvisna od tega, kako zgodaj je bila motnja odkrita in za kakšno stopnjo prizadetosti gre. Po besedah pediatrinje dr. Marije Krugler Bricelj, ki spremlja štirinajstletnega dečka s fetalnim alkoholnim sindromom v Zdravstvenem domu Bežigrad v Ljubljani, gre pri zdravljenju za skupinsko delo pediatra, logopeda, specialnega pedagoga in psihologa, odvisno od tega, katere motnje pestijo otroka. Fant, ki ga zdravnica spremlja skupaj s skupino iz Mentalnohigienskega oddelka, je v procesu zdravljenja tako napredoval, da obiskuje redno šolo, je družaben, poleg tega je uspešno prestal operacijo na srcu in vse kaže, da po zaslugi terapije z rastnim hormonom ne bo več zaostajal v rasti. "Naj poudarim, da je v procesu zdravljenja ključno spodbudno domače okolje, torej družina," je še dejala dr. Marija Krugler Bricelj.

PREPREČEVANJE

"Ne le, da ni dobro, če ženska med nosečnostjo uživa alkohol, zadnja zdravniška priporočila iz Amerike govorijo, da se je alkoholu pametno izogibati tudi v času načrtovanja nosečnosti," meni dr. Shivani Nath.
Kaj pa pri nas? Prim. dr. Vasilij Cerar, ginekolog in porodničar iz Porodnišnice Ljubljana, pravi, da zmerno uživanje alkohola v nosečnosti, tudi v prvih mesecih, ni nujno tako usodno, kot dokazujejo nekatere raziskave iz tujine. Zmerno uživanje pomeni kozarček vina ali merico žgane pijače. Seveda se zdravnik strinja, da alkohol v vsakem primeru slabo vpliva na razvoj ploda, in meni, da se ga je treba izogibati.

ALKOHOL IN OČE

Tudi otrokov oče lahko s prekomernim uživanjem alkohola pred oploditvijo negativno vpliva na plod. Nekatere raziskave so poiskale povezavo med očetovim alkoholizmom in prekomernim uživanjem alkohola pri otroku. Preveč alkohola lahko pripelje do oksidativne okvare spermijev in slabše kakovosti otrokovega dednega materiala. Za boljšo kakovost dednega materiala v spolnih celicah lahko moški poskrbi z uživanjem živil, bogatih z antioksidanti (sadje, zelenjava), in z zmernim uživanjem alkoholnih pijač (največ dve merici dnevno; ena merica je 1 dcl vina, 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače).

Pri ženskah, ki prekomerno uživajo alkohol, se rodi 29 prizadetih otrok na 1000 živorojenih otrok.

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki