Nasveti za lažji in hitrejši porod - pogovor z mag. Stankom Pušenjakom

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., ginekolog in porodničar
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., ginekolog in porodničar (Foto: Diana Anđelić)

Porod danes bolj varen kot kdajkoli

Porod vsaka ženska doživlja drugače. Nekatere se ga pretirano bojijo, druge ga doživijo kot nekaj povsem vsakdanjega. Kako ženskam pomagajo premagati strah pred porodom in kakšni so načini pomoči, da jim porod olajšajo in tudi, kako se lahko ženske same čim bolje pripravijo nanj, smo se pogovarjali z mag. Stankom Pušenjakom, dr. med., ginekologom in porodničarjem z Ginekološke klinike v Ljubljani.

V današnjem času strah pred porodom zbujajo različni bolj ali manj zavajajoči zapisi in dialogi na najrazličnejših spletnih forumih, določen del te "negativne evforije" pa povzročajo tudi mediji. Obstaja tudi nekakšen prastrah, ki na splošno vpliva na osnovno razpoloženje do poroda med ljudmi, med ženskami pa toliko bolj, ker so pri tem osebno vpletene, o neupravičenem strahu pred porodom spregovori mag. Stanko Pušenjak. "Ob tem je treba poudariti, da še nikoli v zgodovini človeštva nosečnost in porod nista bila bolj varna kot zdaj in so zato razlogi za strah pred smrtjo ženske in otroka vsaj v razvitem svetu zelo šibki. Prastrah pred smrtjo, vsaj v razvitem svetu, vse bolj zamenjujejo drugi strahovi, zlasti pred tem, da otrok ne bi bil zdrav, da bi med porodom utrpel poškodbo ali pomanjkanje kisika, strah pred bolečino, pred iznakaženjem in pred izgubo privlačnosti pri partnerju."


Zmagati v tekmi sama s seboj

Vsaka ženska porod doživlja drugače, prav tako se vsaka nanj pripravlja na svoj način. Naš sogovornik današnjim nosečnicam priporoča samonadzor nad tem, kaj se odločijo vtipkati v iskalno okence iskalnikov po svetovnem spletu, še bolje, da se vsem tem novotarijam v nosečnosti izognejo. Namesto tega naj raje najdejo svoj notranji mir in zaupajo, da bodo zmogle vse, kar bo potrebno.

"Del tega nam dajo že starši genetsko in z vzgojo, večji del tega pa je treba razvijati in razviti sam. Za zadostno smozavest in zaupanje je najprej potrebna dobra samopodoba, jasna predstava o svojem telesu in njegovih sposobnostih ter jasna želja podariti življenje svojemu otroku, ne glede na morebitne žrtve, ki so pri tem včasih neizogibne," pravi mag. Pušenjak in nadaljuje: "Potrebna je zavest, da gre za povsem lastno pot, lasten projekt, pri katerem ni ne očka, ne mamice, ne koga tretjega, ki bo namesto nas opravil nalogo. Le oseba s tem prepričanjem bo dovolj trdna, samozavestna in odločena, da ji bo porod 'mala malica'. Vsi ostali, ki smo med porodom zadolženi za porod, da bodo tveganja zapletov čim manjša, da se bo vse odigralo čim manj travmatično ter da se bo zdravi ženski rodil zdrav otrok, pa smo le pripadajoči tim profesionalcev, ki omogočimo glavni igralki zmagati v tekmi sama s seboj."

Priporočljiv je obisk predporodnih šol

Tako kot se vsaka nosečnica na porod pripravlja individualno, tako tudi naš sogovornik vsaki svetuje različno, odvisno od tega, kaj nosečnico skrbi. "V najsplošnejšem smislu odsvetujem poslušanje prijateljic in znank, ki rade pripovedujejo o svojih 'neverjetnih zgodbah' pri porodu. Običajno priporočam obisk ene od predporodnih šol za starše, ki jih večinoma organizirajo zdravstveni domovi in lokalne porodnišnice, vodijo pa izkušene babice, priporočam pa tudi katero od poljudnih knjig o nosečnosti in porodu. Tudi sam sem pred leti pri založbi Didakta izdal drobno knjižico z naslovom Nosečnost od tedna do tedna, v kateri so na kratko pojasnjene vse pomembne informacije o nosečnosti, porodu in poporodnem obdobju in je še vedno dovolj aktualna, da jo priporočam v branje."

Različni načini lajšanja poroda

Za lajšanje porodnih težav je na voljo kar nekaj načinov, pravi naš sogovornik. "Za občutek strahu in bolečine je zelo pomemben osebni odnos do poroda. Če želi ženska odpraviti negotovost glede poroda, zelo pomagajo različne tehnike telesne aktivnosti (predporodna telovadba) ter psihološke tehnike samonadzora in avtogenega treninga. Tudi dobra informiranost o vsem, kar se v telesu dogaja med nosečnostjo in med porodom, blagodejno vpliva na prepuščanje osebju in njegovim navodilom. Če teh ni, pa zna nadzorovati svoje telo in preprečevati pretirano in nenadzorovano zakrčenost mišic, to precej zniža porabe kisika in s tem pomaga tudi k bolj gladkemu in hitrejšemu poteku poroda." V kolikor tudi to ni mogoče, oziroma ženska vseeno doživlja višje breme težav, od bolečin do težav s prepuščanjem v popoln nadzor strokovnemu osebju, so na voljo še številni medicinski ukrepi, od fizoterapevtskih (TENS – transkutana elektro nevro stimulacija) do farmakoloških (protibolečinska zdravila za intravensko uporabo ali prevodno – epiduralno analgezijo).


Porod lajšajo tudi z gelom

"V zadnjih letih smo se porodničarji in babice postopoma seznanjali z obstojem novega pripomočka za lajšanje poroda, s takoimenovanim porodnim gelom. Ker je trenutno na trgu le en tak pripomoček, kateri izponjuje vse potrebne medicinske zahteve in standarde, verjetno ni sporno, če ga imenujemo kar z imenom Dianatal," pravi mag. Pušenjak. Namen tega gela je zmanjšati upor med plodom in porodno potjo in s tem zmanjšati potrebo po večjih porodnih silah, oziroma ob obstoječih silah, zmanjšati verjetnost zapletov, ki so posledica upora. "Omenjeni gel vnesemo v porodno pot sproti med notranjim porodniškim pregledom, s katerim sicer spremljamo potek poroda. Gel je sterilen in deluje celo antibakterijsko, je povsem biokompatibilen, je močno oprijemljiv, a hkrati ne draži sluznic in ne povzroča alergij," o učinkih gela spregovori naš sogovornik. Njegova uporaba je torej za plod in nosečnico med porodom popolnoma varna. T

Tako kažejo tudi raziskave, pravi mag. Pušenjak: "Trenutno razpoložljive raziskave, ki zaradi nezaupljivosti vpletenih strokovnih avtoritet žal napredujejo zelo počasti in tipajoče, vsekakor kažejo zelo obetavne rezultate, saj po skoraj tisoč znanstveno nadzorovano izvedenih porodih z gelom v različnih porodnišnicah v nekaterih evropskih državah (Švici, Nemčiji, Sloveniji in drugih), kažejo v primerjavi s porodi brez gela, pozitivne vplive na porod, saj se ob uporabi tovrstnega gela pojavljajo trendi zmanjšanja vseh možnih posledic zastoja poroda, kot je krajšanje poroda, posledično pa tudi nižja stopnja prereza presredka, nižja stopnja raztrganin presredka, nižja stopnja težav s sečili in prebavili po porodu in celo nižja stopnja carskega reza."

Kaj vpliva na dolžino poroda?

Veliko stvari, pravi mag. Pušenjak in najprej omeni tiste, ki jih ne moremo meriti. "Na potek poroda lahko močno vpliva okolje, v katerem se dogaja. V primeru, da se ženska počuti sprejeta, da ne občuti (pri)sile s strani prisotnih pri porodu, se osebju in na sploh dogajanju v telesu povsem prepusti in s tem doseže odstranitev ovir do uspešnega poroda. Zaupanje in prepuščanje ima lahko odločilen vpliv na osnovni tonus vseh mišic v telesu in s tem tudi mišičja medeničnega dna, na to, katere in koliko hormonov bo sistem sproščal v kri in vse skupaj lahko porod bodisi olajša ali pa podaljša in v ekstremnih primerih celo ustavi." Sicer pa na dolžino poroda vplivajo tudi merljivi in preverljivi dejavniki tveganja, kot so velikost oziroma telesna zgradba nosečnice in ploda, dejstvo, da ženska rodi prvič ali je že rodila, način začetka poroda s popadki pri zrelem materničnem ustju ali s predčasnim spontanim razpokom jajčnih ovojev pri nezrelem materničnem ustju ipd.


Zakaj lahko pride do zastoja pri porodu?

Do zastoja pri porodu večinoma pride v drugi porodni dobi, ki se začne, ko je maternično ustje popolnoma odprto in se vzpostavijo pogoji za iztis ploda. "Pritisk plodove glavice na končni del črevesa povzroči spontano in nenadzorovano pritiskanje s trebušnimi mišicami, ki še poveča pritisk in iztisne sile. Upor porodne poti lahko povzroča strah pred poškodbami ob iztisu ploda, strah pred rezanjem presredka in posledično zategovanje mišic medeničnega dna v tej fazi. Zniža se tudi prag za porodno bolečino, kar še dodatno zamegli zavest ter ovira trezno in smiselno komuniciranje med babico in porodnico, ženski pa onemogoča slediti navodilom, ki sicer služijo lajšanju poroda in zmanjšujejo tako porodne poškodbe kot potrebo po rezanju presredka," razloži mag. Pušenjak.

Za zastoj v drugi porodni dobi seveda obstajajo tudi objektivni dejavniki, kot so prevelik plod za konkretno nosečnico (kefalopelvina disproporca) ali druge ovire, ki plodu preprečujejo ustrezno vstopanje v medenico in prehod skozi porodni kanal (nepravilna glavična vstava – npr. čelna vstava), prešibki popadki (slabost popadkov) ipd.

Če gre za absolutne ovire, je seveda edini način za varno dokončanje poroda v tem primeru carski rez, pri relativnih ovirah pa se porodničarji lahko odločimo za takoimenovano porodniško izhodno operacijo, pri kateri plodu na glavico namestimo posebno oblikovano vakuumsko kapico, iz nje izsesamo zrak ter z njeno pomočjo plodovo glavico varno izvlečemo iz nožnice.


Galerija

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., ginekolog in porodničar Diana Anđelić

"Za občutek strahu in bolečine je zelo pomemben osebni odnos do poroda. Če želi ženska odpraviti negotovost glede poroda, zelo pomagajo različne tehnike telesne aktivnosti (predporodna telovadba) ter psihološke tehnike samonadzora in avtogenega treninga. Tudi dobra informiranost o vsem, kar se v telesu dogaja med nosečnostjo in med porodom, blagodejno vpliva na prepuščanje osebju in njegovim navodilom," pripoveduje mag. Pušenjak. Grega Žunič

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki