Cepljenje proti HPV ščiti pred rakom oba spola

Prof. dr. Marjetka Uršić Vrščaj, dr. med., spec. ginekologije: "Evropska organizacija za zdravila še ni oblikovala priporočil, v katera bi vključila tudi cepljenje dečkov, vendar se bo to najverjetneje zgodilo že v bližnji prihodnosti."
Prof. dr. Marjetka Uršić Vrščaj, dr. med., spec. ginekologije: "Evropska organizacija za zdravila še ni oblikovala priporočil, v katera bi vključila tudi cepljenje dečkov, vendar se bo to najverjetneje zgodilo že v bližnji prihodnosti." (Foto: Diana Anđrlić)

V ZDA bodo cepili tudi dečke

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni je z namenom doseči čim boljšo zaščito pred širjenjem spolno prenosljivih virusov HPV prejšnji mesec priporočilo za rutinsko cepljenje razširil tudi na dečke, stare od 11 do 12 let. Cepljenje proti HPV so doslej priporočali samo za deklice. Glavna korist cepljenja dečkov je zajezitev širjenja virusov, ki poleg raka materničnega vratu povzročajo tudi nekatere druge vrste raka, kot so denimo rak grla, rak zunanjega spolovila in rak anusa, poleg tega pa tudi genitalne bradavice. Več kot polovica moških se prej ali slej okuži s HPV, okužba pa najpogosteje izzveni, ne da bi povzročila težave.

Ob tej novici smo eno največjih strokovnjakih za področje problematike HPV prof. Marjetko Uršič Vrščaj, dr. med., spec. ginekologije, prosili za kratek komentar. Kaj je botrovalo tej odločitvi in kako bo to prispevalo v boju proti številnim vrstam raka, ki jih povzroča skupina virusov HPV?

Kaj prinaša razširitev priporočila za cepljenje proti HPV za dečke?

Na osnovi najnovejših podatkov iz raziskav je bilo priporočilo posvetovalnega odbora ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) o razširitvi cepljenja proti HPV na dečke in njegovo uvrstitev v redni program cepljenj pričakovana. Posvetovalni odbor CDC priporoča cepljenje enajst- do dvanajstletnih dečkov s štirivalentnim cepivom, v prehodnem obdobju pa tudi od trinajst do enaindvajset let starih najstnikov in mlajših moških, ki niso prejeli vseh treh odmerkov cepiva. Strokovnjaki v Sloveniji smo te spremembe pričakovali in jih napovedovali. Ker se okužbe s HPV prenašajo s spolnimi odnosi, je seveda najučinkoviteje, če s cepljenjem zaščitimo tako deklice kot dečke, in sicer v optimalni dobi, torej še pred začetkom spolnega življenja.

Cepljenje dečkov ponuja individualno zaščito pred boleznimi, ki jih povzročajo nekateri najpogostejši genotipi HPV, obenem pa se posredno zmanjša tveganje za okužbo s HPV pri ženskah.

Zakaj so strokovnjaki sprejeli to odločitev šele po petih letih uporabe cepiva?

Spomniti se moramo, da so bili izsledki prvih raziskav usmerjeni predvsem v ugotavljanje učinkovitosti cepiv pri deklicah oziroma mladih ženskah. Prve raziskave pri dečkih, cepljenih s štirivalentnim cepivom, so sicer kazale na enako učinkovit imunski odgovor po cepljenju kot pri deklicah, vendar dokazov o klinični učinkovitosti (preprečevanje bolezni) takrat še ni bilo.  Če bi dosegli visoko precepljenost deklic (80 % ali več), bi lahko pričakovali omejitev širjenja okužbe tudi med moškimi. Zdaj vemo, da tolikšno precepljenost dosegajo zelo redke države, zato je cepljenje dečkov in deklic s strokovnega vidika toliko bolj upravičeno.

Ali pričakujete, da bo odločitev o cepljenju dečkov pri starših vzbudila manj zadržkov?

Da, pričakujem nekoliko manj zadržkov, predvsem zato, ker so starši pogosto spraševali, kdaj bo možno cepiti tudi dečke, kajti starši so zdaj vendarle bolj ozaveščeni o koristih cepljenja proti okužbam s HPV kot pred leti. Poleg tega so že znani podatki o varnosti cepiva pri cepljenih deklicah, kar zagotovo v določeni meri pomirja starše. Morda bo z vidika spolnosti cepljenje dečkov sprejemljivejše, saj vemo, da so včasih zadržki do cepljenja deklic v povezavi s spolnostjo (neupravičeno) še kako prisotni.

Ali lahko pričakujemo uvrstitev cepljenja dečkov v državni program cepljenja?

V Sloveniji pozorno spremljamo najnovejše podatke in jih s strokovnega vidika podpiramo. Evropska organizacija za zdravila (EMA) še ni oblikovala priporočil, v katera bi vključila tudi cepljenje dečkov, vendar se bo to najverjetneje zgodilo že v bližnji prihodnosti.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki