Lani proti HPV cepili več polovico šestošolk

prim. doc. dr. Alenka Kraigher
prim. doc. dr. Alenka Kraigher (Foto: Diana Anđelić)

Prim. doc. dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) o uspehu državnega programa za cepljenje deklic proti HPV

Cepljenje je najučinkovitejša zaščita pred morebitno izpostavljenostjo okužbi s HPV, do katere pride s prvimi spolnimi stiki. Kljub temu se je lani, ko je bilo prostovoljno cepljenje proti HPV prvič uvrščeno v državni program cepljenj, za to možnost odločila samo dobra polovica staršev šestošolk. Da bi bila možnost prenosa okužbe kar najmanjša, s tem pa predvsem znatno manj smrti zaradi raka rodil, je potrebna vsaj 80 odstotna precepljenost. Po odgovore na vprašanja o tem, kako naj bi IVZ to dosegel in kako informirajo starše, da se odločijo za cepljenje, smo se obrnili na prim. doc. dr. Alenko Kraigher iz IVZ.

Kako IVZ starše in splošno javnost seznanja s problematiko HPV, predvsem pa z možnostjo cepljenja šestošolk v okviru programa cepljenja?
IVZ je v sodelovanju s strokovnjaki različnih strok pripravil gradivo o cepljenju, namenjeno šolskim zdravnikom, saj so ti ključni pri ozaveščanju staršev in deklic o boleznih, ki jih povzročajo HPV. To gradivo zdravniki uporabljajo za predavanja v okviru roditeljskih sestankov.
Starši dobijo pisno informacijo in letak, ki je tudi na voljo na spletu, dodatne informacije so na voljo na naslovu IVZ-ja.

Ali namerava IVZ z letošnjim šolskim letom informiranje okrepiti, saj ugotavljamo, da starši še vedno ne vedo prav veliko o okužbi s HPV, kaj šele o njenih posledicah in možnostih preventive?
Pred začetkom letošnjega cepljenja so se šolski zdravniki udeležili posvetovanja, na katerem so dobili dodatne informacije, tako da lahko odgovorijo na vsa vprašanja, ki jih postavljajo starši pred cepljenjem deklic. Starši bodo tudi letos prejeli pisno informacijo in letak, podatke na spletnih straneh pa redno osvežujemo.

Čemu namenjate največji poudarek?
Predvsem temu, da cepljenje ščiti pred smrtno nevarnimi, a tudi neprijetnimi in težko ozdravljivimi boleznimi rodil. Izkušnje kažejo, da je cepivo varno in učinkovito. Kot pri vseh drugih zdravilih se lahko tudi po cepljenju proti HPV pojavijo neželeni učinki, ki pa so navadno blagi in prehodni. Najpogosteje gre za lokalne reakcije na mestu cepljenja (bolečina, rdečina, oteklina) in povišano telesno temperaturo. Resnejši neželeni učinki so zelo redki. Za dobro zaščito je pomembno, da oseba prejme vse tri odmerke cepiva. Pričakovati velja, da bo zaščita po cepljenju dolgotrajna. Cepljenje je najučinkovitejše sredstvo pred morebitno izpostavljenostjo okužbi s HPV, do katere pride s prvimi spolnimi stiki. Kljub cepljenju bodo še naprej potrebni redni ginekološki pregledi

Kakšna je odzivnost staršev? Ali obstajajo razlike po regijah, in če da, zakaj prihaja do njih?
Ob uvedbi cepljenja se je pokazalo, je odzivnost staršev na povabilo na cepljenje tudi regionalno pogojena. V nekaterih predelih Slovenije, zlasti na severozahodu, je bilo odziv zelo velik, tudi več 80-odstoten, ponekod pa je bil slabši, celo manj kot 30-odstoten  Na manjšo naklonjenost cepljenju vplivajo številne negativne informacije na spletu, ki jih objavljajo nasprotniki tega cepljenja.

Kdaj naj bi dosegli želeno 80-odstotno precepljenost?
Ob uvedbi programa cepljenja proti HPV smo poudarili, da morajo šolski zdravniki izčrpno informirati starše, saj je le tako mogoče doseči visoko precepljenost. V letu uvedbe cepljenja je to uspelo le redkim državam. Z izjemo Velike Britanije, kjer so že v prvem letu cepili približno 90 odstotkov dvanajstletnih deklic, ima večina evropskih držav podoben ali nižji delež cepljenih deklic kot Slovenija. Pričakujemo pa, da se bo ta delež iz leta v leto povečeval.

Kakšna je bila precepljenost lanske generacije šestošolk?
Podatke o cepljenju lanske generacije še zbiramo, vendar bodo že kmalu dostopni. Delež verjetno ne bo presegal 55 odstotkov.

Kako se odzivate na ugovore skupin in posameznikov, ki izrazito nasprotujejo cepljenju in so naravnost negativno nastrojeni?
Odgovori nasprotnikom cepljenja so z dokazi podprti podatki o varnosti in učinkovitosti cepiv proti HPV. Teh dokazov je iz leta v leto več, saj cepljenje po dolgotrajnem obdobju preizkušanja in raziskav že nekaj let poteka po vsem svetu.

Kaj bi sporočili staršem in njihovim šestošolkam?
Humani virusi papiloma so zelo razširjeni in se jim v življenju le težko izognemo. Okužba s HPV je povezana z nastankom raka materničnega vratu in nekaterih drugih rakov. Cepljenje v zgodnji starosti prepreči obolenja, ki jih povzročajo hudo nevarni tipi HPV, ki jih vsebuje cepivo. Cepljenje je najučinkovitejše v zgodnji starosti in pred izpostavljenostjo okužbi s HPV, torej še pred prvimi spolnimi odnosi.Koristni povezavi:
KALA, društvo za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki