Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Prof. Marjetka Uršič Vrščaj, strokovnjakinja za HPV, o uspehih cepljenja in novih testih za odkrivanje okužbe


(stran 2 od 2)


Je prišlo do kakih sprememb, ko gre za cepljenje dečkov?
Oktobra lani je ameriška FDA odobrila uporabo štirivalentnega cepiva za preprečevanje genitalnih bradavic, povezanih z delovanjem HPV 6 in HPV 11, pri dečkih in moških, starih od 9 do 26 let. Cepljenje moških proti HPV je vsekakor učinkovito in koristno, res pa je, da še v nobeni državi ni bilo vključeno v redni program cepljenj. To je povezano predvsem s povečevanjem stroškov cepljenja in z dejstvom, da dobra precepljenost deklic zmanjšuje tveganje za prenos okužbe.

Omenili ste, da se obetajo novosti na področju testiranja na HPV. Kaj lahko pričakujemo? Ali je PAP-test še vedno pomembno orodje za odkrivanje okužbe s HPV? Ali lahko pričakujemo nove teste?
Da, na področju testiranja na HPV se obetajo nemara najpomembnejše novosti. Dejstvo, da HPV povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu, je na eni strani vodilo k razvoju cepiv proti HPV in s tem preprečevanju okužbe, na drugi pa k razvoju testov za odkrivanje obstoječe okužbe in s tem k uspešnejšemu iskanju predrakavih sprememb. Triažni test HPV uporabljamo pri ženskah z začetno patološkim brisom materničnega vratu ali testom PAP.

Zakaj triažni test?
Ker v primeru pozitivnega testa (večja verjetnost predrakavih sprememb) nadaljujemo z diagnostičnimi preiskavami, v primeru negativnega testa (ni predrakavih sprememb) pa lahko žensko kontroliramo manj pogosto. Triažni test HPV bomo po 1. oktobru tudi v Sloveniji uporabljali pri vseh ženskah (glede na izvid brisa materničnega vratu). Test bo za ženske brezplačen.

Največja novost se že čez nekaj let obeta ženskam po tridesetem letu. V Evropi bo dosedanji test PAP najverjetneje nadomestil test, ki se bo imenoval presejalni test HPV. Preprosto povedano, namesto testa PAP bomo najprej opravili test HPV. V primeru pozitivnega izvida testa HPV bomo opravili še test PAP,  primeru negativnega testa HPV pa bo ženska naročena na redni ginekološki pregled.

Ali smo torej že kaj bližje omejitvi te najbolj razširjene spolne bolezni?
Prepričana sem, da z vsemi najnovejšimi dognanji pomembno napredujemo proti učinkovitemu preprečevanju okužb s HPV in zlasti bolezni, ki jih povzročajo. Če končam z rakom materničnega vratu: ključni ukrepi so cepljenje ter redni ginekološki pregledi in odvzemi brisa materničnega vratu. Pomembna sta tudi spolna vzgoja in izobraževanje. Učinek cepljenja na delež predrakavih sprememb in raka materničnega vratu se bo pokazal čez nekaj let, seveda pa so pomembne tudi druge dejavnosti. Od leta 2003 smo v Sloveniji z državnim programom organiziranega presejanja za raka materničnega vratu število novih bolnic zmanjšali za skoraj 40 odstotkov. Ginekologi in tudi vsi drugi, ki sodelujemo v programu, smo s skupnimi močmi naredili zelo veliko. Kljub vsem novostim se Slovenija in tudi druge države z dobro organiziranim presejanjem še naprej srečujejo s težavo, ki je bila omenjena tudi na konferenci: to so ženske, ki kljub več vabilom ne pridejo na ginekološki pregled in odvzem brisa materničnega vratu. Kako odkriti predrakave spremembe materničnega vratu pri teh ženskah? Morda bo rešitev v samoodvzemu, kar je bila tudi pomembna novost konference v Montrealu.

Prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., specialistka ginekologije z Onkološkega inštituta v Ljubljani, se je že pred več kot 20 leti med prvimi posvetila preučevanju povezave med HPV in rakom materničnega vratu. Ves ta čas aktivno sodeluje pri informiranju in ozaveščanju slovenske javnosti o problematiki raka materničnega vratu tudi v okviru ZORA, državnega programa za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu. Prof. Vrščajeva je dolgoletna članica Vivine zdravniške linije, sodeluje pa tudi na viva.si, kjer odgovarja na številna vprašanja žensk o problemih predrakavih sprememb materničnega vratu, RMV in HPV.


Koristni povezavi:
KALA, društvo za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu

Društvo onkoloških bolnikov SlovenijeVam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd