Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Prof. dr. Mario Poljak, dr. med., spec. klinične mikrobiologije, o HPV in cepljenju proti HPV


(stran 4 od 4)


Kaj pa fantje oziroma moški kot glavni prenašalci? Ali bi mi, ker imam dva sinova, predlagali, naj cepim oba? Kje lahko to naredim? Ali imate glede tega kakšne pomisleke?
Cepivo so preizkušali pretežno na dekletih in ženskah, starih od 9 do 26 let, zato so trenutno na voljo le podatki o varnosti in učinkovitosti cepiva za to starostno skupino. Cepivo je varno tudi za dečke, stare med 9 in 15 let, vendar podatkov o klinični učinkovitosti cepiva (učinkovitost pri preprečevanju bolezni) pri dečkih za zdaj ni. Dodatne raziskave na dečkih ter preizkušanje cepiva na moških in ženskah, starejših od 26 let, še potekajo. Ko bodo znani rezultati teh raziskav, bodo priporočila za cepljenje najbrž dopolnili še za druge skupine prebivalstva. Kljub temu nekatere države, kot sta Avstralija in Nova Zelandija, priporočajo cepljenje tudi dečkom in moškim.

Evropska agencija za zdravila (EMEA) v svojih priporočilih ne opredeljuje natančno ne spola ne starostnega razpona za cepljenje. EMEA navaja samo to, da indikacija za cepljenje temelji na dokazu o učinkovitosti cepiva pri odraslih ženskah, starih od 16 do 24 let, in na dokazu o imunogenosti cepiva pri otrocih in mladostnikih obeh spolov, starih od 9 do 15 let. Odločitev o cepljenju dečkov pri nas bo rezultat poglobljenega pogovora med starši in izbranim zdravnikom, ki bo opravil cepljenje. Ko gre za vaša sinova, se boste torej morali odločiti sami z vašim izbranim zdravnikom. Jaz bom svojega trinajstletnega sina zagotovo cepil.

Ali menite, da bo to cepivo odprlo pot tudi za druga cepiva proti raku?
Poleg cepiva proti HPV imamo že nekaj let cepivo, ki med drugim ščiti proti raku. To je cepivo proti hepatitisu B, ki obenem ščiti proti raku jeter; ta je pri nekaterih posameznikih lahko posledica dolgotrajnega nezdravljenega kroničnega hepatitisa B. Zaradi vseh svojih posebnostih pomeni cepivo proti HPV izredno pomembno prelomnico v medicini, ki bo zagotovo odprla pot drugim cepivom proti raku. Upajmo, da bomo vsem tem izzivom kos.

V zadnjih letih se je število primerov anogenitalnih bradavic med prebivalstvom povečalo. Nekateri strokovnjaki priporočajo tudi cepljenje proti tem. Kakšna bolezen so anogenitalne bradavice in zakaj bi se bilo koristno cepiti?
Anogenitalne bradavice so resda benigni tumorji, vendar zelo pogosti in slabo občutljivi na zdravljenje. Zaradi videza, položaja (območje spolovil in rodil) in velikosti lahko pomembno poslabšajo kakovost življenja in obolelo osebo celo izolirajo. V zadnjih treh desetletjih pojavnost anogenitalnih bradavic nenehno narašča. Najpogosteje se okužijo ženske med 19. in 22. letom starosti ter moški med 22. in 26. letom.

Najpogostejše anogenitalne bradavice so tako imenovani klasični ostri kondilomi, ki nastanejo predvsem v prepucijski vrečici pri neobrezanih moških, v sečnici in perianalno, pri ženskah pa na velikih in malih sramnih ustnicah, v nožničnem preddvoru, nožnici, na materničnem vratu in perianalno. Sprva je opaziti milimeter do dva velike belkaste ali rožnate izrastke. Ti se sčasoma večajo, tako po številu kot po velikosti, in prerastejo v cvetačaste tvorbe, ki lahko prekrijejo celotne zunanje spolovilo. Genitalne bradavice v sečnici lahko povzročajo krvavitve, izcedek in zmanjšan curek urina.

Kondilome je treba čim prej odstraniti, saj se lahko nekatere oblike spremenijo v maligne. Tako so za osebe, ki imajo analne spolne odnose, priporočljivi redni preventivni pregledi zadnjikovega kanala, kajti kondilomi lahko nastanejo tudi izključno v zadnjikovem kanalu in dolgo ne povzročajo težav, lahko pa povzročijo redek zaplet, rak zadnjikovega kanala.

Ker je zdravljenje genitalnih bradavic zelo boleče in dolgotrajno, poleg tega pa je zanje značilno, da se po zdravljenju ponovijo v 20 do 30 odstotkih primerov, je možnost cepljenja proti HPV-6 in HPV-11 nekaj, kar čakamo že desetletja.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd