Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Prof. dr. Mario Poljak, dr. med., spec. klinične mikrobiologije, o HPV in cepljenju proti HPV


(stran 2 od 4)


Cepivo proti HPV je tu. Ali lahko govorimo, da gre za pravo prelomnico, nemara celo revolucijo, saj je ameriška revija Time izbrala to cepivo za največji medicinski dosežek lanskega leta?
Štirivalentno cepivo proti HPV je zaradi svojega koncepta (cepivo proti raku materničnega vratu in obenem proti genitalnim bradavicam) vsekakor pomembna, tako znanstvena kot tudi miselna prelomnica v medicini. Zato ga je poleg revije Time za najboljše novo biološko zdravilo razglasila tudi znana farmacevtska revija Scrip. Izumitelja cepiva Iana Frazerja so, denimo, izbrali za Avstralca leta 2006. Gre za prvo cepivo, ki je izdelano posebej za preprečevanje nastanka tumorjev na območju spolovil in rodil. Cepivo je posebno tudi po tem, da vsebuje tako imenovane virusom podobne delce, ki so prazne beljakovinske lupine. Cepivo ne vsebuje dedne snovi virusa in zato ne more povzročiti okužbe ali bolezni, ki jih sicer povzroča HPV. Virusom podobni delci, s katerimi cepimo, so sposobni oponašati HPV, s čimer sprožijo zelo močan imunski odziv organizma s protitelesi. Nastala protitelesa potem ščitijo pred okužbo s HPV.

Po napovedih naj bi se januarja 2007 tudi v Sloveniji že lahko samoplačniško cepili s štirivalentnim cepivom proti HPV.
Za štirivalentno cepivo proti HPV je nenavadno tudi to, da so ga v večini sveta sprejeli zelo hitro in ga pospešeno vključili v programe cepljenja. V ZDA se je kmalu po tem, ko je pristojna agencija FDA odobrila štirivalentno cepivo, 50 vodilnih zasebnih zavarovalnic odločilo v celoti kriti stroške cepljenja za svoje zavarovance. Za preostale otroke v ZDA, večinoma revnejše in brez zavarovanja, od 1. novembra 2006 stroške cepljenja proti HPV v celoti krije sklad Vaccines for Children Program.

Septembra 2006 je po centraliziranem postopku uporabo štirivalentnega cepiva v EU odobrila tudi pristojna Evropska agencija za zdravila (EMEA), kar pomeni, da štirivalentno cepivo proti HPV od takrat lahko uporabljamo v vseh članicah EU. S cepljenjem so že začeli v Nemčiji, Avstriji, Franciji, na Nizozemskem in Danskem, a tudi na Češkem in v Estoniji. Cepivo je tudi že v Sloveniji pri enem od distributerjev cepiv, vendar zaradi zapletene in nekoliko nenavadne zakonodaje o cepivih in cepljenju v Sloveniji še vedno čakamo na odobritev pristojnih služb in organov. Strokovna interdisciplinarna komisija za uvajanje cepiva pri Inštitutu RS za varovanje zdravja, v kateri tudi sam delujem, je delo opravila izredno hitro in potrebna priporočila poslala pristojnim organom že sredi novembra 2006. Zdaj so na potezi drugi …

V pripravi so še druga cepiva proti HPV …
Poleg štirivalentnega cepiva proti HPV je v poznih fazah kliničnih raziskav tudi dvovalentno cepivo proti HPV, in sicer proti okužbi z genotipoma HPV-16 in HPV-18. Upamo, da bodo zelo obetavni rezultati iz faze II kliničnega preskušanja, opravljenega na približno tisoč ženskah, potrjeni tudi v fazi III kliničnega preskušanja. Ko bo cepivo prestalo to preizkušnjo in ga bodo odobrile pristojne službe, bomo več govorili tudi o tem cepivu.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd