Branje PAP izvidov

(Foto: Jupiterimages)

Znano je, da rak materničnega vratu lahko nastane v vseh življenjskih obdobjih in da je eden od redkih rakov, ki ga je možno preprečiti. Pri preventivnem ginekološkem pregledu z odvzemom in pregledom brisa materničnega vratu je namreč možno odkriti spremembe celic, ki bi utegnile postati rakave, ter jih nato preprosto odstraniti in s tem preprečiti resno bolezen. Za rak materničnega vratu je značilno, da se začenja neopazno in brez znakov. Preventivni ginekološki pregled je smiseln za vse ženske med 20. in 64. letom starosti, tudi tiste, ki nimate spolnih odnosov.

Kaj pokaže test PAP?

Pregled brisa materničnega vratu pokaže, ali so celice normalne, ali so spremenjene zaradi vnetja ali pa kažejo blage, zmerne ali hujše predrakave spremembe. Še nedavno smo izvide testa PAP razvrščali v pet razredov: izvid PAP I je pomenil, da so celice v brisu materničnega vratu normalne, izvid PAP II, da so bodisi spremenjene zaradi vnetja bodisi že kažejo blage predrakave spremembe, izvid PAP III, IV ali V pa, da so spremembe zmerno ali huje predrakave.


Razvrščanje sprememb v brisu po novem

Prejšnjo razdelitev v pet razredov PAP (od PAP I do PAP V) so zaradi lažje odločitve glede zdravljenja posodobili. Spremembe v brisu, ki jih ugotovijo v laboratoriju, po novem razvrščajo v dva razreda: v prvem razredu so negativni izvidi, v drugem pa patološki izvidi brisov materničnega vratu.

Prvi razred – negativen izvid brisa materničnega vratu. Pri več kot 85 odstotkih žensk, ki hodijo na redne preglede brisov, je izvid testa PAP negativen, ker so celice normalne. Izvid preiskave je ocenjen kot A – normalen. Doslej je bil tak bris ocenjen kot PAP I. Izvid brisa je negativen tudi, če so v njem samo vnetne spremembe. Tak bris, doslej ocenjen kot PAP II, dobi po novem oznako B – reaktivne spremembe.

Drugi razred – patološki izvid brisa materničnega vratu. Če so celice spremenjene, je izvid označen kot C – patološki. V to skupino sodijo vsi brisi, pri katerih ugotovijo blage celične spremembe (doslej ocenjene kot PAP II) ali zmerne oziroma hujše celične spremembe (doslej ocenjene kot PAP III, IV ali V). Ker je skupina patoloških brisov obsežna, povprašajte ginekologa, za kakšne celične spremembe gre v vašem brisu, saj to vpliva na nadaljnje postopke.

Ženske s patološkim izvidom brisa materničnega vratu morajo napotiti na še en odvzem brisa čez nekaj mesecev, na druge preiskave ali na zdravljenje, če je to potrebno. Zdravljenje začetnih predrakavih sprememb materničnega vratu ne zmanjšuje sposobnosti za poznejšo zanositev in porod ter ne vpliva na spolno življenje.

Zanesljivost pregleda celic v brisu

Pregled celic v brisu materničnega vratu je zelo zanesljiv in z ustreznimi ukrepi v 80–90 odstotkih prepreči nastanek raka, seveda pa ima tudi omejitve.

Oceno celic v brisu včasih oteži ali celo prepreči slab vzorec: zgodi se, da je celic v brisu premalo, lahko pa so tudi pomešane z izcedkom ali krvjo. V takšnem primeru boste povabljene na še en pregled. Nemogoče je povsem izključiti tudi zmotno oceno. Noben test namreč ni 100-odstotno zanesljiv!
Zato velja opozorilo, da redni preventivni pregledi in negativni izvidi celic v brisu materničnega vratu še ne pomenijo, da ste do naslednjega ginekološkega pregleda lahko povsem brezbrižni pri morebitnih ginekoloških težavah. Manj kot 5 odstotkov rakov materničnega vratu se namreč lahko razvije zelo hitro.

Bodite pozorni na vsak nov znak in ob naslednjih težavah takoj obiščite svojega ginekologa:

  • krvavitev ali krvavo obarvan izcedek po spolnem odnosu,
  • krvavitev med dvema menstruacijskima krvavitvama,
  • krvavitev ali krvavo obarvan izcedek po menopavzi,
  • dolgotrajen smrdeč izcedek iz nožnice,
  • boleč spolni odnos,
  • stalne bolečine v križu,
  • pogosto in boleče uriniranje ali krvav urin.


Kako pogosto je treba opraviti test PAP?

Raziskave kažejo, da se spremembe materničnega vratu razvijajo v raka postopno, več let. Zato pri ženski, ki nima ginekoloških težav, zadošča opraviti test PAP vsako tretje leto, potem ko sta izvida dveh testov, opravljenih v obdobju enega leta, negativna.

Ženske, ki so jih zdravili zaradi predrakavih sprememb, naj glede pogostosti pregledov upoštevajo priporočilo ginekologa, saj se bolezen lahko ponovi tudi po več letih. Ženske, ki so jih zdravili zaradi raka materničnega vratu, morajo na pregled brisa vsako leto. Kako in kdaj boste izvedeli za rezultat izvida brisa materničnega vratu, vam bo povedal ginekolog, ki bo odvzel bris. Praviloma morate izvedeti za izvid najpozneje v štirih tednih po odvzemu. Če bo vaš bris ocenjen kot neustrezen ali bodo v njem odkrili sumljive spremembe, vam bo to pojasnil ginekolog in vas povabil na ponovni pregled.


Nekaj nasvetov pred pregledom

Če na ginekološkem pregledu niste bili že tri leta ali več, ne čakajte na vabilo! Takoj se naročite pri svojem ginekologu.

Če uporabljate kemično kontracepcijo (kondom s spermicidi, kreme, pene itd.) in vlažilne kreme, svetujemo, da 24 ur pred pregledom nimate spolnih odnosov. Ta sredstva namreč vplivajo na izvid testa PAP.
Na pregled in odvzem brisa pridite, ko nimate menstruacije, ker kri v brisu ovira pregled celic. Če menstruacija v 10 do 15 dneh ne preneha, vseeno pojdite na pregled in se posvetujte s svojim ginekologom.

Opomba uredništva: članek je bil prvič objavljen pred štirimi letu. Zaradi aktualnosti problematike ga objavljamo ponovno.Koristni povezavi:
KALA, društvo za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki