ZORA – zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu

prof. dr. Maja Primic Žakelj, dr. med., spec. epidemiologije
prof. dr. Maja Primic Žakelj, dr. med., spec. epidemiologije (Foto: Diana Anđelić)

Odgovornost za lastno življenje

Rak materničnega vratu je ena od redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem. Presejanje v tem primeru pomeni iskanje ter odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb pri navidez zdravih odraslih ženskah s preprostimi preiskavami ali testi. Presejanje odkrije ženske, pri katerih obstaja velika verjetnost, da se bo iz odkritih sprememb razvil rak ali pa že imajo začetno obliko raka. To nalogo v Sloveniji od leta 2006 zelo uspešno izvaja državni program ZORA za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu.

Med najbolj uveljavljene in preproste presejalne preiskave sodi odvzem in mikroskopski pregled celic v brisu materničnega vratu ali test PAP. S pravočasnim odkritjem in zdravljenjem morebitnih predrakavih sprememb je raka materničnega vratu mogoče preprečiti.

Presejanje poteka na dva načina. Pri pasivnem presejanju ginekolog opravi test PAP vsaki ženski, ki pride na ginekološki pregled; za to se resda odločajo ozaveščene ženske, pri katerih obstaja tudi manjše tveganje za raka. Pri aktivnem presejanju ženske, ki ne hodijo na redne preventivne preglede, izbrani ginekolog ali Register ZORA povabi na pregled s pisnim vabilom. Ženska lahko pregled opravi pri izbranem osebnem ginekologu, kar spada v okvir obveznega zdravstvenega zavarovanja. Izvid dobi ginekolog v roku enega meseca. V primeru sprememb v brisu ženska prejme obvestilo in vabilo za nadaljnje preiskave, v nasprotnem primeru pa jo spet povabijo čez tri leta.

Preventivni pregledi zelo pomembni

Prvi simptomi in znaki raka materničnega vratu se največkrat pojavijo šele takrat, ko so celice na materničnem vratu že rakave in rak razširjen, zato so redni preventivni ginekološki pregledi nujno potrebni. Ginekologi s presejanjem zdravih žensk velik delež predrakavih sprememb odkrijejo še pravočasno, preden se rak sploh razvije, nato pa jih s preprostimi postopki odstranijo in s tem preprečijo razvoj raka. Tako je rak materničnega vratu postal obvladljiva bolezen, ki jo je mogoče preprečiti že z rednimi ginekološkimi pregledi!

Osnovna preiskava za uspešno odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu in neinvazivnega raka je test PAP, za katerega potrebujejo bris materničnega vratu. To je preprost in neboleč odvzem brisa celic materničnega ustja, ki ga ginekolog opravi med ginekološkim pregledom. PAP-test je dobil ime po grškem zdravniku Georgu Papanicolaouu.

Od leta 2006 spremembe v brisu, ki jih ugotovijo v laboratoriju, razvrščajo v dva razreda. V prvega sodi negativen izvid PAP-testa, kar pomeni, da so celice normalne, ženski pa priporočijo kontrolo čez tri leta. Če ugotovijo, da so celice v brisu spremenjene, je izvid označen kot patološki. Patološki izvid še ne pomeni, da gre za raka. Žensko s patološkim izvidom brisa materničnega vratu ginekolog napoti na vnovični odvzem brisa čez nekaj mesecev, na druge preiskave oziroma na zdravljenje, če je to potrebno.

Priprava na pregled

Razen običajnih higienskih postopkov pred ginekološkim pregledom niso potrebne posebne priprave. Dan pred odvzemom brisa materničnega vratu odsvetujejo uporabo kemičnih sredstev za preprečevanje nosečnosti (kreme, pene, kondomi s spermicidi), saj te snovi vplivajo na izvid testa. Pregled odsvetujejo tudi med menstruacijo, saj kri ovira laboratorijsko ocenjevanje celic. To pravilo pa ne velja ob sumu, da krvavitev ni posledica redne menstruacije; v takšnem primeru je priporočljivo čimprej obiskati ginekologa.

Obstoječi model aktivnega iskanja raka materničnega vratu je jasen in znanstveno preverjen v številnih državah, v katerih so uspešno zmanjšali breme raka materničnega vratu, pravi predsednica programa ZORA prof. Maja Primic Žakelj, dr. med.: "Seveda ni nujno, da bris odvzame specialist ginekolog, kot je uzakonjeno pri nas. Po Evropi brise jemljejo tudi splošni zdravniki, marsikje pa so pri tem izredno učinkovite tudi babice. Trenutno je v več evropskih državah v raziskovalni fazi metoda, s katero si ženske same odvzamejo izpirek celic z materničnega vratu za potrebe iskanja morebitne okužbe z virusom HPV. Postopek je nadvse preprost, če pa je ugotovljena okužba s HPV, mora ženska na kolposkopski pregled, odvzem brisa ali koščka tkiva za histološko preiskavo. Podobno raziskavo v manjšem obsegu načrtujemo tudi pri nas, izpeljali pa jo bomo v naslednjih letih." Odločitev za preventivni ali redni ginekološki pregled, četudi ženska nima ginekoloških težav, je dokaz ozaveščenega in odgovornega odnosa do lastnega zdravja. Zato nikar ne odlašajte, ampak se odzovite na povabilo vašega ginekologa ali programa ZORA. Odločitev za življenje je v vaših rokah.

Kako pogosto je treba opraviti test PAP?

Rak materničnega vratu raste počasi; napredovanje od predrakave oblike do rakave traja več let. Za uspešno odkrivanje predrakavih sprememb pri ženskah brez ginekoloških težav zadošča pregled na vsaka tri leta, če sta izvida dveh testov, opravljenih v obdobju enega leta, negativna.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki