Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

O cepljenju deklic proti HPV


(stran 3 od 3)

Dotakniva se še precepljenosti. Ali lahko razložite ta izraz? Če letos začnemo s cepljenjem, kdaj bodo vidni prvi učinki v obliki upadanja bolezni, ki jih povzročajo HPV?

Če govorimo o precepljenosti, naprej govorimo o precepljenosti enajstletnic. Precepljenost se navadno nanaša na določeno starost in v tem primeru pomeni, da cepimo vse enajstletne deklice. Če bi cepili vsako četrto, bi bila precepljenost 25-odstotna, če bi jih polovico, bi bila 50-odstotna in tako naprej. Toda doseči želimo 80-odstotno precepljenost, saj je to raven, ki bi omogočila, da se okužba ne bi širila – tudi med dečki ne.
Prvi učinki cepljenja se bodo pokazali že v petih, desetih, petnajstih letih, ne pa šele v nekaj desetletjih, kot je veljalo sprva. Genitalne bradavice najpogosteje nastanejo okrog dvajsetega leta. Deklice, ki so zdaj stare enajst let, bi torej čez manj kot deset let morale imeti znatno manj genitalnih bradavic, seveda če se odločimo za cepljenje, ki obsega tudi zaščito pred genitalnimi bradavicami. Predrakave spremembe se pojavljajo od petindvajsetega leta naprej, najpogosteje okrog tridesetega leta, zato bi se morali učinki jasno pokazati po desetih, petnajstih letih. Pri raku materničnega vratu je vrh obolevanja pri štiridesetih letih, čeprav zbolevajo tudi ženske, stare okrog trideset let. Ko bodo zdajšnje enajstletnice stare petindvajset, trideset let, bi se moral ta učinek že poznati, najbolj pa seveda, ko bodo stare štirideset let, a tudi pozneje, po petdesetem letu, ko začne krivulja bolezni spet nekoliko naraščati.

Ali obstajajo kake kontraindikacije?

V primeru preobčutljivosti na cepivo, pa tudi kakršnekoli druge alergične reakcije, ki bi sledila prvemu odmerku cepiva, deklica ne bi dobila tudi drugega in tretjega odmerka. Zagotovo ne bodo cepili deklic z visoko temperaturo ali kako drugo resno boleznijo. Ženske se lahko cepijo, medtem ko dojijo, zanositve pa v času cepljenja ne priporočamo. Zanimivo pa je, da za zanositev med cepljenjem splav ni absolutna indikacija. Poudarjam, da gre za preventivno cepljenje. Če ženska že ima bolezenske spremembe na materničnem vratu, je to ne bo pozdravilo. Tri četrtine žensk, ki imajo spolne odnose, ni okuženih z nobenim od visoko rizičnih HPV (16, 18 oziroma 6 in 11), preostala četrtina pa jih je okužena samo z enim genotipom HPV. Tudi v tem primeru je cepljenje lahko koristno, saj žensko zaščiti pred drugimi genotipi HPV ali ostalimi onkogenimi genotipi HPV. Če ženska že ima spolne odnose in je okužena s katerim od tipom HPV, je to seveda nekaj povsem drugega, kot če je cepljena enajstletna deklica, ki še ni imela spolnih odnosov.

Zakaj vi, ki ste, poleg prof. Poljaka, največja strokovna avtoriteta na tem področju v Sloveniji, priporočate cepljenje?

Ker sem se v klinični praksi toliko let srečevala s tragičnimi usodami žensk, ki so zbolele za rakom materničnega vratu. Ker vem, da ženske navadno zbolijo pri štiridesetih letih, ko so najbolj aktivne in imajo še razmeroma majhne otroke. Ker vem, da je bolezen lahko smrtna. Ker vem, da se bolezen lahko ponovi, ponovi pa se večinoma lokalno, to pa lahko pomeni tudi izhajanje urina in blata skozi nožnico. Ženske z rakom materničnega vratu umirajo zelo počasi in težko; če ne jemljejo visokih odmerkov protibolečinskih zdravil, imajo strahotne bolečine. Zato se mi zdi cepljenje, ki pripomore, da takih bolezni ne bo ali pa jih bo čim manj, nekaj enkratnega na tem področju.

Ker se s HPV ukvarjam trideset let, sem zelo vesela, da sem doživela razvoj cepiva, kar smo lahko pričakovali, ko se je izkazalo, da gre za virusno okužbo. To je bil pravi znanstveni preboj. Zelo me veseli, da smo glede cepljenja naredili korak naprej, pa tudi zaradi nekaterih novosti, ki jih bomo, ali pa smo jih že, uvedli v okviru organiziranega presejanja. Zadovoljna sem, da se pripravljamo tudi na nekatere novosti, ki so jih uvedli v Angliji, na Švedskem, Finskem in Nizozemskem, kar pomeni, da si prizadevamo biti čim boljši na vseh področjih preprečevanja raka materničnega vratu. To se mi zdi izrednega pomena.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd