Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

O cepljenju deklic proti HPV


(stran 2 od 3)

Zakaj bodo deklice cepljene prav v starosti enajst let?

Tudi drugod po svetu so deklice, ki jih cepijo, stare enajst ali dvanajst let. Pri nas smo se za to starost odločili na osnovi izračuna, kdaj mladi začnejo s spolnimi odnosi. To je bil eden od ključnih dejavnikov, da smo se odločili za leto dni nižjo starost, pa tudi zaradi lažje izvedbe cepljenja. Če so deklice mlajše, lahko toliko bolj zanesljivo domnevamo, da še niso imele spolnih odnosov, kar je ključno za uspešnost cepljenja.

Kako pa je z dečki?

Noben redni program cepljenja v Evropi in ZDA ne obsega dečkov. Splošno stališče do tega vprašanja je naslednje: če cepimo 80 odstotkov deklic ali več, se ne bodo mogle okužiti s HPV 16 in 18, če se osredotočimo na ta virusa, ki povzročata raka materničnega vratu. Če pa deklice ne bodo okužene, pričakujemo, da se bo znižala tudi pogostnost prenosa z deklic na dečke. Spomnimo, da je okužba s HPV najpogostejša spolno prenosljiva spolna bolezen. V primeru visoke precepljenosti deklic naj ne bi bilo nujno cepiti tudi dečkov, saj bi to pomenilo tudi dodatne stroške za državo. Zato se v nobeni državi niso odločili, da v okviru rednih programov cepijo tudi dečke, se pa lahko cepijo samoplačniško. Individualno je cepljenje za zaščito dečkov seveda koristno, predvsem zato, ker HPV povzroča tudi raka na penisu in zadnjiku ter različne benigne bolezni.

Kakšni so znani neželeni učinki? 

Ko so po svetu uvajali cepljenja, je bilo kar nekaj poročil o neželenih učinkih. Posamezni primeri, ki so bili medijsko zelo odmevni, so bili takšne pozornosti najbrž deležni zato, da bi vplivali na celoten odnos do cepljenja. V nobenem od objavljenih primerov niso ugotovili vzročne povezave med cepljenjem in dekletovo smrtjo. Seveda se lahko primeri – resda redko, a vendarle –, da deklica ali mlada ženska umre zaradi akutnega vnetja slepiča, tromboemboličnih zapletov ali kake druge bolezni – in če je bila cepljena, to že lahko sproži dvome. Center za preprečevanje bolezni v ZDA spremlja vse te primere, toda čeprav so uporabili že več kot 23 milijonov odmerkov cepiva, niso ugotovili nikakršne vzročne povezave med smrtnimi primeri in cepivom. Resda je prihajalo do manjših težav (v 0,04 odstotka primerov, kar je majhna številka), a še pri teh je šlo v 94 odstotkih primerov za neželene učinke, kot je pekoča bolečina na mestu vboda, tako pri vseh drugih cepljenjih. Opisani so bili tudi primeri deklic v Avstraliji, pri katerih je prišlo do znižanja krvnega tlaka. Pozneje so ugotovili, da so deklice med čakanjem na cepljenje stale; zaradi strahu so se jim razširile žile, posledično se jim je znižal krvni tlak, zato jih je obšla slabost. Zdaj so uvedli priporočilo, naj deklice po cepljenju kratek čas sedijo. V veliki večini gre torej za prehodne in blage neželene učinke. Stališče Svetovne zdravstvene organizacije, ki ga je sporočila na nedavni konferenci o HPV na Švedskem, je, da je cepljenje povsem varno, zato ne priporoča nobenih posebnih preventivnih ukrepov.

Kako staršem olajšati odločitev za cepljenje svoje hčerke? Kako jim pomagati, da bodo premagali strah, ki so ga nekatere organizacije in posamezniki sprožili v slovenski javnosti? Spomnimo se, da je neko društvo še posebno dejavno izvajalo kampanjo proti cepljenju.

Negativne informacije so zelo odmevne, društvo, ki omenjate, pa nasprotuje vsem cepljenjem. Mislim, da o nobenem cepljenju ne moremo reči, da je brez vsakršnih neželenih učinkov in določenih posledic, toda tudi na poti domov se nam lahko kaj zgodi. Staršem predvsem zagotavljam, da so razdelili že na milijone odmerkov tega cepiva in da resnejših neželenih učinkov ni bilo. Korist od cepljenja pa je resnično velika in najbrž se bo v prihodnosti izkazala za še večjo, kot domnevamo zdaj. Poleg preprečevanja predrakavih sprememb in raka materničnega vratu pričakujemo določeno zaščito pred spremembami na zunanjem spolovilu in nožnici ter rakom zadnjika, penisa, žrela in grla. Cepljenje in presejanje zagotovo pomenita sodoben pristop k preprečevanju raka materničnega vratu, drugih s HPV povezanih bolezni in ne nazadnje nekaterih benignih bolezni, kot so bradavice in respiratorni papilomi.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd