O cepljenju deklic proti HPV

prof. Marjetka Uršič Vrščaj
prof. Marjetka Uršič Vrščaj (Foto: Diana Anđelić)

Sodobna zaščita pred rakom materničnega vratu

Prof. Marjetka Uršič Vrščaj z Onkološkega inštituta v Ljubljani o začetku prostovoljnega cepljenja deklic proti HPV v Sloveniji.

Septembra se bo v Sloveniji začelo prostovoljno cepljenje enajstletnih deklic proti HPV, ki so ga letos uvrstili v državni program rednega cepljenja. O tem, kako in kje ga bodo izvajali, o njegovi varnosti in neželenih učinkih, pa tudi o tem, kdaj lahko pričakujemo prve rezultate v obliki manjšega obsega bolezni, ki jih povzročajo HPV, smo se pogovarjali s prof. Marjetko Uršič Vrščaj z Onkološkega inštituta v Ljubljani, ki se s HPV in z rakom materničnega vratu ukvarja skoraj tri desetletja.

Septembra se v Sloveniji začenja nacionalno cepljenje deklic proti HPV. Kaj to pomeni?

To pomeni, da bo cepljenje določene skupine, v tem primeru enajstletnih deklic, potekalo na ravni celotne države. Tako bo cepljenje omogočeno vsem deklicam določene starosti v državi – in tako je tudi prav. Doslej so samoplačniško cepljenje izvajali samo v nekaterih občinah, vendar je bilo na voljo le deklicam, katerih starši/občine so ga lahko plačali. Cepljenje torej ni bilo dostopno vsem, medtem ko državni program cepljenje obsega vse enajstletnice v Sloveniji. To je ključna razlika. Podobno kot nekatera druga cepljenja bo tudi cepljenje proti HPV del rednih cepljenj.

Kako in kje bo poteklo cepljenje? Kdo ga bo izvajal?

Cepljenje bo potekalo v okviru sistematskega pregleda, cepili pa bodo enajstletne deklice, ki obiskujejo šesti razred osnovne šole. Na začetku šolskega leta bodo starši v šoli dobili vse potrebne informacije.

Kaj pomeni, da je cepljenje prostovoljno, čeprav je uvrščeno v nacionalni program cepljenj?

Pred sistematskim pregledom bodo starši dobili obvestilo o sistematskem pregledu. Med novimi cepljenji bo napovedano tudi cepljenje proti HPV. Obvestilo bo vsebovalo posebno rubriko za pripombe, in če bodo starši cepljenju iz kakršnegakoli razloga nasprotovali – seveda upam, da bo takih čim manj in da bo precepljenost vsaj 80-odstotna –, njihove deklice ne bodo cepili. Vedno se namreč najdejo starši s pomisleki, ugovori ali kako slabo izkušnjo, zato je prav, da jim ponudimo tudi to možnost. Vseeno resnično upam, da bo takih staršev čim manj.

Kako menite, da se bodo starši odzvali na novo cepljenje?

Zavedati se je treba, da so redna cepljenja, ki jih izvajamo v Sloveniji, na zelo visoki strokovni ravni. Programi so nadvse uspešni in zanje nemalokrat dobimo tudi pohvale iz tujine. Raziskave kažejo, da imajo starši, ki zaupajo svojim zdravnikom in državi, da določeno cepljenje vključi v program, pozitivno stališče do cepljenj, zato srčno upam, da bo tako tudi v primeru cepljenja proti HPV.

Članek se nadaljuje »


Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki