Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vnetje rodil je najpogostejše pri mlajših ženskah


(stran 2 od 2)Zdravljenje z antibiotiki

Zdravljenje poteka s širokospektralnimi antibiotiki. Zdravnik mora čez dva do tri dni preveriti ustreznost zdravljenja; če ne pride do izboljšanja, mora ustrezno ukrepati.

Zdravljenje v bolnišnici je potrebno pri nosečnicah, če ima ženska hudo obliko bolezni ali če antibiotiki ne pomagajo, zaradi česar mora antibiotike in druga zdravila prejemati neposredno v kri. Če se stanje ne izboljša in v organih nastane zbirek gnoja, je potrebna operacija.

Kadar je vzrok vnetja rodil spolno prenosljiva bolezen, je nujno zdraviti tudi partnerja, saj v nasprotnem primeru obstaja možnost ponovitve bolezni. Pri ženskah, ki pogosto menjavajo spolne partnerje, svetujemo uporabo kondoma, ki preprečuje prenos okužb, ter testiranje na spolno prenosljive bolezni.


Zapleti

Vnetje rodil je treba zdraviti hitro in ustrezno, saj le tako preprečimo zaplete in trajno okvaro rodil. Ko bakterije vdrejo v jajcevode, povzročijo vnetje, ki po ozdravljenju utegne povzročiti brazgotino. Ta lahko popolnoma ali delno ovira prehod jajčeca v maternico, kar se pokaže kot neplodnost, ki se pojavi pri vsaki deseti ženski, ki je imela vnetje rodil. Če je ovira v jajcevodih delna, se oplojeno jajčece utegne ugnezditi v jajcevodu, čemur pravimo zunajmaternična nosečnost. Ko se zarodek razvija in raste, razteguje jajcevod in lahko povzroči njegovo predrtje; pri ženski nastopi huda in nenadna bolečina v spodnjem delu trebuha, krvavitev v trebušno votlino, če ukrepanje ni hitro, pa celo smrt.

Zaplet vnetja rodil je tudi kronična bolečina, ki traja mesece ali celo leta. Ženske s tako bolečino trpijo in si morajo bolečine lajšati z visokimi odmerki močnih analgetikov. Pri ženskah s ponavljajočimi vnetji rodil obstaja večja verjetnost, da pride do neplodnosti, zunajmaternične nosečnosti ali dolgotrajne bolečine.

Preprečevanje

Okužba, ki se z moškega prenese na žensko, lahko pri moškem poteka brez simptomov, zato naj prisotnost oziroma odsotnost simptomov pri spolnem partnerju ne bo vodilo za uporabo zaščite. Pri preprečevanju okužbe sta pomembni uporaba kondoma in zvestoba partnerjev. Zelo pomembno je, da se partnerja pogovorita in si zaupata težave, saj je pogosto potrebno zdravljenje obeh in ne le enega. Tisti, ki ima okužbo, bo njeno širjenje preprečil s tem, da bo z njo seznanil spolnega partnerja in se pravilno zdravil.

Poleg zaščite je pomembno, da ženske hodijo na redne ginekološke preglede, ob sumu na spolno prenosljivo bolezen pa je treba vedno opraviti testiranje.

Najpogostejši simptomi so spremenjen in smrdeč izloček iz nožnice, izloček iz sečnice, razjeda na spolovilu, oteklina na območju spolovila in srbečica, obojestranska bolečina v spodnjem delu trebuha in hrbta, krvavitve zunaj menstruacijskega ciklusa in boleči spolni odnosi. V hudi obliki so simptomi slabost, bruhanje, hude bolečine in povišana telesna temperatura. Vnetje rodil neredko poteka povsem brez znakov in težav, vendar moramo vedeti, da kljub temu lahko resno poškoduje rodila.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd