Vnetje rodil je najpogostejše pri mlajših ženskah

(Foto: Diana Anđelič)

Nadležna vnetja

Vnetje rodil je okužba, ki se pojavlja pri ženskah v rodni dobi, najpogosteje pri mlajših od 25 let. Prizadeti so jajčniki, jajcevodi, maternica in potrebušnica. Najpogostejši povzročitelji so spolno prenosljivi mikroorganizmi, imenovani Neisseria gonorrhoeae in Chlamydia trachomatis, pa tudi številne bakterije, ki so del normalne bakterijske flore ženskih rodil.

Vzroki različni

Zavedati se je treba, da lahko iz nezdravljenih vnetij spolovil in sečil, ki imajo pogosto blage simptome, nastane vnetje rodil s številnimi zapleti. Poti, po katerih bakterije pridejo v rodila in povzročijo okužbo, je več. Vzrok obolenja je lahko nezaščiten spolni odnos s partnerjem, ki ima spolno prenosljivo bolezen. Pri moškem so mikroorganizmi prisotni v sečnici; pri izlivu skupaj s spermo potujejo po nožnici do materničnega vratu in notranjih rodil, kjer se naselijo in povzročijo okužbo.

Do okužbe lahko pride tudi, če ženska ni bila izpostavljena spolno prenosljivim boleznim. V takšnem primeru gre za razrast mikroorganizmov iz nožnice, ki se širijo skozi maternični vrat v zgornja rodila (maternica, jajčniki in jajcevodi). V takih primerih je pri ženski prisotna tudi oslabljena imunska odpornost. Vnetje rodil je lahko tudi posledica okužbe pri porodu, umetni prekinitvi nosečnosti, invazivnih diagnostičnih preiskavah maternice ali pri uporabi znotrajmaterničnega vložka za nadzor zanositve.

Bolezni so bolj izpostavljene mlajše ženske, tiste, ki pogosto menjavajo spolne partnerje ali ne uporabljajo kondomov, in vse, ki so v preteklosti imele klamidijsko okužbo, gonorejo ali kako drugo vnetje rodil.


Ne spreglejte simptomov

Ko bolnice pridejo do svojega zdravnika, so navadno zaskrbljene, včasih pa jih je sram ali so v skrbeh zaradi zaupnosti. Pomembno je, da ženska zaupa ginekologu in mu natančno opiše težave. Le tako lahko odkrijeta spremembe in simptome, ki so pomembni za postavitev diagnoze in zdravljenje obolenja.

Ženska mora opisati vse težave, ki jih je opazila, predvsem pa zgodovino in prejšnje težave, povezane z boleznimi rodil in sečil. Najpogostejši simptomi so spremenjen in smrdeč izloček iz nožnice, izloček iz sečnice, razjeda na spolovilu, oteklina na območju spolovila in srbečica. Vse to so simptomi, ki jih mora ženska zaupati zdravniku. Bolnica mora spregovoriti tudi o menstruacijskem ciklusu, kontracepciji, ki jo uporablja, porodih in morebitnih splavih.

Za zdravnika je pomemben tudi podatek o bolničinem spolnem življenje. Čeprav je to za marsikoga neprijetna tema, je pri vnetjih rodil to poglavje zelo pomembno. Seveda mora zdravnik vedeti, ali so bolnici v zadnjem času opravili kakršenkoli poseg ali operacijo na območju rodil ali spodnjega dela trebuha.

Značilni znaki in simptomi, ki se kažejo pri vnetju rodil, so obojestranska bolečina v spodnjem delu trebuha in hrbta, izcedek iz nožnice, krvavitve zunaj menstruacijskega ciklusa in boleči spolni odnosi. Bolezen lahko poteka v več oblikah, in sicer blagi, zmerni ali hudi. V zadnjem primeru jo pogosto spremljajo splošni znaki vnetja, kot so slabost, bruhanje, hude bolečine in povišana telesna temperatura. Bolezen neredko poteka povsem brez znakov in težav, vendar moramo vedeti, da kljub temu lahko resno poškoduje rodila.

Če gre za okužbo s Chlamydio trachomatis ali Neiserrio gonorrhoeae, se težave pogosteje pojavijo ob koncu ali na začetku menstruacijskega ciklusa, kajti v tem obdobju je maternični vrat bolj odprt. Ženska lahko opazi zgolj blage težave, kot so slabost in bolečine, in jim ne posveča večje pozornosti, saj jih povezuje z nelagodjem v času menstruacije. Simptomi lahko izginejo in se ne ponovijo več, ali pa se le stopnjujejo in poslabšujejo, vsekakor pa zahtevajo zdravljenje.

Ker so znaki bolezni raznovrstni in različno izraziti, postavitev diagnoze ni vedno preprosta. Ginekolog opravi pogovor, pregled, teste za spolno prenosljive bolezni in vaginalni ultrazvok. Pregled krvi pokaže povečano število belih krvničk. V posameznih primerih je potrebna laparoskopija. To je diagnostični postopek, ki ga napravimo v anesteziji. Poteka tako, da naredimo manjši vrez pod popkom, skozi katerega s posebnimi inštrumenti pregledamo notranjost trebušne votline.

Ženska, ki opazi zgoraj opisane simptome, nikakor ne sme odlašati z obiskom ginekologa, kajti v nasprotnem primeru se bo bolezen širila in še huje poškodovala rodila.
Članek se nadaljuje »


Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki