Nadležne in resnejše okužbe z virusi HPV

(Foto: Dreamstime)

Nevarne bradavice

Bradavice so med ljudmi zelo pogoste, večina pa se jih ne zaveda, da jih pomaga preprečevati trden imunski sistem. Bradavice so benigni tumorji v povrhnjici, ki jih povzročajo virusi iz družine HPV (humani papiloma virusi). To pomeni, da bradavice – v nasprotju z razširjeno zablodo – nimajo "korenin". Bradavice bi lahko uvrstili med nepomembne nevšečnosti, če ne bi nekatere vrste HPV povzročale sprememb na materničnem vratu, ki lahko pripeljejo do raka, zato je pri genitalnih bradavicah potrebna posebna pozornost.

Bradavice so posledica okužbe s katerim iz velike družine virusov HPV (obstaja jih več kot sto vrst). Najpogostejše vrste HPV-virusa povzročajo bradavice na rokah in prstih, druge pa lahko pripeljejo do nastanka bradavic na sluznici oziroma genitalnih bradavic. Ni še znano, zakaj so nekateri ljudje naravno odpornejši na viruse HPV in se bradavic ne nalezejo tako hitro kot drugi.

Virusi HPV so prenosljivi; do okužbe lahko pride ob stiku z bradavico druge osebe. Do okužbe lahko pride tudi z uporabo brisače ali drugih predmetov, ki jih je uporabljala oseba z bradavicami. Genitalne bradavice so še posebno nalezljive in se prenašajo z oralnimi, vaginalnimi in analnimi spolnimi odnosi, zato je zaščita nadvse pomembna, saj se lahko zgodi, da oseba nevede prenese virus na partnerja.

Kakšne so lahko bradavice?

  • Navadne bradavice (verrucae vulgares) se najpogosteje pojavijo na prstih, komolcih, kolenih in podplatih. Če nastanejo pod nohtom, so lahko zelo boleče. Bradavice so videti kot ostro omejeni nagubani vozlički. Lahko so pravilne ali nepravilne oblike, rumene, svetlo sive, rjave ali sivkasto črne barve, njihova velikost pa sega od nekaj milimetrov do enega centimetra.
  • Bradavice na podplatih (verrucae plantares) najpogosteje nastanejo na mestih, kjer je pritis največji (na petah in prstih), kar lahko povzroči bolečine med hojo.
  • Pri otrocih in mladih osebah se pojavljajo mladostniške bradavice; te so ravne, le malo dvignjene nad kožo, gladke površine in rjavo rumene barve. Pogosto nastanejo na obrazu in jih je veliko, saj se prenašajo s samoraznašanjem (avtoinokulacija).
  • Nitkaste (filiformne) bradavice ozke in dolge. Nastanejo na očesnih vekah, vratu, ustnicah in drugod po obrazu. Pogoste so pri moških, saj se prenašajo med britjem z avtoinokulacijo.
  • Pomembna skupina bradavic so tako imenovane ostre bradavice, genitalne bradavice ali kondilomi (condilomata acuminata), ki nastanejo zaradi delovanja nekaterih vrst virusa HPV na anogenitalni sluznici, redkeje tudi na sluznici ustne votline in grla.


Ker bradavice povzroča virusna okužba, organizem sčasoma razvije odpornost in imunski odgovor, zato izginejo tudi brez zdravljenja. Ta proces je resda lahko dolgotrajen, toda če bradavica izgine po naravni poti, se ne bo ponovila. Zdravniki niso prepričani, zakaj pri nekaterih ljudeh bradavice izginejo, pri drugih pa ne. Res pa je, da nekatere vrste bradavic nikdar ne izginejo same od sebe, zato jih je treba zdraviti.

Zdravljenje …
… je odvisno od vrste, velikosti in mesta bradavic. Odstranjevanja s pripravki, ki so na voljo v lekarni, se lahko lotimo tudi sami, v trdovratnejših primerih pa se je treba obrniti na zdravnika. Na voljo je kar nekaj metod za odstranjevanje bradavic. Zamrzovanje s tekočim dušikom ali krioterapija je sicer učinkovita metoda, vendar jo je včasih treba po dveh do treh tednih ponoviti. Na voljo je sta tudi elektrokoagulacija in premazovanje s salicilno kislino, ki povzroči luščenje. Ravne bradavice pri mladih zdravijo s sredstvi, ki povzročajo močnejše luščenje, vsebujejo pa veliko vitamina A (keratolitiki). Zahtevnejše je zdravljenje genitalnih bradavic ali kondilomov, saj je zaradi pogostih ponovitev zdravljenje treba ponavljati. Zdravniki jih odstranjujejo z električnim tokom (elektrodisekacija), laserjem ali pa kirurško. Na rašče nanašajo tudi različna zdravila, kot so podofilin in preparati interferona. Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje in redno spremljanje bolnikov.

Ne pozabite, da so bradavice, še posebno genitalne, nalezljive, zato jih ne širite. Če jih imate, poskrbite za zdravljenje. To je še posebno pomembno v primeru genitalnih bradavic, saj pri ženskah povzročijo aktivne celične spremembe na materničnem vratu, kar lahko pripelje do raka materničnega vratu.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki