Glivične okužbe nožnice

(Foto: Shutterstock)

Neprijetna in nadležna težava

Glivične okužbe so eden od najpogostejših razlogov za obisk ginekologa, in čeprav ne pomenijo velike nevarnosti za zdravje, utegnejo biti nadvse neprijetne in nadležne. Ginekolog s pregledom hitro ugotovi, ali gre za glivično okužbo ali ne, vi pa se seznanite, kako pride do nje in na kaj je treba paziti.

Glivična okužba nožnice ali kandidiaza je posledica pretiranega razmnoževanja kvasovke Candide albicans, ki je sestavni del bakterijske flore v ustih, prebavilih in nožnici, zato njena prisotnost še ne pomeni okužbe. V vaginalni mikroflori namreč "dobre" bakterije (npr. laktobacili) preprečujejo razmnoževanje nevarnih bakterij in glivic.

Toda vse, kar spreminja vaginalno ravnovesje (kislost) in zmanjšuje število koristnih mikroorganizmov, lahko opogumi nevarne bakterije in glivice, da se začnejo pretirano razmnoževati. Do glivične okužbe pride, kadar se njihovo število dovolj poveča. K temu največkrat prispeva slabša odpornost zaradi stresa, utrujenosti, izčrpanosti in/ali starosti. Do tovrstne okužbe nemalokrat pride med jemanjem antibiotikov (zlasti tetraciklinov) ali kontracepcijskih tablet, v nosečnosti in med menstruacijo, pogosta je tudi pri ženskah s sladkorno boleznijo in z drugimi boleznimi (aids, vse vrste raka), torej v primeru oslabljenega imunskega odgovora.

Kako jo prepoznati?
Za vaginalno okužbo je značilen belkast, kremast, lahko tudi sirast izcedek iz nožnice, ki je drobljiv, vendar brez vonja. Vaginalna sluznica, včasih pa tudi zunanje spolovilo, je pordela in prekrita z belimi oblogami. Vnetje se lahko razširi na nožnico, kar povzroči bolečino pri spolnem odnosu. Spolovilo je srbeče in pekoče.

Kako jo preprečimo?
Glivično vaginalno okužbo lahko povzroči vse, kar vodi do sprememb v vaginalnem okolju. Glivice se pospešeno razmnožujejo v toplem in vlažnem okolju, k čemur prispevajo tesno oprijete hlače, vlažne kopalke in sintetično perilo, ki ne prepušča zraka, pa tudi priljubljene tangice. Njihovo razraščanje pospešujeta tudi prepogosto prhanje ter uporaba penečih kopeli, parfumiranih mil, dezodorantov in olj ter razkužil, ki dražijo kožo in sluznico.

Za intimno nego so priporočljiva mila s kislim pH (od 3,5 do 4,8), ki ohranjajo naravno kislost nožnice. Med menstruacijo je bolje uporabljati navadne higienske vložke kot pa tampone ali odišavljene vložke. Ker okužba pogosto izvira iz črevesja, se je treba po odvajanju blata obrisati v smeri zadnjične odprtine.

Okužbo je mogoče preprečiti tudi z ustrezno prehrano, ki vsebuje malo ogljikovih hidratov, zlasti sladkarij, ter več jogurta in drugih živil, obogatenih s probiotiki.

Kako se je znebiti?
Na voljo je vrsta zdravil proti glivicam. Nekatera, so na voljo tudi brez recepta. Za učinkovitejše lokalno zdravljenje so v rabi vaginalni pripravki v obliki tablet oziroma vaginalet, krem in kombinacij obojih.

Še uspešnejše je sistemsko zdravljenje z zdravili v obliki kapsu, ki jih jemljete peroralno (zaužijete). Včasih zadostuje že enodnevno zdravljenje, saj se zdravilo nakopiči v koži in sluznici in tam ostane dalj časa. V primeru trdovratnejših težavah je treba zdravljenje ustrezno podaljšati. Za blaženje pekoče bolečine in srbečice je priporočljivo mazanje s prečiščenim mandljevim ali olivnim oljem. V primeru ponavljajočih se okužb se mora zdraviti tudi partner, ginekolog pa odvzame nožnični bris, ki je v pomoč pri določanju morebitnih drugih, pridruženih mikroorganizmov.

Kakšno zdravljenje je za vas najprimernejše, bo ugotovil vaš zdravnik. Ne glede na to, kakšno terapijo vam bo predpisal, pa je nadvse pomembno, da je ne prekinete predčasno, četudi simptomi izginejo. Glivice je namreč treba v celoti odstraniti, sicer se težave ne ponovijo.

Jo je možno popolnoma odpraviti?
Med nosečnostjo se kandidiaza zaradi spremenjenih razmer v nožnici pogosto ponovi. Z ustreznim zdravljenjem jo je resda mogoče odpraviti za daljše obdobje, vendar se pri nekaterih ženskah ponovi, pri kakih 10 odstotkih tudi po večkrat.

  • Ravnovesje v nožnici je odvisno od vsake posameznice, njenega življenjskega sloga in dedne zasnove.
  • Nekatere ženske so dovzetnejše za glivične okužbe, zato so pri njih pogostejše.
  • Pregled in zdravljenje sta priporočljiva tudi za partnerja.

 

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki