PMS in PMDD - Jaz sem tečna!

(Foto: Jupiterimages)

Predmenstrualne motnje, kot sta PMS (predmenstrualni sindrom) in njegova resnejša oblika PMDD (predmenstrualna disforična motnja), pravzaprav slabo poznamo in še vedno čakamo na njihovo jasno znanstveno opredelitev. Na prvem kongresu Evropske zveze za kontracepcijo (ESC) v Pragi so zdravniki razpravljali prav o tej občutljivi in zapleteni temi.
Etiologija PMS ostaja nejasna; manjkajo predvsem splošno sprejeta merila za njegovo določanje. Na mednarodnem srečanju medicinskih strokovnjakov v Amsterdamu pred tremi leti so sprejeli nekatera merila za diagnosticiranje PMDD, zdaj pa upajo, da bodo ta merila sprejeta tudi uradno in da bo motnja uvrščena v novo izdajo Mednarodne razvrstitve bolezni Svetovne zdravstvene organizacije.

Kaj je normalno in kaj je PMS?
Številne ženske pred menstruacijo občutijo različne oblike nelagodja, ki se največkrat kažejo kot rahlo povečanje telesne teže in nabreklost prsi, pogosto pa ju spremlja razdražljivost ali potrtost.

Toda PMS je več kot to, saj obsega tako telesne (napihnjenost, glavobol, krči, akne) kot čustvene simptome (nihanje razpoloženja, depresija, tesnoba, razdražljivost). Simptomi so lahko tako izraziti, da resno ovirajo vsakodnevno življenje.

Pri hujši obliki PMS, imenovani PMDD, so čustveni simptomi veliko močnejši in zasenčijo telesne. Ključni znaki PMDD so izrazito depresivno stanje, ki ga spremljajo samozaničevanje, brezup, izrazita tesnobna stanja, napetost, pretirana čustvenost v odnosih doma in na delovnem mestu. Kot da to še ne bi bilo dovolj, se morajo ženske otepati tudi telesnih simptomov.

Nekaj je zelo značilno tako za PMS kot za PMDD: stanje se izboljša takoj, ko se začne menstruacija, znova pa se poslabša po ovulaciji. Ženske se navadno počutijo zares dobro samo en teden na mesec, in med koncem menstrualnega ciklusa in začetkom ovulacije (med 7. in 14. dnevom 28-dnevnega ciklusa).

Vzrok še neznan
PMS oziroma PMDD občutijo samo ženske v rodnem obdobju, zato dekleta pred puberteto, nosečnice in ženske v pomenopavzi, nimajo teh simptomov.

Dolgo so menili, da je za PMS krivo hormonsko neravnovesje, toda hormonske ravni pri ženskah s PMS/PMDD se ne razlikujejo pomembno od hormonske ravni pri ženskah brez predmenstrualnih motenj.

Po drugi teoriji je osrednji živčni sistem žensk s PMS preobčutljiv na progesteron, hormon, ki ga sproščajo jajčniki po ovulaciji. V kolikšni meri bo ženska zaradi PMS, naj bi bilo v veliki meri odvisno od njenega življenjskega sloga in družinske zgodovine, PMS pas lahko poslabšajo tudi stres in čustvene težave. Kljub temu še vedno niso odkrili pravega in edinega krivca.

Raznovrstna pomoč
Številna zdravila obljubljajo učinkovito pomoč pri PMS, od naravnih, kot sta jegličevo olje in šentjanževka, do invazivnih pristopov, kot je kirurška odstranitev jajčnikov.

Še ena možna rešitev je raba antidepresivov.

Drugi razširjen pristop je preprečevanje ovulacije; to bi moralo biti učinkovito, saj je ovulacija očitno ključni dejavnik pri tej motnji. Najlažji način preprečevanja ovulacije je jemanje oralnih kontracepcijskih tablet, ki ga uporabljajo za zdravljenje PMS z različnim uspehom, vendar je pred začetkom jemanja potreben podroben posvet z ginekologom.

Koristni nasveti za življenje brez PMS:

  • pijte manj napitkov s kofeinom (kava, čaj),
  • spite vsaj osem ur na noč,
  • uživajte zdravo hrano z obilo sestavljenih ogljikovih hidratov in vlaknin,
  • omejite uživanje alkohola ali se mu odpovejte,
  • redno telovadite: 30 minut aerobnih vaj štiri- do šestkrat na teden,
  • redno se sproščajte z jogo, meditacijo, taj čijem, penečimi kopelmi, masažo …
Nove možnosti
  •  tablete proti bolečinam lahko pomagajo pri blagih menstrualnih krčih, bolečinah v mišicah in glavobolu,
  • čustvene simptome PMS je mogoče ublažiti z antidepresivi,
  • kontracepcijske tabletke nove generacije so se izkazale kot učinkovita pomoč pri zdravljenju čustvenih in telesnih simptomov PMS.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki