Preiskave v nosečnosti

(Foto: Shutterstock)

V pričakovanju otroka

Razmišljate o nosečnosti in materinstvu? Ste pred to pomembno odločitvijo? Večini žensk pomeni rojstvo otroka največjo izpolnitev in samopotrditev, zato vsaka hoče, da bi vse potekalo kar se da popolno. Samoumevno se ji zdi, da želi in pričakuje kar največja jamstva za vse, kar je kakorkoli povezano z otrokom.
Vendar v življenju vedno obstaja tveganje. Včasih se ga zavedamo bolj, drugič manj, včasih zadeva nas, drugič naše bližnje -- ali pa ima širše, celo svetovne razsežnosti. Spremlja nas od rojstva do smrti, vendar ga jemljemo v zakup.

Enako velja za nosečnost in potomstvo -- nobenih absolutnih zagotovil ni, obstaja le večja ali manjša verjetnost, da se bo nekaj izteklo dobro ali slabo. Medicina še zdaleč ni odkrila vsega in zdravniki smo samo ljudje z določenim znanjem, s katerim skušamo kljubovati boleznim.

Kaj lahko ženska stori za uspešno nosečnost in materinstvo?

- Prvi korak je storjen, če o nosečnosti razmišlja vnaprej. Za materinstvo naj se odloči, ko presodi, da je za to pravi čas, sicer pa naj uporablja primerno in zanesljivo kontracepcijsko sredstvo/metodo.

  • Če ne prej, naj vsaj zdaj opusti zdravju škodljive razvade (kajenje, pitje alkohola, uživanja drog) ter nepravilno in neredno prehrano. Izogiba naj se stresom ter skrbi za redno sprostitev in počitek.
  • Izogiba naj se preiskavam (npr. rentgenskemu slikanju) in zdravilom, ki jih odsvetujemo, če obstaja verjetnost da je ženska zanosila.
  • Takoj ko posumi, da je noseča, naj opravi nosečnostni test. Testiranje je na voljo v zdravstvenih domovih, lahko pa v lekarni kupi katerega od komercialnih testov, ki so zelo zanesljivi.
  • Prijavi naj se v posvetovalnico za nosečnice.

 

Kdaj je treba na preventivni pregled še pred zanositvijo?

 Če je ženska zdrava in redno obiskuje ginekologa, poseben pregled pred zanositvijo ni potreben. Sicer pa velja, naj se za preventivni pregled odločijo naslednje ženske:

  • Zdrave ženske, če niso bile cepljene proti rdečkam in jih niso prebolele. Če nimajo protiteles, svetujemo cepljenje tri mesece pred zanositvijo.
  • Zdrave ženske, pri katerih bi bila nosečnost lahko ogrožena zaradi bolezni v družini (dedne bolezni, preklaupsija pri sorodnicah)
  • Bolne ženske, ki bi bile zaradi svoje bolezni v nosečnosti bolj ogrožene, ali pa bi bil ogrožen plod. To so ženske z visokim krvnim pritiskom, boleznimi srca ali ledvic, s sladkorno boleznijo, z epilepsijo, z avtoimunskimi in s sistemskimi boleznimi, vse, ki prejemajo zdravila proti strjevanju krvi ... Pri vseh teh je potreben posvet s specialistom ustrezne stroke. Izbrati je treba najustreznejši čas za nosečnost ter določiti način in vrsto zdravljenja, ki bosta najprimernejša za nosečnico in plod.
Članek se nadaljuje »