Kontracepcijska tabletka in hranila

(Foto: Jupiterimages)

Prehranska priporočila

Številne raziskave skušajo odgovoriti na vprašanje, do kakšnih sprememb prihaja v telesu žensk, ki jemljejo oralno kontracepcijo, zaradi česar imajo povišano raven ženskih spolnih hormonov. Te spremembe vplivajo na celotno zdravje žensk, torej tudi na potrebe po hranilnih snoveh.Ko gre za prehrano in prehranske potrebe žensk, ki jemljejo oralne kontracepcijske tablete, pogosto zasledimo podatke o povečani potrebi po posameznih vitaminih in mineralih.

Pozor pri nalaganju na krožnik

Oralna kontracepcija ali "antibejbi tabletke" so namenjene za preprečevanje nosečnosti. Tabletka, sestavljena iz ženskih spolnih hormonov estrogena in progesterona, ob pravilnem jemanju deluje tako, da prepreči ovulacijo oziroma odpuščanje jajčeca iz jajčnikov.

Večja potreba po ...

Hormoni uravnavajo številne presnovne funkcije v organizmu. Te mogočne kemične spojine pa vplivajo tudi na druge funkcije človeškega organizma. Spremembe, ki se dogajajo v telesu žensk, ki so jemale oralne kontracepcijske tablete, zaradi česar se jim je zvišala raven ženskih spolnih hormonov, zadevajo celotno zdravje in vplivajo tudi na hranilne potrebe.
Ko gre za prehrano in prehranske potrebe žensk, ki jemljejo oralne kontracepcijske tablete, pogosto zasledimo podatke o povečani potrebi po posameznih vitaminih in mineralih. Znanstveniki največkrat omenjajo vitamine B2 ter vitamina C in A, od mineralov pa železo, cink in baker. Večina raziskovalcev je primerjala ravni teh vitaminov in mineralov v krvi žensk, ki so jemale oralna kontracepcijska sredstva, in tistih, ki jih ne jemljejo. Kljub nekaterim zanimivim rezultatom je vendarle težko karkoli zatrdno zagotoviti, saj krvne analize niso vedno najobčutljivejše metode za določanje hranilnega statusa.

Uravnotežena prehrana

Čeprav ni dovolj dokazov, ki bi soglasno potrdili potrebo po dodatnem vnosu določenih vitaminov in mineralov za ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, znanstveniki opozarjajo, da se posamezne potrebe pomembno razlikujejo. Nekaj pa zagotovo drži, in sicer, da bi morale ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, uživati veliko sadja in zelenjave ter poskrbeti za splošno dobro uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali.

Generacije oralnih kontracepcijskih sredstev

Prvo generacijo oralnih kontracepcijskih sredstev so predstavili na začetku šestdesetih let minulega stoletja; te tabletke so vsebovale ženske spolne hormone estrogen ter dve vrsti progesteronov, linestrol in noretisteron. Ta tablete so krivili za povzročanje strjevanje krvi, ki lahko prispeva k infarktu ali srčni kapi.

Drugo generacijo oralnih kontracepcijskih tablet so razvili prav zato, da bi zmanjšali to tveganje. Vsebovale so manj estrogena in drugačno vrsto progesterona, imenovanega levonorgestrel. Toda tudi te tablete so imele nekatere neželene stranske učinke, kot so akne, povišanje telesne mase in moteno ravnovesje holesterola.Tretja generacija oralnih kontracepcijskih tablet vsebuje različne vrste progesterona v nižjih odmerkih. Oralna kontracepcija z nizko ravnjo estrogena praviloma ne spreminja hranilnega statusa, tako kot tabletke iz prejšnjih dveh generacij, ki so vsebovale veliko več estrogena. Prej je veljalo splošno prepričanje, da imajo ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, znatno povišano potrebo po vitaminu B6, toda zdaj se zdi, da ni več (povsem) tako.
Članek se nadaljuje »


Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki