Nosečnost in poletne težave

mag. Stanko Pušenjak, dr. med.
mag. Stanko Pušenjak, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Kam in kako na dopust med nosečnostjo

Mag. Stanko Pušenjak, dr. med. je porodničar iz Porodnišnice Kliničnega centra v Ljubljani. Z njim smo se pogovarjali o težavah, ki jih nosečnicam prinašajo vroči poletni meseci in dopust. Svetoval je, kako naj se ustrezno prehranjujejo, kako naj se odpravijo na pot in še kaj.

Pri nosečnicah se vse od začetka nosečnosti pojavljajo nekatere težave, ki se s trajanjem nosečnosti le še povečujejo. Med nosečnostjo je volumen krvi povečan, zato se vene razširijo. Nekatere nosečnice, ki so že večkrat rodile, imajo te težave že zelo zgodaj, pri prvesnicah − ženskah, ki so noseče prvič – se pojavijo nekoliko pozneje, v drugi polovici ali v tretji tretjini nosečnosti. V vročini se vene še bolj razširijo, manjša je tolerantnost za vročino, ker mora telo oddajati toploto, tudi telesna teža je v drugi polovici nosečnosti višja, zato je obremenitev srca nekoliko večja in ženska slabše prenaša napore.

Na dopust ne predaleč od porodnišnice

Ginekologi nosečnicam odsvetujejo preveliko oddaljevanje od porodnišnice, v kateri želijo roditi. "Včasih se pošalim in rečem: četudi greste na pot s kolesom, pojdite le do sosednje občine in nič dlje. Če imate avto, greste lahko do roba države. No, če imate lastno letalo, greste lahko tudi do Londona ali Pariza.

Oddaljevati se do dve uri stran od porodnišnice je varno, vendar za nekoga dve uri pomeni, da gre lahko na otok v Jadranu. Nihče pa ne more zagotoviti, da se vam bo uspelo vrniti v dveh urah. Treba je namreč upoštevati, da bo morda na cesti/na meji gneča, da se bo pred vami zgodila prometna nezgoda … Tako vožnja lahko traja še enkrat dlje. Če nosečnica rodi po 24. tednu, torej v tretji tretjini nosečnosti, otrok lahko preživi. Nekateri porodni centri zmoremo zgodaj rojene otroke tako oskrbeti, da preživijo, drugi ne.

Če računamo s to majhno možnostjo, da lahko nenačrtovano pride do poroda, je za otroka bolje, če se rodi v ustrezno opremljenem centru. Ker poroda ni mogoče napovedati, vsaki nosečnici priporočamo, naj dopust načrtujejo tako, da bo to najbolj varno zanjo in za otroka," svetuje dr. Pušenjak.

Pomembno je piti veliko tekočine

Vročina vpliva na srčno-žilni sistem. Če se telo preveč segreva, ne more oddajati toplote, zato se telo segreva od znotraj in utegne priti do pregrevanja telesa. Proti temu obstajajo določeni mehanizmi: najprej se slačimo, nato se znojimo, zato je treba v vročih mesecih skrbeti za redno hidracijo. To velja tudi za nosečnice. Če veliko pije in skrbi, da ne hodi preveč po vročini, lažje prenaša vroče dni. Eden od obrambnih mehanizmov je znojenje, zato mora skrbeti za redno hidracijo, da ne izgublja preveč tekočine in ne pride do dehidracije. Dehidracija zmanjša krvni volumen in zmanjša sposobnost ohlajanja organizma, srčno-žilni sistem se krči in krvni tlak pade. Človek, ki je pregret, ima razširjene žile in ko mu pade krvni tlak, nastopijo slabo počutje, vrtoglavica in slabost.

Zadnja faza pregrevanja je, ko se telo začne pregrevati čez 38 stopinj Celzija. No, do tega večinoma ne prihaja. Nosečnicam tudi sicer priporočamo pitje večjih količin vode (zaradi boljšega pretoka skozi ledvice), tudi znojijo se več in dihajo z večjo frekvenco, zato izgubljajo tekočino skozi dihala, posledica tega je, da manj tekočine ostane za ledvice. Poleg tega se nosečnice nagibajo k urinskim okužbam in tudi zato morajo poskrbeti za ustrezen pretok.

Pitje vode deluje na več sistemov, zato je koristna preventiva, sploh v poletnih mesecih. Nosečnica naj popije po tri litre vode dan (poleg vode, ki jo dobi iz hrane). Huda dehidracija lahko pripelje do krčenja maternice, torej do popadkov, toda to so skrajni primeri, doda dr. Pušenjak. Paziti morajo tudi, kaj pijejo; sokovi so bolj kalorični, nosečnice pa rade pazijo, da se ne zredijo preveč.

Poletna prehrana

Poleti naj se nosečnica prehranjuje tako, kot je vajena. Zaradi povečevanja maternice, ki pritiska na okoliške organe, zlasti na prebavila, imajo nosečnice, zlasti v tretji tretjini nosečnosti, pogosto težave s prebavo. Poleg tega, da so zaprte, se jim v črevesju nabirajo plini, maternice lahko pritiska na prebavne organe, zlasti na želodec.

Zato nosečnice ne prenesejo večje količine hrane naenkrat, hitro jim postane slabo, dviga se jim kislina in imajo težave, če niso v poravnanem položaju. Nosečnicam zato priporočamo več manjših obrokov.

Zlasti v poletnih dneh je priporočljiva lažje prebavljiva hrana. Odsvetujemo surovo meso zaradi možnih okužb, gobe, ker so težko prebavljive in se z njimi lahko zastrupijo, pa morske sadeže, kot so polži in školjke, saj so lahko pokvarjeni. Priporočamo veliko sadja in zelenjave, veliko balastnih snovi, pektina in vlaknin, ter veliko tekočine. Tako bo imela nosečnica občutek sitosti in se hkrati ne bo preveč zredila, priporoča dr. Pušenjak.

Težave s prebavo

Če nosečnica ne pazi, kaj jé, poleti hitro lahko dobi drisko ali pa pride do bruhanja. Nevaren je lahko sladoled na kepice, če ni bil pripravljen doma in s čistimi rokami; to velja tudi za ledene kocke. Na splošno je varno načelo naslednje: piti in jesti samo tisto, kar je kuhano in dovolj pečeno ali originalno zapakirano, poudari dr. Pušenjak. Blažja driska, slabost ali bruhanje zahteva prilagoditev prehrane za dan ali dva. Če driska, bruhanje ali slabost traja dlje kot tri dni, lahko pride do elektrolitskega neravnovesja v telesu, kar je včasih vzrok, da se težave nadaljujejo in jih nosečnica ne zna sama urediti.

V takšnem primeru potrebuje zdravniško pomoč: dodatke elektrolitov ali tekočine v žilo, torej infuzijo, včasih tudi sprejem v bolnišnico, če je treba s preiskavami ugotoviti povzročitelja. Vse to plodu načeloma ne škoduje. Kar povzroča težave v prebavilih, ostane v prebavilih, pove dr. Pušenjak. Slabo je le, da driske izčrpajo organizem ter zmanjšajo količino elektrolitov in rudnin, ki jih potrebuje organizem. Takšne težave povzročijo dehidracijo, ki pa tudi ni dobra za telo. Kar ni dobro za nosečnico, pa ni dobro niti za plod. Če nosečnica poleti premalo pije, lahko v redkih primerih nastanejo ledvični ali žolčni kamni, še pove dr. Pušenjak.

Čim manj sonca

V nosečnosti lahko v poletnih mesecih pride do pigmentacije. Toda ta pigmentacija je lahko drugačna in ni samo običajna hiperpigmentacija: lahko se pojavijo pege na obrazu, na trebuhu in drugod, denimo tam, kjer je ženska že sicer nagnjena k večji pigmentaciji. Sončni žarki pigmentacijo še okrepijo. Zato tudi zadrževanje na soncu ni preveč priporočljivo.

Za nosečnice veljajo enaka navodila za sončenje kot za vse druge ljudi, predvsem se mora soncu izogibati med 10. in 16. uro. Izpostavljanje trebuha soncu v dovoljenem času sončenja ni nevarno, saj je plod zavarovan − prekriva ga debela plast tkiv maternice, trebušnih organov in trebušne stene. Za nosečnice veljajo enaka pravila, tudi ko gre za solarij. Toda dr. Pušenjak opozarja, da je vsako sevanje UV-žarkov škodljivo.

Če ima ženska alergije oziroma je preobčutljiva na fizikalne dražljaje, utegne po izpostavljanju soncu priti do rdečice ali srbeža. Za to obstajajo zdravila. Zelo razširjeno je jemanje antihistaminikov. Nosečnica ta zdravila lahko jemlje, tudi spomladi, ko je v zraku veliko pelodov, vendar zlasti po končanem prvem trimesečju. V prvem trimesečju v nosečnosti pa naj se ženska izogiba vsem zdravilom, katerih uporaba ni nujna, razlaga dr. Pušenjak. Ko gre za zdravljenje in jemanje katerihkoli zdravil, naj se posvetuje z zdravnikom. "Če je zdravljenje nujno potrebno in če od zdravljenja pričakujemo več koristi, kot je morebitnih tveganj, nosečnico zdravimo, sicer pa ne. To velja za vse ljudi," še pravi dr. Pušenjak.

Na poti

Pri nosečnicah v drugi in tretji tretjini nosečnosti lahko maternica pritisne na žile, ki potekajo iz spodnjih okončin proti srcu. Bolj jim otekajo noge, kri v nogah zastaja, tok krvi iz spodnjih okončin je počasnejši … To lahko omogoči nastanek nenadnega strjevanja krvi v žilah, tako imenovano globoko vensko trombozo. Nosečnice so k temu bolj nagnjene, vendar se to zgodi le redko, toda še vedno desetkrat pogosteje pri nosečih ženskah kot pri drugih ljudeh.

Zato nosečnicam svetujemo, pravi dr. Pušenjak, naj ne sedijo predolgo na enem mestu. Če gre nosečnica na pot z avtomobilom, avtobusom ali letalom, zlasti če je prostor klimatiziran, kar pomeni dodatno izsušitev zraka, naj skrbno pazi na hidracijo, poleg tega naj se vsako uro sprehodi. Če gre na daljšo pot, so priporočljive elastične nogavice, kar vročih poletnih dneh sicer ni primerno. Poleti si lahko pomaga z rednimi postanki in sprehodi med potovanjem. Če je le možno, naj ima noge dvignjene.

Gibanje

Nosečnicam odsvetujemo vse dejavnosti (npr. kolesarjenje ali rolanje), ki bi utegnile imeti za posledico poškodbo. Dovolj je, da pride do zvina sklepa − in že je treba narediti rentgenski posnetek, jemati zdravila ali dati mavec. To pa je stanje, ki lahko poveča nevarnost za globoko vensko trombozo, to pa lahko zaplete nosečnost. Če nič drugega, lahko povzroči dodatne skrbi.

Na morju se nosečnica lahko kopa. Zaradi kopanja namreč le redko pride do okužbe. Kopanje v čisti in bistri vodi, v kateri se kopajo drugi, ni nevarno. Vsaka ženska ima v nožnici na milijone bakterij; v vodi jih je milijonkrat manj.

Ni pa priporočljivo, da se nosečnica predolgo mudi v vodi, niti ni dobro, če se po prihodu iz vode ne posuši. V takšnih primerih lahko pride do težav, kot so glivična vnetja. Sicer pa se lahko okužbe, ki jih nosečnica nosi sama, razplamtijo ali povečajo. Sicer pa se okužbe v vodi ne razvijejo, razjasni dr. Pušenjak. V nosečnosti so glivična vnetja kar pogosta zaradi hormonskega stanja in manjše imunske odzivnosti. Poleg tega se nosečnica več znoji in nekateri predeli kože so nenehno vlažni. V poletnih mesecih je zato priporočljivo nositi karseda zračna in udobna oblačila, izdelana iz naravnih vlaken.

Vedno pripete v avtomobilu

Z varnostnim pasom v avtomobilu se morajo nosečnice pripasati po navodilih. Zgoraj naj gre pas čez ramo in med dojkami navzdol, spodnji del pasu naj spelje pod trebuhom.

Letenje

V nobenem obdobju nosečnosti letenje ni nevarno, vendar je treba upoštevati, da se porod lahko zgodi kjerkoli. Omejitve so le pri prevoznikih iz nekaterih držav, ki so že pravno rešila, kaj pomeni, če se otrok rodi na njihovem ozemlju – v letalu. Nekatere družbe dovolijo letenje do 28. tedna, druge do 30. ali do 32. tedna. Vsaka nosečnica, ki želi leteti, se mora pri letalski družbi prepričati, do katerega meseca nosečnosti sprejema nosečnice na letalo.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki