Glivično vnetje nožnice

  • torek, 10. junij 2008
rof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, dr. med.
rof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Stran od vlage in toplote

Glivično vnetje ali vulvo-vaginalna kandidiaza je ena od najpogostejših okužb, s katero se srečujejo v ginekoloških ambulantah. Do 25. leta ima en pojav glivičnega vnetja do 50 odstotkov žensk. Kar 75 odstotkov žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z glivičnim vnetjem, od tega kar pri polovici pride do najmanj ene ponovitve. Pogovarjali smo se s predstojnico Kliničnega oddelka za reprodukcijo SPS Ginekološke klinike v Ljubljani, prof. dr. Edo Vrtačnik Bokal, dr. med.

Zunanji znaki glivične okužbe
Za lažje razumevanje, kaj je spremenjen vaginalni izcedek, je treba vedeti, kakšen je normalen izcedek. Ta je največkrat prozoren, belkaste barve, nima vonja in je navadno v zadnjem delu nožnice. Izcedek pri glivičnem vnetju je obilnejši, najpogosteje v obliki skute in bele barve. Veliko ga je v nožnici ali na zunanjem spolovilu. Izcedek je praviloma povezan z bolečinami pri uriniranju in srbenjem. Klinična slika se kaže tudi s spremembami na zunanjem spolovilu, in sicer v obliki razjed, ki so lahko zelo pekoče, zunanje spolovilo in nožnica pa sta pogosto pordeli in otečeni, razlaga dr. Vrtačnik Bokal.

Prisotnost glivic ne pomeni vedno bolezni
Diagnozo postavijo na temelju klinične slike in značilnega vaginalnega izcedka. Žensko ginekološko pregledajo, koristno je tudi odvzeti izcedek in ga pregledati pod mikroskopom, da potrdijo prisotnost glivic. Vendar prisotnost glivic v izcedku ne pomeni, da gre za bolezen, poudari dr. Vrtačnik Bokal, ker pri 10 do 20 odstotkov žensk, ki so nosilke teh glivic, ni opaziti nobenih kliničnih znakov bolezni. Do klinično izražene slike pride takrat, ko gre za preraščanje glivic in nastajanja micelijev, ki se vraščajo v tkivo. Takrat nastanejo značilne težave v obliki srbeža in bolečega uriniranja.

Pri nekaterih ženskah se pojavljajo pogosteje
Kot pravi dr. Vrtačnik Bokal, se glivična obolenja pogosto pojavljajo pri nosečnicah, pri ženskah z diabetesom, tistih, ki jemljejo oralno hormonsko kontracepcijo ali nadomestno hormonsko terapijo, a tudi pri bolnicah z oslabljenim imunskim sistemom. Pri teh se glivična vnetja pojavljajo veliko pogosteje kot sicer. Pri bolnicah s sladkorno boleznijo so glivice znak neurejenosti krvnega sladkorja. Če je njihov krvni sladkor urejen, se tudi glivična vnetja pojavljajo veliko redkeje. Pri 10 do 15 odstotkih žensk se hkrati z jemanjem širokospektralnih antibiotikov pojavi vulvo-vaginalna kandidiaza. V takšnih primerih je zelo primerno, da se ženska sočasno z antibiotičnim zdravljenjem zdravi tudi s protiglivičnimi zdravili.

Niso vedno glivice
Vzrok za težave pa niso vedno glivice. Lahko gre, denimo, za okužbo s trihomonasom ali za spremenjeno floro v nožnici, ki ji pravijo tudi bakterijska vaginoza. Pri bakterijski vaginozi je izcedek pičel in ima zadah po ribah. V tem primeru laktobacile, ki ohranjajo ustrezno kislost v nožnici, zamenjajo bakterije, ki za svoj obstoj ne potrebujejo kisika (anaerobne bakterije). Izcedek je značilen tudi pri okužbi s trihomonasom: običajno je rumen, gnojen in zelo obilen. Pojavijo se tudi težave s pekočimi bolečinami in z bolečim uriniranjem.

Enostavna in zapletena oblika
Včasih je vulvo-vaginalna kandidiaza zelo trdovratna in je ni možno trajno odstraniti. Poznamo enostavne in zapletene oblike vulvo-vaginalne kandidiaze. Enostavne oblike so tiste, ki se pojavljajo občasno in jih v 80 do 90 odstotkih primerov povzroča Candida albicans. Klinična slika pri tej obliki je blaga. Zapletene oblike so tiste, pri katerih se vulvo-vaginalna kandidiaza ponavlja več kot štirikrat na leto. Pri teh je klinična slika izrazitejša, povzročitelj pa je bodisi Candida tropicalis bodisi Candida glabrata.

Zdravljenje
Zdravljenje se razlikuje in je odvisno od tega, ali gre za enostavno ali zapleteno obliko. Če gre za enostavno obliko, je tudi zdravljenje preprosto in učinkovito. Zdravljenje poteka od 1 do 3 dni. Ginekolog najprej izbere sredstvo, ki ga bolnica lokalno nanaša v obliki kreme ali vaginalnih vložkov. Pri zapletenih oblikah je zdravljenje dolgotrajnejše in lahko traja od 10 do 14 dni. Glivično vnetje med nosečnostjo velja za zapleteno obliko vulvo-vaginalne kandidiaze in tudi v takšnih primerih je zdravljenje dolgotrajnejše. Pri zapletenih oblikah zdravnik vzame bris iz nožnice in naredi kulturo. Tako ugotovi, za katerega povzročitelja gre, nato pa se odloči za ciljano zdravljenje.


Če zdravilo pri enostavni obliki ne pomaga v enem do dveh dneh, mora ženska delati Keglove vaje, ki ohranjajo prožnost mišic v nožnici ter skrbijo za prekrvavitev in živčevje. Ker vaje ohranjajo vzdržljivost mišic, je prekrvavitev boljša, zato je manj bolezenskih sprememb ter težav z vlažnostjo nožnice in uhajanjem urina. Ženska opravlja vaje tako, da krči mišice medeničnega dna. Ali mišice krči pravilno ali ne, ugotovi tako, da jih stisne med uriniranjem. Če se urin ustavi, delajo prave mišice. Teh vaj naj ženska sicer ne izvaja med uriniranjem.


Obstaja več vrst Keglovih vaj. Ženska lahko mišice stiska bodisi večkrat in za kratek čas bodisi tako, da mišice stisne in zadrži od tri do pet sekund, nato pa jih popusti. Začne naj z nekaj ponovitvami na dan, lahko večkrat, potem pa število ponovitev povečuje. Optimalno je 100 ponovitev (kratkih in daljših) na dan.
Če se po dveh mesecih spet pojavi vnetje, mora ženska znova obiskati ginekologa. Če pa bolezen (na osnovi lastnih izkušenj!) že pozna, se lahko zdravi tudi sama. Kremo lahko kupi v lekarni brez recepta.

Sprožilni dejavniki
Eden od ključnih sprožilnih dejavnikov za nastanek obolenja je stres, a tudi ne dovolj zračno perilo, ki ni izdelano iz bombaža. Če ženska nosi perilo, ki ne prepušča dovolj zraka in s tem kisika, nastanejo anaerobne razmere in lahko se pojavi bakterijska vaginoza. Takšno perilo lahko povzroči, da so ti predeli telesa bolj vlažni, to pa je nadvse ugodno za razvoj glivic. Zračna oblačila so zlasti priporočljiva takrat, ko se ženska več znoji, denimo med športno dejavnostjo in na potovanju. Obiskovanje bazenov in savn ne vpliva neposredno na razvoj glivic, res pa je, da visoke temperature in vlažnost lahko vplivajo na njihov razvoj. Temu se je možno izogniti s preoblačenjem mokrih kopalk. Če ženska odstrani toploto in vlago, lahko zaustavi razvoj glivic.

Vnetje se lahko ponovi
Glivic ni mogoče odstraniti, zato se vnetje lahko ponovi. Če se vnetje pojavi več kot štirikrat na leto ali celo vsak mesec, se zdravnik utegne odločiti za tako imenovano vzdrževalno zdravljenje, ki traja šest mesecev. Ženska vzame po eno tableto protiglivičnih zdravil na teden in to ponavlja od tri do šest mesecev. V tem obdobju se pomembno zmanjša število novih ponovitev vnetij. Toda po prenehanju zdravljenja, razlaga dr. Vrtačnik Bokal, v 30 do 40 odstotkih, žal, spet pride do ponovitve. Pri dolgotrajnem zdravljenju je treba kontrolirati jetrne teste, saj je tovrstno zdravljenje bolj obremenjujoče. Dolgotrajne okužbe ne vplivajo na plodnost ženske. Pač pa na plodnost vpliva okužba s klamidijo ali z gonorejo; ti okužbi sodita med spolno prenosljive okužbe.

Ni prenosljiva
Candida ne spada med prenosljive povzročitelje, poudari dr. Vrtačnik Bokal. Če partner nima težav, ga ne zdravijo. Partnerja zdravijo samo v primeru, da ima pordelo kožo na penisu ali če se pojavijo drobni beli izpuščaji. Partnerja izjemoma zdravijo sočasno, če pri ženski prihaja do ponavljajočih.

Preventiva
Predvsem se je treba izogibati vlažnim in toplim razmeram, ki bi utegnile vplivati na razraščanje glivic, sklene dr. Bokal Vrtačnik. Po vsakem umivanju se je treba temeljito obrisati, kajti vlaga je, kot smo že večkrat omenili, ugodna okoliščina za razvoj glivic. Zdravniki odsvetujejo tudi rabo dražečih mil, izpiranje nožnice z vodo in uporabo deodorantov. Najprimernejša so mila z nizkim pH in brez dodatka dišav.


Glivična obolenja se pogosto pojavljajo pri:
- nosečnicah,
- pri ženskah z diabetesom,
- tistih, ki jemljejo oralno hormonsko kontracepcijo,
- ali nadomestno hormonsko kontracepcijo,
- bolnicah z oslabljenim imunskim sistemom.

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki