Suha nožnica – še vedno tabu tema

  • NN
  • sreda, 12. maj 2010
(Foto: Dreamstime)

Spregovorite z zdravnikom

Težava, ki spremlja številne ženske v perimenopavzi, menopavzi in postmenopavzi, vendar o njej zelo nerade govorijo, je suhost spolovila. Suha nožnica lahko povzroči spolne težave oziroma nezmožnost doseganja spolnega užitka, zaradi česar je za mnoge ženske in tudi zdravnike še vedno tabu tema. Kožo ob vstopu v nožnico sestavlja večplastna povrhnjica, ki vsebuje dlake ter lojne, znojne in vonjalne žleze. V podkožnem tkivu so bertholinijeve in skenove žleze. Te žleze vlažijo nožnico, kar na kožo deluje zaščitno, lahko pa je tudi ugodno za razvoj vnetij. Povrhnjica maternice je brez poroženelih delov in žlez.

V nožnici je vedno prisoten vaginalni izcedek ali vaginalna flora. Na količino in lastnosti izcedka vpliva delovanje hormonov, zato je pomanjkljiv pred puberteto in v postmenopavzi, spreminja pa se tudi v posameznih fazah menstrualnega ciklusa. Normalen vaginalni izcedek je sestavljen iz vode, cervikalne sluzi, odmrlih celic povrhnjice, rezidentne bakterijske flore, elektrolitov in drugih kemičnih spojin.

Ugašanje finega ravnotežja
Vsaka celica, vsako tkivo in organ za svoje delovanje potrebuje fino ravnovesje med delovanjem hormonov in lokalnih celičnih mehanizmov. To ravnotežje se pri ženskah začenja rušiti okrog 45. leta starosti, zlasti zaradi neravnovesja med estrogeni in progesteroni, kar pripelje do vrste neprijetnih simptomov in kliničnih znakov. Hormonsko neravnotežje najpogosteje nastopi v perimenopavzi, menopavzi in postmenopavzi, povzroči pa ga ugašanje delovanja jajčnikov ter izločanja hormonov estrogenov in progesteronov. Posledica so različni simptomi, ki jih ženska lahko tudi občuti, delijo pa se na zgodnje, srednje in pozne simptome.

Najpogostejši simptom je slabljenje tkiva urogenitalnega trakta, ki se lahko razvije nekaj mesecev pred menopavze, najpozneje pa od tri do pet let po prenehanju menstruacije. Zanj je značilna atrofija vulve in nožnice. Povrhnjica vulve se tanjša ter zaradi manjše koncentracije in elastičnosti kolagena izgublja prožnost. Zaradi zmanjšanega izločanja žlez lojnic, znojnic in bertholinijevih žlez male sramne ustnice izgubljajo volumen, bledijo in se sušijo, pride pa tudi do zoženja vstopa v nožnico, kar povzroči nelagodje in bolečino med spolnim odnosom (dispareunija).

Hkrati z zmanjšanim izločanjem estrogena propada epitelij, prekrvavljenost nožnice pa se zmanjša. Povrhnjica nožnice se tanjša, suši in bledi, kar ima za posledico boleče spolne odnose, srbež, pekoč občutek in žarenje. Podobne spremembe se dogajajo pri mlajših ženskah, ki so jim zaradi bolezni operativno odstranili jajčnike ali pa so prestale ginekološko obsevanje in/ali kemoterapijo.

Težave, o katerih se ne govori
Žensko telo je občutljivo ter odzivno na telesne in čustvene obremenitve, zato lahko spremembe splošnega stanja skupaj s stresom pripeljejo do objektivno ali subjektivno nezadostnega vlaženja zunanjega spolovila. Po drugi strani v Sloveniji več kot 45 odstotkov žensk v perimenopavzi, menopavzi in postmenopavzi doživlja bolj ali manj izrazite simptome pomanjkanja hormonov. Najpogostejše je suhost spolovila. Ženske nerade govorijo o tovrstnih težavah, če pa se opogumijo in se zaupajo ginekologu, se za večino najde ustrezna pomoč, navadno hormonska terapija. Ginekologi poleg nasvetov o higienskih in prehranskih navadah pacientkam svetujejo tudi lokalno rabo bioloških vlažilcev.

Članek se nadaljuje »


Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki