Ali kontracepcijske tablete res delujejo na več načinov?

(Foto: Shutterstock)

Zablode in predsodki o kontracepcijskih tabletah

Čeprav na milijone žensk po vsem svetu uporablja že peto generacijo oralnih kontracepcijskih tablet, v številnih okoljih še naprej krožijo govorice o debelih in dlakavih bitjih, v katera se spreminjajo dame, ki so »nasedle« hormonskim sredstvom, da bi se zaščitile pred nosečnostjo. Toda po izsledkih najnovejših znanstvenih raziskav je v teh predsodkih bolj malo resnice. Poznamo tri generacije oralnih kontracepcijskih tabletk oz. tri generacije gestagenov, ki jih te tabletke vsebujejo. Najnovejši gestagen drospirenon sodi v posebno skupino, saj je edini derivat spironolaktona

1. Tabletke so škodljive za zdravje ženske
Hormonska kontracepcija deluje na več načinov. Hormonskih tabletk zdravniki ne predpisujejo samo zaradi preprečevanja nosečnosti, temveč tudi kot terapijo za nekatera stanja. Iste hormonske tablete lahko pri enih ženskah povzročajo težave, medtem ko jih druge sploh ne občutijo. V vsakem posameznem primeru se je treba odločati posebej in pretehtati morebitno tveganje zaradi neželenih učinkov na eni strani in tako rekoč stoodstotno zaščito pred neželeno nosečnostjo na drugi. Tehtnica se skoraj vedno nagne na drugo stran.

2. Hormonske tabletke niso za dekleta, mlajša od dvajset let
Tabletke lahko uporabljajo tudi mlajša dekleta.

3. Tabletke redijo
To velja predvsem za tabletke starejše generacije, zdaj pa so na voljo tudi tabletke, ki vsebujejo hormon, ki nasprotuje zadrževanju vode v telesu. Zaradi te edinstvene lastnosti kontracepcijske tabletke s tem hormonom ženskam omogočajo ohranjanje stabilne telesne teže. Majhen delež žensk, ki jemljejo posamezno vrsto tablet, se lahko zredi, toda to je navadno povezano bodisi z zadrževanjem vode ali povečanim tekom apetitom. V zelo redkih primerih tabletke vplivajo na presnovo.

4. Po uporabi tablet dolgo ni možno zanositi
V resnici je prav nasprotno. Že v prvem mesecu po prenehanju jemanja tablet se verjetnost, da bo ženska zanosila, naglo poveča. Statistika celo kaže, da se verjetnost, da se bodo v tem obdobju rodili dvojčki ali trojčki, poveča kar do dvakrat. Nekatere oblike neplodnosti zdravijo prav s tem, da ženski za tri do štiri mesece predpišejo hormonske tablete, saj pozneje lažje zanosijo.

 5. Po dveh letih jemanja tablet je treba narediti leto premora, da se telo »očisti«
Napačno. Premor pri jemanju tablet ne vpliva ne na pogostost zapletov ne na poznejšo sposobnost zanositve. Če zdravnik ugotovi, da ni ovir za jemanje tablet, jih ženska lahko jemlje dolga leta. Če je ženska zdrava in ne kadi, lahko jemlje kombinirane kontracepcijske tabletke vse do menopavze.

6. Hormonske tablete povzročajo nastanek aken in poraščenosti
To ne drži popolnoma. Nekatere kontracepcijske tablete vsebujejo izboljšane hormone, zato jih uporabljajo tudi za zdravljenje aken oziroma lepšo, svetlejšo polt. Tudi večja poraščenost je pomanjkljivost, značilna za tabletke prejšnjih generacij. Novejše tablete ne prispevajo k poraščenosti po telesu, celo upočasnjujejo jo in povzročijo tanjšanje dlak.

7. Kontracepcijske tablete povečujejo tveganje za nastanek raka dojke in jajčnikov
Zaščita pred rakom je verjetno ena najpomembnejših prednosti jemanja kontracepcijskih tabletk. Tabletka ščiti žensko tako pred rakom na jajčnikih, kot tudi pred rakom endometrija (maternične sluznice). Pri uporabnicah kontracepcijskih tabletk je nevarnost za nastanek raka jajčnikov za skoraj polovico manjša kot pri ženskah, ki kontracepcijskih tabletk ne uporabljajo. Takšna zaščita nastopi po približno 6 mesecih jemanja in traja še 10 let po prenehanju jemanja. Podobna je tudi zaščita pred rakom maternice. Tudi tukaj se tveganje za nastanek raka zmanjša za skoraj polovico v primerjavi z ženskami, ki kontracepcijskih tabletk ne jemljejo. Zaščita nastopi po približno 12 mesecih in se ohrani še najmanj 15 let po prenehanju jemanja tabletk.
V številnih raziskavah niso našli nobene povezave med rakom na dojkah in jemanjem kontracepcijskih tabletk pred 36. letom in morda do 45. leta starosti. Pri ženskah, starejših od 45 let, ki so v plodnem obdobju jemale kontracepcijske tabletke, ni nobena raziskava pokazala na povečanje tveganja za raka dojke v primerjavi z ženskami, ki kontracepcijskih tabletk niso jemale.

8. Tabletke povzročajo potrtost in depresijo
Tabletke lahko dodatno poslabšajo zelo hudo depresijo, toda to je razmeroma redek neželen učinek, ki ga zazna zelo majhen delež žensk. Ker ženske, ki jemljejo tabletke, pogosteje obiskujejo zdravnika, je večja tudi verjetnost, da žensko, ki jo muči depresija, odkrijejo pravočasno in ji ponudijo pomoč.

9. Sintetični hormoni so nenaravni
Veliko zdravnikov je prepričanih, da hormonska tabletka pravzaprav približa naše telo »naravnemu« stanju. V manj razvitih družbah, kjer učinkovita kontracepcija ni dostopna, ovulacijo preprečujejo bodisi z nosečnostjo, bodisi z dojenjem. Te ženske imajo pogosto v vsem življenju samo nekaj več kot ducat ovulacij in menstruacij. Ženske, ki uporabljajo nehormonsko obliko zaščite, na primer kondom, imajo lahko toliko menstruacij na leto.

10.  Zaradi jemanja tabletk menstruacije postanejo neredne in včasih celo izginejo
To ne drži. Strokovnjaki poudarjajo, da jemanje hormonske kontracepcije uravnava nereden menstruacijski ciklus, zmanjšuje obilne krvavitve in odpravlja z menstruacijo povezane bolečine. Po prenehanju jemanja oralnih kontracepcijskih sredstev pri dveh odstotkih žensk prihaja do motenj menstruacijskega ciklusa, toda praviloma je to posledica težav, ki jih je ženska imela že pred jemanjem tabletk, ne pa posledica jemanja tabletk.

11.  Če ženska zanosi med jemanjem tablet, to lahko poškoduje plod
Številne klinične raziskave so potrdile, da kontracepcijske tabletke ne povzročajo poškodb na plodu in nimajo nobenega vpliva na njegovo zdravje, celo če ženska zanosi med jemanjem tabletk.

12. Kontracepcijske tabletke ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi
Žal to ne drži. Tabletke lahko samo zmanjšajo tveganje pred vnetji organov v medenici, najbrž zato, ker prispevajo k zgoščevanju sluznice materničnega vratu, s tem pa se upočasni prodor vnetij. V nobenem primeru pa tabletke ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Vse omenjene zablode izvirajo iz napačno razlaganih neželenih učinkov, saj je delež žensk, ki zares doživijo neželene učinke, zelo majhen. Nekatere zablode temeljijo na izkušnji žensk, ki so jemale hormonsko kontracepcijske tabletke prejšnje generacije, te pa so vsebovale visoke odmerke estrogena in gestagena.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki