Neutemeljen strah pred hormoni

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.
prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Intervju z prof. dr. Marjetko Uršič Vrščaj

Ženska plodnost z leti upada vse dokler ne izzveni v klimakteriju, kljub temu pa lahko ženska v tem obdobju še vedno zanosi, zato je preprečevanje neželene nosečnosti še kako pomembno in potrebno. O najboljših načinih kontracepcije pri zrelih ženskah smo se pogovarjali s prof. dr. Marjetko Uršič Vrščaj, dr. med., z Onkološkega inštituta, vrhunsko strokovnjakinjo na področju ginekologije in predvsem hormonskega zdravljenja.

V obdobju prehoda v menopavzo marsikatera ženska nenačrtovano zanosi. Do katere starosti je po vašem mnenju nosečnost še razmeroma varna za otroka in mater?
Glede na velik razvoj znanosti, ki načrtovano omogoča učinkovito spremljanje zdravja nosečnice in nerojenega otroka, o določeni starosti, pri kateri nosečnost ne bi bila varna, ne govorimo. Veliko zdravih t.i. nenačrtovanih otrok je že prineslo v družino mnogo veselja, nove sreče in radosti.

Za obdobje prehoda v menopavzo so značilne neredne menstruacije. Kako vedeti oziroma biti prepričan, da je menstruacija odšla?
Da je menstruacija za vedno odšla sklepamo šele leto dni po zadnji krvavitvi. S krvnimi preiskavami in določitvijo nekaterih hormonov pa se je mogoče o tem prepričati tudi prej. Na krvavitve, ki se pojavijo leto ali več po zadnji menstruaciji, morajo biti ženske zelo pozorne, in takoj obiskati ginekologa, saj lahko kažejo na resne bolezni. Zgodilo se je že, da so ženske mislile, da se je vrnila menstruacija, ker se jim je povrnila mladost pa žal ni bilo tako.

Katere možnosti zaščite pred nosečnostjo so v tem obdobju za žensko najbolj primerne in na kaj je treba biti pozoren?
Prav v tem obdobju, ko se pogosto pojavljajo neredne menstruacije, je zaščita pred nosečnostjo zelo pomembna. Zaradi nerednih menstruacij so ženske pogosto zelo vznemirjene, pogosto iščejo pomoč pri ginekologu, saj se bojijo neželene nosečnosti. Po drugi strani pa kljub nerednim menstruacijam do nosečnosti lahko pride in v teh letih se je odločiti največkrat zelo težko. Vsaka prekinitev nosečnosti namreč, ne glede na leta, v duši pusti posledice.
Možnosti za zaščito pred neželeno nosečnostjo je tudi v tem obdobju veliko. Zelo primerne so nizkodozne kontracepcijske tabletke, ki omogočajo učinkovito zaščito pred neželeno nosečnostjo, so varne, hkrati pa tudi preprečujejo neredne menstruacije. Možne oblike zaščite pred nosečnostjo v tem obdobju so še maternični vložki, še posebno tisti, ki vsebujejo hormon gestagen, ker preprečujejo krvavitve iz maternice. Prav tako primerna v tem obdobju je sterilizacija, ki pomeni trajno preprečitev možnosti zanositve in t.i. barierni metodi, kot sta kondom ali diafragma.  Posvet z ginekologom bo pomagal h dokončni odločitvi. Prav tako pa bo ginekolog žensko opozoril, na kaj mora biti v primeru določene zaščite še posebno pozorna.
Nekatere ženske se še vedno neutemeljeno bojijo hormonske kontracepcije, verjetno zato, ker ne poznajo dejstva, da kontracepcijske tabletke za približno 50 odstotkov preprečujejo nastanek raka jajčnikov in raka maternične sluznice ali endometrija. V večini raziskav večjega tveganja za nastanek raka dojk niso ugotovili.
 
Katere so kontraindikacije za hormonsko zaščito?
Kontracepcijske tabletke odsvetujemo ženskam s srčno-žilnimi boleznimi, resnimi jetrnimi boleznimi ali kadilkam po 35. letu.
 
Kako pogosto svetujete obisk pri ginekologu v tem obdobju?
Obisk pri ginekologu v tem obdobju svetujemo enkrat letno. Pogosto ženske enačijo obisk pri ginekologu z odvzemom brisa materničnega vratu ali testom PAP. V kolikor so bili dosedanji izvidi testa PAP negativni, ženska pa nima ginekoloških težav, sumljivih za raka materničnega vratu ali, če ženska ni bila zdravljena zaradi predrakavih sprememb materničnega vratu, potem priporočamo test PAP le na vsake tri leta in ne ob vsakem obletnem ginekološkem pregledu.
 
Kaj pa če ženska vseeno zanosi? Kaj svetujete v tem primeru?
Najpomembnejša je seveda odločitev ženske oziroma para, ali si otroka želi ali ne. Pomembno je tudi, kakšno je zdravje ženske in seveda posvet z ginekologom, h kateremu ženska sicer hodi na preglede, ker žensko najbolje pozna in ji tudi najlažje svetuje. 

Kako naj ženska v tem obdobju pazi nase?
Prav v tem t.i. prehodnem obdobju skrb zase, za svoje zdravje, postaja čedalje pomembnejša. Zdrav način življenja in skrb zase tako na področju zdrave prehrane, telesnih aktivnosti, rednih zdravstvenih preventivnih pregledov in duševnega ravnovesja so tisti dejavniki, ki nam omogočajo kakovostno življenje zdaj in tukaj in ki se bodo še kako obrestovali tudi v poznejših letih. Zanemarjanje samega sebe, tako telesno kot duševno, se nam prej ali slej maščuje, ko pa se tega zavemo in do tega prej ali slej pride, pa so pogosto posledice težko popravljive ali sploh nepopravljive! Mislim, da se vse premalokrat resnično zazremo vase in zavedamo, da je zdravje največ, kar imamo.

Kaj pa v obdobju po menopavzi? Kako varno in učinkovito je nadomestno hormonsko zdravljenje?
Hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ) je najbolj učinkovita oblika zdravljenja oz. preprečevanja klimakteričnih težav, ki se zelo pogosto pojavijo po prenehanju menstruacij, zaradi znižane količine spolnih hormonov (estrogenov), to je okrog 50. leta. HNZ tudi zelo uspešno preprečuje nastanek krhkih kosti ali osteoporoze. Ugoden vpliv HNZ pa se kaže tudi pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni, preprečevanji raka endometrija in raka širokega črevesa. Če ženska hodi na redne preventivne preglede (vključno z ginekološkimi pregledi in pregledi dojk) in zdravo živi, je HNZ varna in učinkovita oblika zdravljenja, ki ženski omogoča bolj kakovostno življenje tudi v poznejših letih. Seveda pa je HNZ potrebno pričeti čim prej, takoj, ko se pojavijo težave in se še druge starostno-kronične bolezni niso razvile.