Kontracepcija za vsako žensko

doc. dr. Bojana Pinter, dr. med., spec. ginekologije in porodništva
doc. dr. Bojana Pinter, dr. med., spec. ginekologije in porodništva (Foto: Diana Anđelić)

Veliko možnosti za pravo izbiro

Poznamo več oblik oziroma vrst kontracepcije, med seboj se razlikujejo po obliki jemanja ter načinu učinkovanja. Vse oblike imajo svoje prednosti in slabosti, najbolj razširjena sta kondom in hormonska kontracepcija. Pomembna dejavnika pri izbiri kontracepcije sta zdravstveno stanje in motiviranost ženske, kot pravi doc. dr. Bojana Pinter, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike Kliničnega centra v Ljubljani.

Glavni dejavnik pri izbiri kontracepcije je zdravstveno stanje ženske. Dr. Pinterjeva razloži: »Pozorni smo predvsem na osnovno zdravstveno stanje in dedne genetske predispozicije, kot so zgodnje kapi pri starših ali v družini. Na izbiro kontracepcije vplivajo tudi navade, npr. kajenje, ki je dejavnik tveganja pri hormonski kontracepciji, ali druge bolezni, na primer dolgotrajna sladkorna bolezen. Drug pomemben dejavnik za izbiro pa je tudi motivacija za uporabo kontracepcije. Nekatere ženske so motivirane, da vsak dan jemljejo tabletke, druge pa so bolj motivirane, da si enkrat tedensko dajejo obliž ali ima raje vstavljen maternični vložek, kjer ni potrebno intervencij. Za nekatere so lahko to zelo pomembni dejavniki, za druge pa manj pomembni. Na izbiro vpliva tudi pogostost spolnih odnosov.« 

Barierna kontracepcija
Ta je lahko fizikalna (kondom, diafragma) ali kemična, kamor sodijo spermicidi, ki jih trenutno v Sloveniji ni. Diafragma je ponovno na voljo, predpiše pa jo ginekolog, saj mora biti po meri. V dobi spolno prenosljivih okužb so kondomi zelo pomembna tako imenovana »dvojna zaščita« – pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami hkrati, pripoveduje dr. Pinter. Uporaba kondoma je zelo pomembna in postaja vedno bolj pomembna, ker se spolne prenosljive okužbe v zadnjih letih vedno bolj širijo.

Kombinirana za najbolj zdrave
Kombinirana hormonska kontracepcija (tablete, obliži, nožnični prstan) je v prvi vrsti primerna za zdrave ženske. Odsvetujejo jo ženskam po 35. letu, ki pokadijo več kot 15 cigaret na dan, ker se v tej starosti že lahko pojavijo okvare žilja in obstaja večja verjetnost za možgansko in srčno kap. Odsvetujejo jih tudi tistim, ki jih pokadijo manj, uporabljajo jih lahko samo, če je to edina primerna metoda zaščite. Kontracepcijske tablete niso primerne za ženske, ki imajo indeks telesne mase višji od 35, ženske s previsokim pritiskom (nad 140/90), ženske, ki so prebolele tromboze, embolije in tiste, ki so nagnjene k povečanemu strjevanju krvi. Pomemben dejavnik je tudi migrena. Kombinirane hormonske kontracepcije ne smejo jemati ženske z migreno z žariščnimi znaki; če pa je ženska starejša od 35. let in ima migreno brez žariščih znakov, tovrstna kontracepcija tudi ni primerna, saj obstaja večja nevarnost za možgansko kap. Prav tako pa jih ne smejo jemati sladkorne bolnice z okvarami žilja ali če imajo sladkorno bolezen že več kot 20 let, ženske z rakom dojke, akutnimi jetrnimi boleznimi, kot so hepatitisi, ciroze jeter. Krčne žile ali miomi niso kontraindikacija za to zaščito. Ženske, ki so imele ali imajo žolčne kamne, jih lahko jemljejo, če jim tablete ne povzročajo težav in če nimajo akutnih bolezni s kliničnimi znaki.

Nova spoznanja o hormonski kontracepciji
»Za hormonske tablete je še pred petnajstimi leti veljajo, da naj bi jih ženske jemale ne več kot osem let zaradi nepojasnjenega vpliva na razvoj raka dojke. Potem so ugotovili, da je to tveganje majhno, povečano je za približno 24 odstotkov. V absolutnih številkah je to redko, namesto 1/17.000 ne-jemalk zboli 1/16.000 jemalk. Ker je tveganje v absolutnih številkah majhno, ni več omejitev v dolžini jemanja tabletk. Nekaj časa je veljalo tudi, da negativno vplivajo na plodnost. Sedaj ugotavljamo, da tabletke plodnost ohranjajo. Ženske se danes kasneje odločajo za otroka in do takrat se lahko pojavi več obolenj, ki zmanjšajo plodnost, tabletke pa zmanjšujejo tveganje za razvoj endometrioze ali vnetje rodil, tako da je posledično manj težav z zanositvijo,« pove dr. Pinterjeva.

Brez menstruacije tudi eno leto
Ženske lahko s hormonskimi tabletami prestavljajo menstruacijo ali jih jemljejo več ciklusov zaporedoma, tako da ne dobijo menstruacije, lahko tudi do enega leta. »Ta metoda ni nevarna, je podprta z dokazi in je učinkovita,« poudarja dr. Pinterjeva in nadaljuje: »V Evropi je bila narejena raziskava, ki je pokazala, da bi polovica žensk imela menstruacijo vsak mesec, druga polovica pa ne. Ženske se s tabletkami lahko tako odločijo za svoj režim jemanja. V Ameriki je registriran način uporabe kontracepcijskih tabletk za skupen ciklus treh mesecev, pri nas pa ta način še ni registriran, zato se je najbolje za tak način jemanja tabletk posvetovati z ginekologom. Menstruacijo lahko s tabletkami tudi prestavljamo, ciklusa jemanja tablet ni dobro skrajševati, lahko pa ga podaljšamo za nekaj dni ali kolikor ženska želi.«

Manj ovulacij bolj naravno
Hormonske tabletke delujejo tako, da preprečijo ovulacijo. Gre za nekakšno stanje anovulacije in mirovanja delovanja jajčnikov ter maternične sluznice. Kot pravi dr. Pinterjeva, je to stanje bolj podobno stanju nosečnosti, ki je bolj naravno stanje ženske. Pred stoletjem so imele ženske v svojem življenju od 30 do 40 ovulacij in menstruacij. Ženska je bila noseča, imela po porodu nekaj menstruacij, nato pa je ponovno zanosila, potem je dojila in je bila spet brez menstruacije. Po prenehanju dojenja je spet dobila nekaj menstruacij in ovulacij, nato pa je spet zanosila … Danes je manj nosečnosti in ima povprečna ženska v razvitem svetu v svojem življenju vsaj 300 ovulacij. Vsak mesec ženska tako doživi hormonski vrhunec, ki jo popolnoma pripravi na oploditev in nosečnost. To pomeni tudi določen napor za žensko, saj več ovulacij pomeni tudi večje tveganje za razvoj raka na jajčnikih ali maternični sluznici. Tiste ženske, ki so večkrat rodile ali jemale hormonsko kontracepcijo, ki tudi omogoča stanje mirovanja kot je v nosečnosti, imajo zato manjšo verjetnost, da zbolijo za rakom maternične sluznice ali rakom jajčnikov.

Ženske z vložkom najbolj zadovoljne
Maternični vložek zdravnik vstavi v maternico običajno med menstruacijo ali v prvih dneh po njej, lahko pa tudi po splavu, po porodu ali med dojenjem. Vlaganje je preprosto in hitro. Primeren je za monogamno zvezo, kjer ni nevarnosti za prenos spolno prenosljivih okužb. Obstaja več vrst materničnih vložkov, ki so lahko iz mehke plastike, oviti z bakrom ali pa vsebujejo počasi delujoč hormon progestagen.
Po besedah sogovornice je bil bakreni vložek dolga leta priljubljen, v zadnjih letih pa se je njegova uporaba zmanjšala. »Opažamo, da smo ginekologi to metodo premalo ponujali, kar je globalni fenomen. Včasih smo imeli občutek, da so imele ženske zaradi vložka tudi več vnetij. Maternični vložek je premalo izkoriščena možnost v Sloveniji in mislim, da bi ga ginekologi lahko večkrat svetovali, na primer po porodu. Predvsem je primeren za ženske, ki so imele katerekoli bolezni, saj imajo manj kontraindikacij kot kombinirana hormonska kontracepcija. Prednost vložka je tudi, da tako rekoč vse ženske po odstranitvi vložka normalno zanosijo in rodijo. Sicer pa so ženske, ki se odločijo za maternični vložek, najbolj zadovoljne uporabnice kontracepcije. Zadnjih nekaj let veljajo tudi navodila, da maternični vložek lahko uporabljajo tudi ženske, ki še niso rodile, če ni tveganja za prenos spolnih okužb. Vendar je v teh primerih vedno potreben tudi temeljit posvet z ginekologom. Po svetu dajejo vložek tudi mlajšim dekletom, pri nas pa se glede tega še vedno odločamo individualno.«

Neželena nosečnost
Posebna oblika hormonske kontracepcije je urgentna kontracepcija, kot izhod v sili. Najbolj razširjena je pri mladih, kjer ima pozitivne učinke na zmanjševanje števila neželenih nosečnosti. V Sloveniji imamo trenutno na voljo le eno osnovno metodo urgentnih tabletk. Prve štiri tabletke je potrebno vzeti v prvih 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu, nato pa še štiri. Novejše tablete, ki še prihajajo v Slovenijo, bodo v obliki ene tablete ali v dveh tabletah. Enako bodo najbolj učinkovite čim prej po odnosu, varovalno okno pa bo malo daljše, do 120 ur. Ta metoda ima manj stranskih učinkov, v nekaterih državah je v lekarnah že na voljo brez recepta. Če je kontracepcija na voljo brez recepta v lekarnah, kot kažejo raziskave, ne vpliva na to, da bi ženske manj uporabljale kontracepcijo ali da bi to izkoriščale. Kvečjemu je to priložnost, da ko imajo možnost, lahko reagirajo na situacijo, v bodoče pa si morajo priskrbeti (učinkovitejšo) zaščito.
Tako imenovana abortivna tabletka se uporablja za prekinitev nosečnosti z zdravili in je v Sloveniji na voljo v nekaterih bolnišnicah. Metoda je slabše dostopna, ker ni uradnega uvoznika in bolnišnice same uvažajo tabletko. Gre za prekinitev nosečnosti v prvih sedmih tednih, tabletke povzročijo nekakšen spontani splav. V Franciji in na Švedskem je ta način splava najbolj razširjen, zahteva pa večje sodelovanje ženske. Krvavitev po prekinitvi nosečnosti traja en teden do deset dni.
 
Najmanj zanesljive …
… so naravne oblike kontracepcije. Temeljijo na poznavanju plodnosti in spolni vzdržnosti v času plodnih dni. Mednje sodijo koledarska metoda, temperaturna metoda, metoda opazovanja cervikalne sluzi, simpto-termalna metoda in testi za ugotavljanje plodnih dni. Pri koledarski metodi se najprej več mesecev skrbno beleži dolžino menstrualnih ciklusov, nato pa se izračuna plodne dni, v katerih se vzdržimo spolnih odnosov. Od najkrajšega ciklusa odštejemo 20 dni in 10 dni od najdaljšega menstrualnega ciklusa. Pri temperaturni metodi si ženska meri bazalno telesno temperaturo, ki je v drugem delu menstruacijskega ciklusa višja. Temperaturo si vedno meri zjutraj, še pred vstajanjem, po vsaj treh urah spanja in vedno na istem mestu. Ko nastopi ovulacija, se temperatura zviša za 0,2 do 0,5 stopinj in ostane povišana vsaj tri dni. Varni dnevi nastopijo četrti dan po dvigu bazalne temperature. Metoda opazovanja cervikalne sluzi temelji na ocenjevanju sluzi, ki jo ženska pridobi s toaletnim papirjem na vhodu v nožnico. To stori pred mokrenjem. Ko se bliža ovulacija, je sluz vse bolj vlecljiva in prozorna, podobna jajčnemu beljaku. V obdobju varnih dni je sluzi malo, je gosta in motna. Simpto-termalna metoda je kombinacija merjenja bazalne temperature in opazovanja cervikalne sluzi. Poznavanje ciklusa pa je pomembno tudi za načrtovanje želene zanositve.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki