Vse o materničnem vložku

  • NN
  • petek, 04. februar 2011
(Foto: Jupiterimages)

Najučinkovitejša povratna kontracepcija

Maternični (intrauterini) vložki ne preprečujejo ovulacije, kot oralne kontracepcijske tabletke. Prvi maternični vložki, kot je bila Lipesova zanka, so povzročali sterilni vnetni odgovor znotraj maternice, končni rezultat pa je bilo uničenje spermatozoidov. Če bi do oploditve že prišlo, bi vnetna reakcija maternične sluznice (endometrija) onemogočila vgnezditev jajčne celice.

Starejši maternični vložki …
…  imajo okoli pokončnega kraka v obliki črke T navito bakreno žico, iz katere se počasi in stalno sproščajo ioni bakra, ki uničuje spermatozoide na njihovi poti do jajcevodov. Vložki z bakreno žico so vplivali tudi na cervikalno sluz in izločanje proteinov in prostoglandinov v maternični sluznici. Ioni bakra ne vplivajo na hormonske parametre, zato se je dogajalo, da so ženske z nepravilnim ciklusom ali močnimi menstruacijami po vstavitvi bakrenega vložka še naprej imele neredne in obilne krvavitve. Ženske po 40. letu imajo pogosto neredne in obilne menstruacije, zato je bakreni vložek lahko še poslabšal obstoječe probleme.

Novi vložek brez bakra
Veliko boljši je novejši maternični vložek, ki postopoma sprošča hormone gestagene. Ti povzročajo pospešeno dozorevanje maternične sluznice in propadanje enega dela sluznice ter zmanjšuje preživetje spermatozoidov. Takšen vložek delno zavira tudi razvoj foliklov in ovulacijo. Novejši maternični vložek je narejen iz posebne plastike in ima prav tako obliko črke T, vendar namesto bakrene žice vsebuje hormon gestagen (levonorgestrel).

Več načinov zaščite
Takoj po vstavitvi se začne iz materničnega vložka spontano sproščati gestagen, ki pred neželeno nosečnostjo ščiti na več načinov:

  • deluje na maternično sluznico, ki ostaja tenka in ne omogoča vgnezditev oplojenega jajčeca,
  • zmanjšuje in celo popolnoma zavre gibljivost spermatozoidov v maternici, kar onemogoča oploditev,
  • povečuje gostoto cervikalne sluzi, kar otežuje in onemogoča vstop spermatozoidov v maternico.

Poleg tega, da zanesljivo preprečuje neželene nosečnosti, novejša spirala (mirena®) varuje maternično sluznico, ki zaradi gestagena ostaja tenka, posledica pa so šibkejše menstruacije, ki lahko včasih tudi v celoti izostanejo. Prav tako je mogoče maternični vložek s hormoni uporabiti tudi za zdravljenje nerednih in obilnih menstruacij, pri čemer organizem ni obremenjen s sistemsko hormonsko terapijo.

Kdaj in za koga?
Tovrstno zaščito pred nosečnostjo priporočajo ženskam, pri katerih je majhna možnost za tveganje spolno prenosljivih bolezni, ženskam, ki so zaključile z rojevanjem in za tiste, ki želijo večje razmike med dvema nosečnostma kot tudi za tiste, pri katerih hormonska kontracepcijska sredstva ne pridejo v poštev.

Zmanjšuje obilne menstruacije
Maternični vložek, ki sprošča gestagene, je priporočljiv tudi za tiste ženske, ki si poleg zaščite pred neželeno nosečnostjo želijo tudi zmanjšati močne menstruacijske krvavitve, ki povzročajo slabokrvnost, za tiste z bolečimi menstruacijami, za pacientke, ki jemljejo zdravilo tamoksifen zaradi raka dojke, pri hiperplaziji maternične stene in dopolnilnem hormonskem zdravljenju z estrogeni. Po najnovejših študijah uporaba gestagenskega materničnega vložka zmanjšuje tveganje za razvoj raka maternične sluznice (endometrija).

Hormonski maternični vložek je primerna oblika zaščite pred neželeno nosečnostjo tudi za psihiatrične pacientke, pri katerih je vsakodnevno jemanje kontracepcijskih tablet nezanesljivo.

Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki