Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zanesljive oblike zaščite


(stran 3 od 3)

V kolikšni meri dojenje ščiti pred nosečnostjo?
V prvih šestih tednih po porodu naj ženska sploh ne bi imela spolnih odnosov. Dokler polno doji, vse obroke na tri ure, tudi ponoči, sta samo dva odstotka možnosti zanositve. Ko otrok en obrok preskoči, to pomeni novih 10 odstotkov možnosti za zanositev. Ko nastopi menstruacija, se možnost zanositve poveča še za deset odstotkov, ko otrok dopolni šest mesecev pa še za deset odstotkov. Ženska je torej lahko še brez menstruacije, otrok je star pol leta, večinoma doji, preskoči le en obrok ponoči, pa to že pomeni 22 odstotkov možnosti za zanositev. To torej ni nobena zaščita več. Priporočila bi vsaj rabo kondoma.

Med polnim dojenjem vseh obrokov na tri ure je verjetnost zanositve zelo majhna, saj se redko zgodi, da ovulacija nastopi pred prvo menstruacijo. Do prve menstruacije največkrat pride še pred ovulacijo, toda to ženski ne pomaga, če ima potem dva dojenčka. Poleg tega ženske sploh ne pomislijo na zamudo, saj se ne zavedajo, da bi menstruacija že morala nastopiti. To je zmota, ampak k sreči ni veliko takih.
Pomembno je torej tudi to, da se s spolnimi odnosi počaka dovolj dolgo.

Kako pogosto mora priti na ginekološki pregled ženska, ki uporablja hormonsko kontracepcijo?
Nadzirati je treba krvni tlak. Tiste, ki so na meji ali imajo druge težave, morajo že zaradi tega pogosteje hoditi na preglede. Pri hormonskih tabletah je treba biti pozoren na kožo in krvni tlak, večinoma pa so uporabnice mlade in zdrave ženske. Sicer velja, da ima ženska pravico priti na pregled enkrat na leto, če ima maternični vložek, pa mora obvezno na pregled enkrat na leto. Bris jemljemo na tri leta, torej enako pogosto kot drugim.

Po kateri obliki zaščite ženske najbolj povprašujejo?
V naši ordinaciji bolj po tabletkah kot po vložkih. Načeloma sta dve vrsti žensk, vendar je nekaj več tistih, ki izberejo tabletke, zlasti zaradi prednosti, ki jih imajo plačljive tabletke. Tabletke zmanjšujejo tveganje za razvoj raka sluznice in jajčnikov, manj je vnetij, tudi menstruacije je možno prestavljati, kar je velikokrat zelo koristno.

Pred čim imajo ženske pri izbiri zaščite zadržke? Zakaj?
Kot sem rekla, se nekatere bojijo hormonov, druge pa odločno zavračajo vložek. Poleg tega se najbolj bojijo, da se bodo zaradi tabletk zredile. Ti zadržki izvirajo iz pogovorov s prijateljicami, izmenjavanja slabih izkušenj s starejšimi ženskami, a tudi iz revij, v katerih pogosto poročajo površno, zavajajoče. Tako kot se je o obližu pisalo, ko je v Angliji umrla neka ženska. Nihče se ni potrudil prebrati, da je bila zelo debela, kar pomeni večje tveganje za trombozo. Zgodbo so si ženske zapomnile po tem, da je ženska umrla zaradi obliža. Pomanjkljiva informacija lahko povzroči veliko škodo.

Koliko vas ženske sprašujejo o tveganjih in neželenih učinkih?
Sprašujejo veliko, mi pa povemo vse o možnih zapletih. Na primer o tem, da ženska tvega trombozo, če bo ob jemanju tabletk kadila. Kadilke dobijo tabletke samo do 35. leta, nekadilke do 50. leta. Odločamo se v vsakem primeru posebej. Tromboza je, kot vemo, zelo huda stvar, zato se mora ženska zavedati, da se s tem ne gre šaliti.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd