Zanesljive oblike zaščite

  • NN
  • nedelja, 02. maj 2010
Mojca Demšar, dr. med., spec. ginekologije
Mojca Demšar, dr. med., spec. ginekologije (Foto: Mojca Demšar, dr. med.)

Dolgoročna kontracepcijska zaščita

Kako se izogniti nosečnosti po porodu? »Do prve menstruacije po porodu priporočam vsaj kondom, nato svetujem tablete ali maternični vložek s hormoni, saj je to dvoje najzanesljivejša zaščita,« pravi Mojca Demšar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Zdravstvenega doma Šiška v Ljubljani. »Žensko nato opremim z informativnim gradivom, da se lažje odloči. Nato nekatere pridejo samo po recept, tiste, ki izberejo maternični vložek, morajo priti na še en pregled, saj je pred vstavitvijo vložka namreč potreben pregled, medtem ko pri tabletkah ženski samo izmerimo krvni tlak, jo stehtamo in preverimo morebitne kontraindikacije.« Ženske si v tem obdobju želijo predvsem zanesljive oblike zaščite, prednost pa dajejo povratnim metodam kontracepcije, najpomembnejše pa ostaja vprašanje povezave med dojenjem in možnostjo zanositve.

V Sloveniji se število neželenih nosečnosti znižuje, največ splavov pa je med ženskami okrog tridesetega leta starosti z ustaljenim družinskim življenjem in dvema otrokoma. Veliko umetnih prekinitev nosečnosti je še v prvih letih po porodu in med ženskami, ki splav že imele. Zakaj je tako?
Predvsem zato, ker na zaščito pomislijo prepozno. Dolgo po porodu upajo, da naravne metode delujejo, potem pa se le »zgodi«. Nekatere torej ne uporabljajo zanesljive zaščite, pri drugih je ta odpovedala. Med kandidatkami za splav je največ žensk z rednimi spolnimi odnosi. Mlada dekleta se bolj bojijo nosečnosti in so ozaveščene; čeprav imajo spolne odnose redko, bolj mislijo na zaščito.

Poleg tega se tem ženskam splav morda ne zdi tolikšna tragedija. Družina si denimo želi imeti otroka, a se potem izkaže, da morda ne še takoj. Za dekleta je nosečnost nesprejemljiva in se morda zato bolj potrudijo. Malce starejše, urejene ženske se zanašajo na manjšo zmožnost zanositve, mislijo si, »saj ne bo nič«. Pri vsaki ženski je drugače, vsaka je zgodba zase. Zelo malo je takih, ki zanosijo, še preden se povrne menstruacija, takrat je možnost zanositve majhna, a tudi to se zgodi. 

Lahko bi rekli, da gre za nekakšno pretirano sproščenost, zanašanje na naravne metode prekinjenega odnosa, štetja dni, opazovanja sluzi … To seveda odpove. K sreči dekleta temu ne zaupajo več. Kako tudi bi, saj je možno zanositi tudi ob pravilni in redni uporabi kondoma.

Kakšne oblike zaščite so najprimernejše za žensko po porodu? Kaj vpliva na to izbiro?
Obstaja kar nekaj zanesljivih oblik zaščite pred nosečnostjo: tabletke, depo injekcije in maternični vložek s hormonom gestagenom.Intrauterini sistem s hormonom se lahko vstavi 6 tednov po porodu oziroma takrat, ko se maternica dovolj skrči na normalno velikost. Ženski, ki že ima izkušnjo, da je po porodu hitro zanosila, po drugem otroku pa noče takoj še tretjega, je možno vstaviti maternični vložek že šest tednov po porodu, čeprav še nima menstruacije. Maternični vložek je primeren tudi, ker ne vpliva na dojenje. Za ženske, ki polno dojijo in hočejo zaščito takoj, tabletke niso priporočljive. Z začetkom menstruacije jih sicer lahko začnejo jemati, saj otroku odmerek hormona, ki ga dobi z mlekom, ne škoduje. Količina in kakovost mleka se sicer rahlo zmanjšata, zaradi česar je s tabletami bolje še malo počakati. Menstruacija se pojavi tretji, četrti ali peti mesec po porodu, še mesec ali dva pa ni tako hudo počakati. Do takrat je treba redno uporabljati kondom ali drugo zaščito. Ženske, ki ne dojijo, lahko začnejo jemati tablete kadarkoli po tem, ko se povrne menstruacija. 

Na odločitev, katero metodo zaščite bo ženska izbrala, poleg dojenja vpliva tudi to, kdaj namerava spet zanositi. Če želi zanositi že kmalu, ne svetujemo materničnega vložka, ker ga vstavimo z namenom, da bo deloval vsaj eno leto.

Kaj ni leto dni najkrajši čas med dvema nosečnostma, v katerem si telo lahko dovolj opomore?
So tudi ženske, ki prvič zanosijo malo starejše; če se to zgodi pri 37 letih, ženska pa želi še enega ali dva otroka, ne more odlašati. Vprašanje je tudi, ali bo takoj zanosila. Odločamo se v vsakem primeru posebej; velja pravilo, da je vložek namenjen za dolgoročno zaščito. Seveda ga včasih tudi odstranimo … To se lahko zgodi tudi med prvim in drugim otrokom, drugim in tretjim, nikakor pa ne z namenom, da bo vstavljen samo nekaj mesecev. Čeprav vložek odlikujeta velika zanesljivost in udobnost, v začetnem času po vstavitvi lahko pride do težav, kot so dolgotrajne krvavitve, pri sodobnejšem vložku s hormonom pa izcedki, zato je škoda, da bi ženska tri mesece prenašala neželene učinke, dva meseca »uživala«, nato pa bi ji ga odstranili. Vstavitev materničnega vložka je le poseg, ki ga sprva lahko spremljajo težave, ko pa se te umirijo, je odlična zaščita. Toda poudarjam: samo za nekatere ženske. Veliko žensk ne mara tujka v telesu, bojijo se vstavljanja, ob misli na to jih spreleti srh. Druge se bojijo hormonov, »kemije« ne bi jemale za nobeno ceno, zato je dobro, da imamo oboje.

Članek se nadaljuje »