Ženske s sindromom policističnih jajčnikov si lahko veliko pomagajo same

Ženska s sindromom policističnih jajčnikov in debelostjo bo s tem, ko bo poskrbela za primerno težo, zelo verjetno uredila tudi menstruacijski ciklus ter povečala verjetnost za ovulacijo in zanositev.
Ženska s sindromom policističnih jajčnikov in debelostjo bo s tem, ko bo poskrbela za primerno težo, zelo verjetno uredila tudi menstruacijski ciklus ter povečala verjetnost za ovulacijo in zanositev. (Foto: Shutterstock)

Policistični jajčniki so lahko eden od razlogov za neplodnost

Skrb za normalno telesno težo je zelo pomemben dejavnik, na katerega lahko najbolj vpliva posameznik. Tega se bolniki premalo zavedajo in bi raje imeli čudežna zdravila, opozarja mag. Uršula Reš Muravec, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva v Zdravstvenem centru Dravlje.

Pri načrtovanju družine se marsikateri par sooči s težavami pri zanositvi. Eden od razlogov za neplodnost so tudi policistični jajčniki.

»Gre predvsem za motnje v ovulaciji različnih stopenj ter presnovno manj ugodno okolje za jajčno celico in ugnezdenje zarodka,« pojasni mag. Reš Muravec in doda, da so policistični jajčniki pogostejši pri mlaj­ših dekletih. S starostjo se število majhnih cist zmanjšuje, zato je starejših žensk s tovrstnimi težavami manj.

»Dekletom in mladim ženskam je treba pojasniti, da gre za varianto naravne oblike jajčnikov, da je sindrom policističnih jajčnikov najpogostejša endokrina motnja v reproduktivnem obdobju, ki jo lahko zelo dobro diagnosticiramo, nadzorujemo in zdravimo, pa tudi izboljšamo s pravilnim življenjskim slogom,« poudari sogovornica.


Policistični jajčniki ali sindrom policističnih jajčnikov?

Kako torej k policističnim jajčnikom pristopajo strokovnjaki? »Najprej je treba ločiti policistične jajčnike in sindrom policističnih jajčnikov,« opozarja Reš Muravčeva. O policističnih jajčnikih govorimo, kadar gre le za ultrazvočno sliko policističnih jajčnikov – kadar imajo jajčniki v sestavi več manjših cist (če je na enem jajčniku več kot 20 cistic, velikih od dva do devet milimetrov), in/ali je volumen jajčnika večji (več kot deset mililitrov, ob tem da v jajčniku ni cist, rumenega telesa ali dominantnega folikla). Pri sindromu policističnih jajčnikov pa gre za kompleksnejšo klinično sliko. Ultrazvočni sliki so pridruženi še neredni menstruacijski ciklusi z motnjami ovulacije ali/in povečana poraščenost ali/in debelost s presnovnimi motnjami.

Zdravljenje je odvisno od tega, ali želi ženska zanositi ali ne. »Tistim, ki ne želijo zanositi in imajo neredne menstruacijske cikluse in/ali povečano poraščenost, svetujemo poleg zdravega življenja še nizkodozno kombinirano hormonsko kontracepcijo z antiandrogenim učinkom ob upoštevanju kontraindikacij. Če ta ni dovolj učinkovita in ima ženska indeks telesne mase (BMI) večji od 25, dodatno svetujemo še metformin,« pojasni strokovnjakinja.

Za sproženje ovulacije na voljo različna zdravila

Drugačno terapijo uporabijo pri ženski, ki želi zanositi, v njenih jajčnikih pa ne pride do spontanih ovulacij. Takrat za sproženje svetujejo letrozol, klomifen citrat ali metformin. Kot pojasni strokovnjakinja, je prvi izbor letrozol, pri BMI, večjem od 30, pa predpišejo metformin za izboljšanje presnovnega stanja, lahko ga kombinirajo s klomifen citratom. Če omenjena zdravila ne delujejo, svetujejo gonadotropine, pri višjem BMI v kombinaciji z metforminom. Kadar gre za trdovratno obliko sindroma policističnih jajčnikov, lahko strokovnjaki izvedejo laparoskopsko operacijo, pri kateri naredijo tako imenovani drilling jajčnikov.

»Če v šestih do devetih ciklusih zdravil za indukcijo ovulacije ne pride do zanositve, predlagamo paru oploditev z biomedicinsko pomočjo. Pri teh bolnicah moramo biti pri stimulaciji ovulacije še posebej pozorni, saj so bolj nagnjene k hiperstimulaciji, torej k čezmernemu odzivu jajčnikov na zdravila,« pojasni sogovornica.


Pogostejše so težave v mladosti

Ustrezna strokovna pomoč je sicer pomembna, vendar pa lahko ženske k ureditvi ciklusov pripomorejo tudi same. Sindrom policističnih jajčnikov je najpogostejši vzrok motenj menstruacijskega ciklusa pri mladih dekletih, zato sta pomembna zdrav življenjski slog in skrb za primerno telesno težo. »Če gre za previsoko ali prenizko težo ali če pride do nenadnega znižanja telesne teže za več kot deset odstotkov, na primer pri motnjah hranjenja, lahko to privede do motenj menstruacijskega ciklusa ali celo do daljšega izostanka menstruacije,« pojasni strokovnjakinja in doda, da lahko pri motnjah menstruacijskega ciklusa pride tudi do motenj pri ovulaciji.

Uršula Reš Muravec poudari, da bo ženska s sindromom policističnih jajčnikov in debelostjo s tem, ko bo poskrbela za primerno težo, zelo verjetno uredila tudi menstruacijski ciklus, povečala verjetnost za ovulacijo in zanositev, manj bo spontanih splavov in težav med nosečnostjo in porodom. Prepričana je, da je skrb za normalno telesno težo zelo pomemben dejavnik, na katerega lahko najbolj vpliva posameznik, in sicer pri čezmerni in nizki telesni teži. »Tega se bolniki premalo zavedajo in bi raje imeli čudežna zdravila,« poudari.


Višje tveganje za sladkorno bolezen

Za ženske s sindromom policističnih jajčnikov obstaja večja verjetnost, da bodo zbolele za nosečniško sladkorno boleznijo. V tem primeru zdravniki preventivno svetujejo sladkorno dieto, če krvnega sladkorja ne uredijo z njo, pa inzulin. »Ženskam priporočamo test za moteno toleranco za glukozo že pred zanositvijo, sicer pa v prvih desetih tednih nosečnosti,« pove Uršula Reš Muravec in doda, da se, če je sladkorna bolezen navzoča med nosečnostjo, a je ne odkrijejo, poveča verjetnost za anomalije pri plodu, težave med nosečnostjo in poškodbe pri porodu.


Mio-inozitol kot pomoč pri zdravljenju


Kot pomoč pri zdravljenju sindroma policističnih ovarijev v zadnjih letih omenjajo tudi mio-inozitol. Gre za prehransko dopolnilo, ki je na voljo v lekarni brez recepta. »V novejših preglednih raziskavah so dokazali, da inozitol vpliva na izboljšanje stopnje ovulacije in ureditev menstruacijskega ciklusa, učinkovit naj bi bil tudi pri nižanju pojavnosti sladkor­ne bolezni med nosečnostjo. Inozitol ugodno vpliva na metabolizem sladkorja, delovanje ščitnice, uravnava holesterol in je naravno sredstvo proti tesnobi. Ugodno deluje tudi pri moških na izboljšanje semenskega izliva,« našteje mag. Uršula Reš Muravec, dr. med, specialistka ginekologije in porodništva.

Pove, da lahko za zdaj po smernicah Evropskega združenja za humano reprodukcijo (ESHRE) inozitol priporočajo ženskam s sindromom policističnih jajčnikov kot eksperimentalno terapijo, ki pa je zelo učinkovita in ima malo stranskih učinkov. Doda, da je mio-inozitol v Sloveniji na voljo v kombinaciji s folno kislino in da so to prehransko dopolnilo njene pacientke s sindromom policističnih jajčnikov že uspešno preizkusile.

Razkritje: Objavo članka je podprlo podjetje Gedeon Richter Slovenija, ki pa v vsebino članka ni posegalo.

Galerija

Ženska s sindromom policističnih jajčnikov in debelostjo bo s tem, ko bo poskrbela za primerno težo, zelo verjetno uredila tudi menstruacijski ciklus ter povečala verjetnost za ovulacijo in zanositev. Shutterstock

»Dekletom in mladim ženskam je treba pojasniti, da gre za varianto naravne oblike jajčnikov, da je sindrom policističnih jajčnikov najpogostejša endokrina motnja v reproduktivnem obdobju, ki jo lahko zelo dobro diagno-sticiramo, nadzorujemo in zdravimo, pa tudi izboljšamo s pravilnim življenjskim slogom,« poudarja mag. Uršula Reš Muravec, dr. med. (Foto: Aleš Beno)

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki