Ženske hormone lahko uravnavamo tudi brez hormonskih zdravil

(Foto: Shutterstock)

Glavni vzroki za žensko neplodnost so težave v menstrualnem ciklusu, motnje v ovulaciji – policistični jajčniki, slaba prehodnost jajcevodov, posledice neopazno prebolelih spolno prenosljivih bolezni ter druge bolezni rodil, endometrioza, pravi prim. Darija Strah, dr. med., spec. ginekologije in porodništva. Poudarja, da za zdravljenje neplodnosti ni vedno nujno poseči po hormonskih zdravilih ali operativni terapiji, temveč si lahko pomagamo tudi drugače.

Vzrokov za neurejen menstruacijski ciklus je več, pravi dr. Darija Strah. Strukturni oziroma organski razlogi so polipi v maternični votlini, miomi, endometrioza, adenomioza in okužbe rodil. Disfunkcijski razlogi pa so posledica hormonskih motenj, kot so policistični ovarijski sindrom, tumorji jajčnikov in hipofizni tumorji. Vzroki so lahko tudi sistemske bolezni ali pa so psihološkega izvora – na primer anoreksija, pretirana telesna dejavnost in stres. Lahko pride do popolnega prenehanja menstruacije ali predolgih oziroma prekratkih ciklusov, ko je ovulacija zelo redka.


Zaradi policističnih jajčnikov se lahko razvije sladkorna bolezen


Pogoste so tudi težave zaradi policističnih jajčnikov. »Sindrom policističnih jajčnikov je bolezen, pri kateri so v jajčnikih drobni folikli z nezrelimi jajčnimi celicami, ki v nasprotju s folikli v normalnih jajčnikih ne rastejo in ne ovulirajo, temveč proizvajajo čezmerne količine moških hormonov,« pojasni Strahova. Androgeni povzročijo, da imajo bolnice neredne menstruacijske cikluse, ki so večinoma tudi brez ovulacije, zato takšno stanje vodi v neplodnost, z leti pa bolezen vodi tudi v razvoj sladkorne bolezni in metabolnega sindroma zaradi povečane ravni inzulina v krvi, opozori sogovornica. »Natančnega mehanizma za nastanek policističnih jajčnikov ne poznamo, vsekakor igra veliko vlogo dedna informacija. Znamo pa bolezen nadzorovati, da ne napreduje,« pove.

Veliko lahko naredite s primerno prehrano

Kako si lahko ženska pomaga sama? Zelo uspešen je pravilen življenjski slog, ki vključuje znižanje čezmerne telesne teže za več kot pet odstotkov, pravilno dieto in predvsem redno telesno aktivnost,« odgovarja Strahova in doda, da imajo čedalje večji pomen tudi pravilna hranila. »Priporočamo vsakodnevno uživanje stročnic, oreškov, polnovrednih žit, sveže zelenjave in sadja. Ne uživamo zamrznjene ali predelane hrane, saj izgubi dragoceni mioinozitol,« opozori sogovornica. Ta se vgrajuje v celične membrane in aktivira encime za kontrolo metabolizma glukoze. Tako uspešno znižuje raven inzulina, ki je pri ženskah s policističnimi jajčniki ves čas povišana.

»Mioinozitol tako vpliva na izločanje spolnih hormonov, začne nastajati več estrogena in progesterona ter manj testosterona. Uravna se menstruacija, več je ovulacij, poveča se možnost zanositve,« opiše Darija Strah. Poudari, da je prehransko dopolnilo z mioinozitolom in folno kislino pomembno tudi kot priprava na nosečnost, saj folna kislina uspešno preprečuje napake nevralne cevi in druge prirojene nepravilnosti pri plodu. V času nosečnosti mioinozitol uspešno preprečuje pojav sladkorne bolezni pri bolnicah s policističnim sindromom, pri katerih se povišan sladkor pojavlja veliko pogosteje kot pri nosečnicah brez hormonskih motenj.

Mioinozitol veča možnost za uspešen izid umetne oploditve

Strokovnjakinja poudari, da mioinozitol dokazano veča možnost za uspešen izid postopka umetne oploditve. »Pri punkcijah so dobili več zrelih kakovostnih jajčnih celic. Opazili so manj degeneriranih zarodnih foliklov, po oploditvi pa več kakovostnih zarodkov, kar pomeni več uspešnih nosečnosti. Pri hormonskem spodbujanju jajčnikov za pridobitev jajčnih celic se uporabi manj hormonov in tudi terapija je krajša,« poudari Strahova in doda, da je tudi manj možnosti za hud stranski učinek pri umetnih postopkih – hiperstimulacijo jajčnikov.

Razkritje: Objavo članka je podprlo podjetje Gedeon Richter, ki pa v vsebino članka ni posegalo.
Galerija

Shutterstock

»Možnosti za rojstvo otroka pri ženski, mlajši od 35 let, so po zdravljenju neplodnosti lahko tudi 50-odstotne, kar je zelo veliko. Žal je odstotek uspeha pri štiridesetletnici le slaba desetina ali celo le nekaj odstotkov.« Prim. Darija Strah, dr. med. (Foto: Domen Grogl)

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki