Menopavza: Ko se hormoni poigravajo s telesom in čustvi

Ena manj prijetnih spremljevalk menopavze so tudi čustvene spremembe, zlasti spremenljivo razpoloženje, ki se mu pogosto pridružijo tudi tesnoba, razdražljivost, utrujenost in depresija.
Ena manj prijetnih spremljevalk menopavze so tudi čustvene spremembe, zlasti spremenljivo razpoloženje, ki se mu pogosto pridružijo tudi tesnoba, razdražljivost, utrujenost in depresija. (Foto: Shutterstock)

Za večino žensk je menopavza obdobje sprememb, tako telesnih kot duševnih. Nastopi, ko jajčnika dokončno nehata delovati, ženska pa preide iz rodnega v nerodno obdobje. To ni trenuten dogodek, marveč proces, ki se začne že več let pred dokončnim izostankom menstruacije. Menopavza je normalen in neizogiben fiziološki proces staranja in nikakor ni bolezen, čeprav se takrat hormoni poigravajo s telesom in čustvi žensk.

Pri nekaterih ženskah obdobje menopavze preide neopazno, druge pa se srečujejo s težavami in simptomi, ki trajajo mesece ali celo leta ter vplivajo na kakovost njihovega življenja. Obstajajo številne metode zdravljenja, od spremembe življenjskega sloga do nadomestnega hormonskega zdravljenja (NHZ), ki lajšajo in odpravljajo simptome.

Menopavza se napove z motnjami v menstrualnem ciklusu. Ta postane nereden, krvavitve so lahko daljše ali krajše, vmes lahko minejo meseci »suše«, ki jim lahko sledi dolgotrajna in močna krvavitev. Lahko se pojavijo tudi vmesne krvavitve sicer še rednega ciklusa. Naslednji znaki, ki jih ženska opazi, so navali vročine, nočno znojenje, nespečnost in spremembe razpoloženja. Pozni znaki oziroma simptomi pa so osteoporoza, suha in občutljiva nožnica ter večje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Navali vročine

Verjetno najbolj znana nadloga, ki jo povezujemo z menopavzo, so navali vročine ali valunge. Gre za nenaden občutek toplote ali celo vročine, ki se širi v različne dele telesa, najpogosteje proti glavi, obrazu in prsnemu košu. Pogosto se mu pridružijo znojenje in zardevanje, hitro bitje srca in tesnoba. Ti navali lahko trajajo le nekaj sekund, lahko pa tudi dlje. Pri ženskah, ki so jim kirurško odstranili jajčnika, je verjetnost za nastanek tovrstnih težav večja. Te težave so pri večini žensk najizrazitejše v prvih dveh letih po menopavzi in sčasoma izzvenijo. Pri nekaterih pa se vročinski navali začnejo tudi več let pred menopavzo in lahko trajajo celo 10 ali 20 let. Stanje se poslabša v vročem in vlažnem vremenu ter ob uživanju alkohola, kave in začinjenih jedi.

Nihanje razpoloženja

Ena manj prijetnih spremljevalk tega obdobja so tudi čustvene spremembe, zlasti spremenljivo razpoloženje, ki se mu pogosto pridružijo tudi tesnoba, razdražljivost, utrujenost in depresija. Tudi motnje koncentracije, slabši spomin in nespečnost v tem obdobju niso nobena redkost.

Koža

Velikim spremembam ne uide niti koža. Zdi se, kot da se čez noč začnejo pojavljati akne, gubice in gube ter tudi kakšna neželena dlaka. Ženski hormon estrogen usiha in sčasoma usahne, medtem ko se izloča vse več moškega hormona testosterona. Čeprav se zdi vse skupaj precej brezizhodno, obstaja vrsta stvari, ki jih lahko naredite, da spet vzpostavite ravnovesje v telesu in svoji koži povrnete izgubljeni sijaj.

Veliko pozornosti namenite pravilni prehrani, ki naj bo bogata z beljakovinami, minerali in vitamini, zlasti vitaminom A, ki učvrsti kožo, vpliva na njen videz in njeno regeneracijo, ter vitaminom C, ki ščiti pred stresom. Vitamin D olajša absorpcijo sončnih žarkov, vitamin E pa spodbuja presnovo in tako pomlajuje kožo. Omejite sol in preprečite zastajanje vode v telesu.

Čarobni eliksir lepote v vseh starostih je voda. Poskušajte je popiti čim več, saj je dobra hidracija najmočnejši zaveznik žametnega videza kože, ki blesti ne glede na leta. Tudi telovadba je univerzalno zdravilo za lepoto. Spodbuja prekrvitev in celice oskrbuje s kisikom, zaradi česar se boste ne le počutili bolje, ampak vam bo hvaležna tudi vaša koža.

Osteoporoza

Pomanjkanje estrogenov je glavni razlog za pomenopavzalno osteoporozo. Poleg nižje ravni estrogenov so dejavniki tveganja za razvoj pomenopavzalne osteoporoze še sedeče delo, krhka konstitucija, zgodnja menopavza in nekatera zdravila. Ženska lahko sama preprečuje nastanek osteoporoze s tem, da vsak dan zaužije dovolj kalcija in se redno giblje. Priporočljiva je predvsem hoja.

Hormonsko nadomestno zdravljenje

Osnova hormonskega nadomestnega zdravljenja je dodajanje estrogena in progesterona oziroma sintetične oblike, imenovane progestin. S tem nadomestijo hormona, ki sta jih jajčnika nehala proizvajati. Za večino težav in simptomov, povezanih z menopavzo, je kriv upad koncentracije estrogena. Toda ker je pri ženskah, ki imajo maternico, estrogen povezan z večjo verjetnostjo razvoja raka maternice, ga nadomeščajo skupaj s progesteroni. Pri ženskah z odstranjeno maternico lahko nadomeščajo samo estrogen, brez progesterona.

Hormonsko nadomestno zdravljenje predpisujejo v obliki tablet, injekcij v mišico ali obližev. V obliki vaginalete ali kreme lahko estrogen vnesemo neposredno v nožnico, s čimer pozdravimo poškodovano sluznico in odpravimo težave. Drugje po svetu so na voljo tudi estrogenski obročki, ki jih zdravnik vstavi okrog materničnega vratu in nato tri mesece sproščajo estrogen.

Tovrstno zdravljenje je tudi najučinkovitejše pri že razviti obliki osteoporoze. Nekajletna uporaba hormonskega nadomestnega zdravljenja ni sporna, pri več kot desetletnem zdravljenju pa se poveča verjetnost za nastanek raka na dojkah. Raziskave so pokazale, da pri ženskah, ki se tako zdravijo, pogosteje pride do venske tromboze in pljučne embolije, zato ga odsvetujejo ženskam s prebolelo in akutno obliko venske tromboze in s pojavljanjem tromboze v družini.

Pomagaj si sama

Številni simptomi in težave so začasni in jih lahko ženske same odpravijo ali vsaj omilijo. Ob upoštevanju spodnjih nasvetov jim boste laže kos:

Vročinske navale pogosto sprožijo alkohol, začinjena hrana ali vlažen zrak, zato se jim je smiselno izogibati.

Uporaba lubrikantov in redni spolni odnosi ohranjajo nožnico vlažno ter ublažijo nelagodje in občutljivost.

Sprostitvene tehnike in izogibanje kofeinu v večernih urah omogoči boljši spanec in prežene nespečnost. Krepitev medeničnih mišic ob pomoči Keglovih vaj zmanjša verjetnost nastanka urinske inkontinence.

Uravnotežena prehrana, ki vsebuje raznovrstno sadje in zelenjavo ter omejuje vnos maščob in sladkorja, ter jemanje od 1.200 do 1.500 miligramov kalcija in 800 IE vitamina D na dan uspešno preprečuje osteoporozo in koronarno bolezen.

Človeško telo je ustvarjeno za gibanje in telesna vadba je tudi v menopavzi odločilna za dobro počutje. Telo med telesno dejavnostjo proizvaja endorfine, imenovane tudi hormoni sreče, ki ugodno vplivajo na doživljanje lastnega telesa. Gibanje požene kri po telesu in prekrvi vse njegove dele, tudi spolne organe, vpliva na samozavest in željo po spolnosti.

Vse, kar počnete, naj bo zmerno; pri vsem poskušajte ohranjati ravnovesje. S tem boste bolje razpolagali z energijo. Postavite meje sebi in drugim ter delujte v mirnem okolju.

Začnite misliti pozitivno. Vaša naloga ni, da se zgolj nekako prebijete skozi menopavzo. Ta čas lahko pomeni velike pozitivne spremembe za vašo samopodobo. Osredotočite se na pozitivno in odkrivajte radosti tega življenjskega obdobja. Družite se z ljudmi dobre volje, odkrivajte nove interese, uresničujte želje – to pa pomeni tudi razvajanje. Veliko pomaga tudi, če se o svojih tegobah in tudi veselih trenutkih pogovarjate z ljudmi, ki so vam v oporo ali pa morda preživljajo podobne težave kot vi.

PREBERITE ŠE:
Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki