Se lahko miomov znebimo brez operacije?

Velik korak na področju obravnave in zdravljenja miomov je bil v zadnjem času narejen z uvedbo zdravil, s katerimi je mogoče velikost miomov in moč krvavitev ublažiti. Namenjeni so odraslim ženskam v rodni dobi za zdravljenje zmernih do hudih simptomov miomov, pri čemer je poglavitno, da omogoča ohranitev maternice.
Velik korak na področju obravnave in zdravljenja miomov je bil v zadnjem času narejen z uvedbo zdravil, s katerimi je mogoče velikost miomov in moč krvavitev ublažiti. Namenjeni so odraslim ženskam v rodni dobi za zdravljenje zmernih do hudih simptomov miomov, pri čemer je poglavitno, da omogoča ohranitev maternice.

Miomi grenijo življenje marsikateri ženski v rodni dobi, pa tudi kasneje. Ne le, da se znajde v začaranem krogu močnih krvavitev, bolečin, občutkov napihnjenosti in drugih motečih simptomov, ki jih zlahka zamenja za znake menstruacijskega ciklusa, temveč je pogosto na tehtnico postavljena tudi njena osebna kariera. Ker se povečani izgubi hemoglobina prikradeta posledična slabokrvnost in utrujenost, začne pri posameznici upadati delovna storilnost, obenem pa se povečujejo tudi njeni izostanki z dela.

Kako miomi nastanejo

Miomi so benigne maternične novotvorbe, ki nastanejo tako, da se začne posamezna gladkomišična celica maternice naglo razmnoževati. Natančnega vzroka za njihov pojav ne poznamo, zelo verjetno pa je nagnjenost k nastanku miomov zapisana že v genih. Za zanesljivo vsekakor velja vedenje, da sta njihov nastanek in razvoj odvisna od ženskih spolnih hormonov estrogenov, ki nastajajo v jajčnikih. Stanje, ko jih je v telesu največ, na primer v času nosečnosti, spodbuja rast miomov, nasprotno pa se njihova rast ustavi oziroma se celo zmanjšajo, ko raven estrogenov upade, torej v času klimakterija.

Pomembna je tudi hrana

Pozitivno je, da medicinska stroka navaja kar nekaj dejavnikov, za katere je dognano, da povečujejo tveganje za nastanek miomov: zgodnja prva menstruacija, majhna rodnost, pozna nosečnost, kofein, alkohol, prehrana, ki vključuje veliko rdečega mesa, visok krvni pritisk in debelost. Nasprotno lahko prehrana, v kateri prevladujejo sadje, zelenjava in mlečni izdelki z nizkim deležem maščob, v znatni meri zmanjšajo tveganje za nastanek miomov.

Kako jih zaznamo?

Najpogostejši prepoznavni znaki so močne in dolgotrajnejše, tudi boleče menstruacijske krvavitve, ki vodijo v slabokrvnost. Predhodne neboleče ali malo boleče menstruacije lahko zaradi miomov iznenada postanejo boleče. Drugi značilni simptomi so še pritisk na sosednje organe in občutek gmote v spodnjem delu trebuha, težave z mehurjem in pogostejše uriniranje. Prav tako povzročajo simptomi miomov tudi težave pri spolnih odnosih, pogostejši so primeri spontanih splavov in težave z zanositvijo, kajti miomi so lahko tudi vzrok neplodnosti. Resnejše težave zaradi njih ima kar 25 odstotkov žensk, med katerimi se morajo številne odločiti za zdravljenje.


Otežujejo naš vsak dan

Vsekakor velja poudariti, da težave zaradi motečih simptomov miomov v največji meri prizadenejo kakovost in način življenja pacientke, saj predstavljajo veliko oviro v nemotenem opravljanju njenih vsakodnevnih aktivnosti. Zaradi tegobe, ki jo tare, zlasti močnih, periodičnih krvavitev, ne more več spontano načrtovati svojega dopusta, pod vprašaj so postavljeni tudi njeni hobiji, pogosto je primorana zaradi težave prilagoditi celo svojo garderobo.

Zdravljenje včasih

Metode zdravljenja miomov, ki jih je uporabljala medicina, so bile od leta 1995 vezane na predoperacijsko uporabo GnRH-agonistov (gonadotropin sproščajočih hormonov), ki jih je bilo potrebno injicirati. Na miome so delovali tako, da so zmanjšali serumske ravni estrogena in progesterona, zaradi česar je hormonsko stanje pri ženski začasno prešlo v pomenopavzo. Omenjeni agonisti so dolgoročno vplivali na zmanjšanje kostne gostote (tveganje za osteoporozo) in povzročali tudi številne druge neželene učinke, na primer prekomerno poraščenost, akne, vročinske valove ...

Odstranitev maternice

Tej metodi je kasneje sledila kirurška odstranitev maternice, pri čemer so v nekaterih primerih ohranili maternični vrat. V EU ocenjujejo, da se letno zaradi miomov še vedno opravi približno 300 tisoč operacij z odstranitvijo maternice.

Sodobnejši pristopi …

… so zagovarjali le operativno odstranitev miomov, medtem ko so si maternico prizadevali ohraniti funkcionalno. Ta namreč poleg svoje osnovne vloge (inkubator za plod) opravlja tudi pomembno vlogo pri statiki medeničnega dna in obenem podaljšuje delovanje jajčnikov.


Zdravila

Najnovejše težnje v medicini glede zdravljenja miomov se nagibajo k zdravljenju simptomov z zdravili, ki delujejo neposredno na miome, imajo zelo malo neželenih učinkov, bolnice pa jih dobro prenašajo. S tem se spekter terapevtskih pristopov v veliki meri poveča, saj izključuje operativni poseg kot prednostno možnost za odstranitev miomov. Operacija namreč v nekaterih primerih ni primerna za vse pacientke, bodisi iz zdravstvenih ali osebnih razlogov.

Prelomnica

Velik korak na področju obravnave in zdravljenja miomov je bil v zadnjem času narejen prav z uvedbo ustreznih zdravil. To je obenem zapolnilo dolgotrajno vrzel in potrebo po neoperacijskem zdravljenju miomov. Z nekaterimi zdravili je mogoče velikost miomov in moč krvavitev ublažiti. To je dobrodošlo predvsem za posameznice z večjimi novotvorbami, ki so povrh vsega še slabokrvne in so tik pred operativnim posegom. V nekaterih primerih se miomi celo tako zmanjšajo, da operacija niti ni več potrebna oziroma v veliko manjšem obsegu. Največkrat pride v poštev laparoskopska operacija, ki omogoča v primerjavi s klasičnimi operativnimi metodami manj invaziven pristop.


Zmanjšanje miomov

Novejša zdravila za zdravljenje simptomov miomov so selektivni modulatorji progesteronskih receptorjev (SMPR) z indicirano učinkovino ulipristalacetatom. Slednje neposredno vpliva na gladkomišična vlakna, iz katerih so miomi sestavljeni in jih zmanjša. Zdravilo je primerno tudi za dolgoročno zdravljenje, pa tudi za predoperativno uporabo. Namenjeno je odraslim ženskam v rodni dobi, za zdravljenje zmernih do hudih simptomov miomov, pri čemer je poglavitno, da omogoča ohranitev maternice.

Tovrstno zdravljenje je še posebej priporočljivo za ženske, za katere bi operacija pomenila povečano tveganje zaradi spremljajočih bolezni (slabokrvnost, povišana telesna teža, kronična obolenja) in posameznice, ki so tik pred menopavzo. Vsekakor pa je treba poudariti, da je pri načrtovanju zdravljenja miomov potrebno upoštevati še številne druge dejavnike: starost ženske, željo po zanositvi in morebitne predhodne operacije zaradi miomov.

Olajšanje za ženske

Zdravila, ki so prisotna v večini držav po svetu, lahko predpišejo klinični in ambulantni ginekologi. Belgijski profesor na Katoliški univerzi v Louvainu Jacques Donnez, dr. med., spec. gin. in direktor Enote za proučevanje neplodnosti, ki je eden od vodilnih raziskovalcev farmakološkega zdravljenja miomov poudarja prednosti tega zdravljenja ženske, ki jih je doslej misel, da jih najverjetneje čaka operativna odstranitev miomov ali maternice, že samodejno odvračala od odločitve za zdravljenje. Predolgo so odlašale, kar je situacijo le še poslabšalo.

»Prav tako je takšno zdravljenje dobrodošlo za bolnice, za katere bi operacija pomenila povečano tveganje zaradi spremljajočih bolezni«, pravijo strokovnjaki, med njimi dr. Deborah Lancastle, britanska psihologinja z Univerze v Walesu, ki pravi: »Zagotavljanje različnih načinov zdravljenja simptomov miomov, vključno z dolgotrajno obliko zdravljenja, ki ne pogojuje operacije, je za ženske vsekakor veliko olajšanje.«

Stranski učinki?

Velja poudariti, da so tudi številne najnovejše raziskave pokazale, da je dolgoročno zdravljenje z ulipristalacetatom varno in dobro sprejemljivo. Možni neželeni učinki pri sicer zdravih ženskah in pri pacientkah, kjer je izključena jetrna bolezen, so dokaj redki in praviloma blagi oziroma zmerni. Pri do 10 odstotkih žensk se lahko pojavijo glavoboli, vročinski valovi in bolečine v dojkah. Z nadaljevanjem jemanja zdravila neželeni učinki ponavadi izzvenijo. Seveda pa je ključnega pomena tudi pogovor z ginekologom.

Kako smo ženske seznanjene o miomih?

V zadnjih letih je bilo na območju EU narejenih veliko raziskav, ki so merile raven ozaveščenosti pri ženskah, ki so pokazale, da med ženskami v povprečju vlada dokaj nizka ozaveščenost o miomih. Pred diagnozo naj bi bilo o bolezni seznanjenih komaj 47 odstotkov posameznic, zelo nizka raven ozaveščenosti pa je prisotna tudi glede terapevtskih možnosti. Ženske, ki jim opisani simptomi miomov že zelo očitno grenijo življenje in jih ovirajo pri delu, pogosto čakajo tudi do 5 let, preden obiščejo zdravnika.

Iskanje nasveta med drugim odlagajo tudi zato, ker je v večini primerov težko razlikovati med krvavitvami zaradi miomov in močnejšo menstruacijo. Pri številnih pacientkah z resnimi simptomi se je izkazalo, da so odločitev za obisk zdravnika ali medicinske sestre slednjič vendarle sprejele, in sicer predvsem zaradi dolgotrajnejšega prigovarjanja in spodbujanja s strani družinskih članov ter prijateljev.

Nekaj dejavnikov, ki lahko povečujejo tveganje za nastanek miomov:
  • zgodnja prva menstruacija,
  • majhna rodnost,
  • pozna nosečnost,
  • kofein in alkohol,
  • prehrana, ki vključuje veliko rdečega mesa,
  • visok krvni pritisk in
  • debelost.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki