Prava resnica o tamponih

Zagovorniki ženskih pravic zahtevajo nova pravila, ki bi proizvajalce prisilila, da objavijo vse kemikalije in materiale, ki jih uporabljajo pri izdelavi ženskih higienskih izdelkov.
Zagovorniki ženskih pravic zahtevajo nova pravila, ki bi proizvajalce prisilila, da objavijo vse kemikalije in materiale, ki jih uporabljajo pri izdelavi ženskih higienskih izdelkov.

Našli so jo na tleh v kopalnici z vročino 41,6 C. Takoj so jo odpeljali v bolnišnico, kjer se je znašla na robu smrti. Zdravniki je niso mogli stabilizirati, notranji organi so odpovedovali, zadela jo je srčna kap. Ko so odkrili, da ima v sebi tampon, je postalo jasno, da gre za sindrom toksičnega šoka. Stara je bila 24 let. To je bila najhujša bolečina, ki sem jo kdaj občutila, pravi Lauren Wasser, nekdanja košarkarica in manekenka. Zaradi zapletov so ji bili tistega usodnega večera leta 2012 prisiljeni amputirati nogo od kolena, a je na srečo preživela. In vse od takrat pripoveduje svojo zgodbo.

Medtem, ko je bila Lauren v bolnišnici, je njena mati vložila tožbo proti proizvajalcem tamponov ter trgovski verigi, ki jih je prodajala. Med drugim želi doseči obsodbo industrijske prakse izdelovanja tamponov iz sintetičnih materialov, ki so za ženske škodljivi. Vse več je namreč dokazov, da je to še ena mračna plat izdelka, za katere ljudje verjamemo, da so varni.

Zgolj opozorilo na škatlicah s tamponi

Do danes, več desetletij potem, ko je v osemdesetih več žensk umrlo zaradi STŠ, industrija sestave tampona ni spremenila. Proizvajalci so na škatlice tamponov zgolj dodali opozorilo, da se to lahko zgodi in se ogradili od odgovornosti. Večina žensk opozorilo pozna, a nanj zagotovo ne pomisli vsakič, ko uporabi tampone ali jih kupuje. Na opozorilu piše: »Tamponi so povezani s sindromom toksičnega šoka, redko, toda resno boleznijo, ki lahko povzroči smrt. Preberite priložene informacije in jih shranite. Posamezen tampon uporabljajte največ osem ur.«

»Lahko« vsebuje …

Pa ste kdaj prebrali »priložne informacije« in preverili, katere kemikalije so v vaših tamponih? Morda vas je k temu spodbudil ogled francoskega dokumentarca Tampon, naš najbližji sovražnik. Odgovorov na deklaraciji najbrž niste našli, ker jih tam ni. Za razliko od številnih drugih proizvodov namreč proizvajalci tamponov in vložkov niso dolžni objaviti seznama vseh sestavin na deklaraciji. Namesto tega jih večina ohlapno navaja le, da izdelek »lahko« vsebuje bombaž, rajon ali poliester oziroma njihovo kombinacijo. Zagovorniki ženskih pravic zato zahtevajo nova pravila, ki bi proizvajalce prisilila, da objavijo vse kemikalije in materiale, ki jih uporabljajo pri izdelavi ženskih higienskih izdelkov.

Zahteve po večjem nadzoru

Še nedavno je bila menstruacija redka tema pogovora v mešani družbi. Ženske so tampone umikale pred pogledi, dekleta so za pogovor o menstruaciji razvila posebne besede. Aktivisti in aktivistke si že več let prizadevajo za normalizacijo te teme, toda predvsem želijo doseči resnejši nadzor nad proizvodnjo izdelka, ki ga ženska uporablja nekaj dni na mesec, vsak mesec vsa leta v rodni dobi. Predlagali so dva zakona, ki pa imata po mnenju poznavalcev pičle možnosti za uspeh. Zato zdaj pozivajo javnost, da glasneje zahteva spremembe in pritisne na proizvajalce, da razkrijejo vse sestavine v tamponih in vložkih ter zagotovijo, da so izdelki varni za ženske.


Dodatki in primesi

Za zdaj je objava sestavin na embalaži povsem prostovoljna. Katere pa so tiste snovi, ki še posebej skrbijo ženske in njihove zdravnike ter zagovornike? Dve kategoriji sestavin sta še posebej vprašljivi. Prva so dodatki, kot so dišave, geli in drugi aditivi, vključno s tistimi za večjo vpojnost ali pritrditev na spodnje perilo. V drugi so naključne primesi, ki so lahko toksične, kot so obstojni sledovi pesticidov v bombažu in toksični stranski produkti, ki nastajajo med procesom proizvodnje.

Dioksin?

Že dolgo je znana skrb glede procesa čiščenja in beljenja bombaža in rajona s klorovimi spojinami, ki lahko pusti za seboj nevarne sledi toksičnega dioksina. Raziskava na primatih je dokazala povezanost med izpostavljenostjo dioksinu in endometriozo. Testi različnih blagovnih znamk tamponov in vložkov sicer niso odkrili najbolj toksičnega dioksina. FDA je po analizi tamponov, ki jih tipično uporablja povprečna ženska, sporočila, da vsebnost dioksina ne presega predpisanih ravni, se je pa vsebnost razlikovala med vrstami in znamkami tamponov.

Nekaj največjih proizvajalcev na spletnih straneh navaja, da uporabljajo beljenje brez klora, med katerim, trdijo, ne nastaja dioksin. Toda ali so zaradi novih metod beljenja ženske varne pred dioksinom? Ta namreč lahko „teoretično» nastane tudi pri beljenju brez klora in praksa kaže, da je dioksin v tamponih še vedno precej prisoten. Študija Urada za zdravje žensk na FDA iz leta 2005 ugotavlja »zaznavne ravni dioksina pri sedmih znamkah tamponov«, vključno s tistimi, v katerih je 100-odstoten bombaž.


Polivanje s pesticidi

Drug razlog za skrb so ostanki pesticidov, ki jih uporabljajo pri konvencionalni pridelavi bombaža. Ker ni namenjen prehrani, ga običajno obilno obravnavajo s pesticidi. Vsako leto na polja bombaža zlijejo za skoraj 2,6 milijarde dolarjev pesticidov, kar je več kot 10 odstotkov celotne porabe pesticidov ter skoraj 25 odstotkov insekticidov po vsem svetu. Za razliko od bombažnih oblačil, ki jih je mogoče oprati pred stikom s kožo, se izdelki ženske higiene uporabljajo neposredno iz embalaže, ki takoj pride v stik z občutljivimi tkivi ženskega reprodukcijskega sistema.
Zaradi postopkov beljenja in pridelave bombaža, obloženega s pesticidi, se zdijo ženski izdelki za enkratko uporabo med najbolj toksičnimi izdelki za higieno!

Za večjo transparentnost!

Lauren je potrebovala več let, da se je sprijaznila z izgubo noge in da je sprejela svojo novo identiteto. Čeprav je pred dvema letoma izgubila še drugo, zaradi gangrene že takrat prizadeto stopalo, je to ni ustavilo. Še vedno se ukvarja z manekenstvom, ob tem pa opozarja ženske na nevarnosti STŠ. Poudarja, da se ne bori proti tamponom, ki so praktični in učinkovito ustavljajo menstrualni odliv, temveč le za večjo transparentnost ter jasno in nedvoumno označena tveganja, kot recimo na cigaretah. Če bi vedela vse o STŠ, tamponov ne bi nikoli uporabila, pravi.

Znaki STŠ

STŠ, ki je dobil ime leta 1978, je nevaren zaplet bakterijske okužbe, večinoma stafilokokov. Čeprav ne prizadene izključno žensk, je že desetletja znana povezanost s tamponi. Sindrom se pojavi, ko je tampon v nožnici dlje od priporočenega časa in načeloma naj bi do njega prišlo, če ženska tampona ne zamenja več kot 24 ur. Lauren sicer trdi, da je tampone redno menjala. Šok povzroči razmah toksinov bakterije tako imenovanih zlatih stafilokokov, ki so sicer običajni stanovalci našega organizma. Začetni simptomi so mrzlica, drhtavica, povišana vročina, ki so posledica vdora omenjenih toksinov v krvi in kasneje povzročijo sepso ter gangreno stopala, kot je bilo to v primeru Lauren. Sam tampon sicer ni dovolj, da do njega pride, temveč morajo biti stafilokoki že v organizmu. Približno 20 odstotkov ljudi je nosilcev te bakterije.


Tampone umaknili s tržišča

Tampone in njim podobne predmete so ženske med menstruacijo uporabljale stoletja, toda šele v zadnjih dobrih 50 letih so jih nehali izdelovati iz naravnih materialov, večinoma bombaža. Veliki svetovni proizvajalci tampone izdelujejo iz umetne svile in sintetičnih vlaken, zlasti rajona in lesne celuloze. Ta se lahko med uporabo odtrgajo in ostanejo v nožnici ter skupaj z ostanki od beljenja in superabsorbenti porušijo ravnovesje mikroflore v nožnici, kar lahko vodi do nevarnega razraščanja stafilokokov. Ko je eden od proizvajalcev v osemdesetih letih prejšnjega stoletja predstavilo tržišču super vpojne tampone pod blagovno znamko Rely, je število žrtev zaradi STŠ poskočilo. Omenjene tampone so zelo kmalu umaknili iz prodaje, zgodba s superabsorbenti in beljenjem pa se nadaljuje.


Ženske skrbi!

Čeprav testi ne kažejo, da kemikalije v tamponih presegajo predpisane ravni, pa varnost in posledice na zdravje zaradi ponavljajoče se uporabe in izpostavljenosti zelo nizkim ravnem kemičnih ostankov v tamponih in vložkih še vedno skrbijo marsikatero žensko. Zdravniki pomirjajo, da ni dovolj dokazov, da bi sestavine v tamponih povzročale dolgoročno škodo. Opozarjajo, da smo v običajnem okolju v stiku s toliko drugimi stvarmi, ki so bolj tvegane kot zelo nizke ravni pesticidov, ki morda zaidejo v tampon.


Varne higienske izbire

Toda kaj kljub temu lahko naredijo ženske, ki želijo varnejšo izbiro? Na voljo imajo kar nekaj možnosti. Z izbiro izdelkov iz ekološkega bombaža se lahko izognejo ostankom pesticidov iz pridelave bombaža in klora za beljenje. Med varnejšimi higienskimi pripomočki so blazinice za večkratno uporabo, narejene iz ekološkega bombaža, konoplje ali bambusa. Za obilnejše krvavitve, vodne in druge športe takšne blazinice najbrž ne bodo zadostovale. Za aktivnejše ženske in dekleta je najboljša izbira menstrualna skodelica za večkratno uporabo, izdelana iz gume ter drugih netoksičnih materialov. Resda je začetna naložba za nakup kakovostne skodelice nekoliko višja, okoli 25 evrov, toda verjetno vam ne bo treba kupiti druge, zaradi česar boste v naslednjih letih prihranili na stotine evrov, ki bi jih sicer porabili za nakup izdelkov za enkratno uporabo.

Ne ustvarja odpadkov

Menstrualna skodelica je enostavna za uporabo in večinoma ne zahteva nobene dodatne zaščite. Prijateljica, ki jo uporablja več kot deset let, nanjo prisega: »Brez skrbi sem zaradi puščanja vlaken, preprosto jo steriliziram, ne ustvarjam odpadkov ter spremljam stanje ciklusa. Z njo sem počutim varna, zaščitena pred madeži na oblačilih, pa še na morju sem brez skrbi, lahko se tudi potapljam.« Pri nakupu se prepričajte, da imate pravo velikost: ena velikost za dekleta in ženske, ki niso rodile, ter druga za ženske, ki so že.

Tamponi ali vložki?

V Sloveniji se ženske raje odločajo za vložke ali tampone brez aplikatorja, čeprav nekateri svarijo, da se tako bolj izpostavljajo nekaterim težavam. V ZDA velika večina žensk uporablja tampone, medtem ko drugje po svetu niso tako priljubljeni. V kombinaciji z vložki tampone uporablja okoli dvajset odstotkov Slovenk, v Aziji denimo le tri odstotke žensk. Slaba desetina Slovenk uporablja skodelico.

Previdno in pozorno

Ne glede na to, ali uporabljate vložke ali tampone, zlasti v toplejšem času, je zelo pomembno, da z njimi ravnate skrbno in previdno. Vedno jih varno shranjujte: topla in vlažna kopalnica morda ni najboljše mesto. Vsakič si pred zamenjavo izdelka in po njej dobro umijte roke. Pomemben je način vstavitve tampona v telo. Nikoli ne uporabljajte tamponov med vaginalno okužbo ali v primeru ranic v vagini. Če so pri odstranjevanju tampona težave ali je nožnica po odstranitvi suha, ste izbrali tampon z večjo močjo vpojnosti, kot jo potrebujete. Ne uporabljajte tamponov, ki so že videti poškodovani in njihova površina ni gladka.

Večkrat menjajte

Ginekologi svetujejo, da v prvih dneh menstruacije tampon pogosteje zamenjate, približno na tri do štiri ure. Nikoli jih ne uporabljajte dlje, prav tako jih ne uporabljajte, če krvavenje ni obilno, saj sindrom toksičnega šoka povzroča prav predolg čas uporabe enega tampona. Močno odsvetujejo uporabo odišavljenih izdelkov, ker lahko povzročijo alergijsko reakcijo ter spodbujajo izbiro manj vpojnih izdelkov. Ženske, ki uporabljajo tampone ali skodelice, ob tem opozarjajo, da morajo ob prvem nastopu simptomov, kot so zvišana telesna temperatura, mrzlica, slabost ali izpuščaj, takoj odstraniti tampon ali skodelico in po potrebi poiskati zdravniško pomoč. Ženske, ki so prestale STŠ, naj nikoli več ne uporabijo tamponov.

Za dobro zdravje

Tamponi so praktična rešitev za vse težave v dneh menstruacije in velika večina žensk jih dobro prenaša, tako kot vložke. Toda glede na vse, kar nam je znano o njihovi proizvodnji, ni nobenega dvoma, da je odločitev za opuščanje komercialnih izdelkov za enkratno uporabo ena najpametnejših sprememb v osebni higieni. Je najboljše zagotovilo za dobro reproduktivno zdravje, kar jih ženska lahko dobi, dobro pa je tudi za zdravje planeta. Ni pa to najlažje, saj takšna sprememba zahteva pogum, potrpežljivost in iznajdljivost, ki pa se bogato obrestujejo.

Dokumentarec Tampon

Francoski dokumentarec z naslovom Tampon, naš najbližji sovražnik, je pretresel slovenske ženske. Skrivanje sestavin in zdravstvena tveganja zaradi rabe tamponov, ki jim dodajajo potencialno strupene kemikalije zgolj zaradi dobička, so bila le nekatera strašna vprašanja, ki jih je novinarka v filmu odprla. V tamponih so našli ostanke dioksinov kot ftalate, endokrine motilce, ki so znana nevarnost za žensko zdravje.

Raziskava „60 milijonov potrošnikov», predstavljena 2016, je odkrila ostanke pesticidov v presenetljivo velikem številu izdelkov za menstrualno higieno. Februarja 2016 je zato mlada Francozinja Mélanie Doerflinger s peticijo, ki jo je podpisalo skoraj 260.000 ljudi, od družbe Tampax zahtevala, da razkrije vse sestavine v svojih tamponih. To namreč še vedno ni zakonsko obvezno.

Črna lista materialov in kemikalij, ki so prisotni v številnih tamponih in se jim je bolje izogniti:
  • s klorom beljen rajon (proces, pri katerem je dioksin stranski proizvod),
  • gensko spremenjen bombaž,
  • polietilen,
  • polipropilen,
  • poliester,
  • parfum,
  • barvila.


Test Zveze potrošnikov Slovenije: Izdelki so varni

Vložki in tamponi na slovenskem trgu so se na testih Zveze potrošnikov Slovenije večinoma dobro odrezali. V nekaterih izdelkih so sicer našli sledi neželenih kemikalij, kot so glifosat in drugi pesticidi, vendar v dovoljenih mejah. Prav tako so le v redkih izdelkih odkrili ostanke klora in še to v količini, ki za uporabnice ne pomeni nevarnosti. Za tampone in vložke je poleg kemične neoporečnosti pomembno, da dobro vpijajo ter v nožnici ne izgubijo svoje oblike. Z vpojnostjo tamponi niso imeli težav, so se pa pri nekaterih tamponih vlakna med uporabo „izgubljala», kar pomeni, da lahko ostanejo v nožnici. Pri tamponih na testu, ki so na voljo v Sloveniji, večjih težav z izgubo vlaken ni bilo.


Galerija

Zagovorniki ženskih pravic zahtevajo nova pravila, ki bi proizvajalce prisilila, da objavijo vse kemikalije in materiale, ki jih uporabljajo pri izdelavi ženskih higienskih izdelkov.

Tampone iz ekološkega bombaža pogosto oglašujejo kot varnejšo alternativo običajnim, vendar se v nedavni študiji ni pokazalo, da bolje preprečujejo sindrom toksičnega šoka.

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki