Medicinska hipnoza za lepšo porodno izkušnjo

Medicinska hipnoza je orodje s katerim se miselno pripravimo na porod, in orodje, s katerim se lahko med samim porodom telesno in umsko sprostimo, da porod lažje teče.
Medicinska hipnoza je orodje s katerim se miselno pripravimo na porod, in orodje, s katerim se lahko med samim porodom telesno in umsko sprostimo, da porod lažje teče. (Foto: Shutterstock)

Po izobrazbi sem zdravnica, ginekologinja. Rada verjamem, da sem tudi po poklicu ginekologinja. Nekoč je nekdo rekel, da je poklic poklicanost, poslanstvo in če si poklican v poklic, ne greš niti en dan v službo. Moja poklicna pot je zanimiva, precej ovinkasta. Bilo je obdobje, ko sem službovala tako v bolnišnici kot tudi na primarnem nivoju – kot ambulantna ginekologinja. Imela sem redko možnost, da sem nosečnico spremljala v nosečnosti, med porodom in v poporodnem obdobju.

Moj nauk tega obdobja je pomen lepe porodne izkušnje. Porodna izkušnja žensko oblikuje, osebnostno preoblikuje, ji da vrednost. Če je to lepa izkušnja, lahko vse svoje življenje ve, da bo zmogla. Utrdi ji temelje, kdo ona je. Iz tega notranjega zadovoljstva je lažji začetek družinskega življenja, ko je potrebno veliko prilagajanj, novih učenj. Lažje se naveže na novega družinskega člana in manj naporna je 24-urna skrb za nekoga drugega. In kot pravijo – zadovoljna ženska, srečen dom …

Veliko poporodnih depresij izhaja iz slabih porodnih izkušenj. Na porodno izkušnjo pa poleg zahtevnosti poroda (na kar velikokrat nimamo vpliva) vpliva še več drugih dejavnikov. Pomemben je odnos osebja, ki nas med porodom spremlja. Pomemben je sam odnos porodnice do poroda – kakšne so predhodne izkušnje, njena prepričanja, želje, strahovi.

Da bi porod lažje stekel

Verjamem, da nosimo odgovornost za svoje odločitve, izbire in da si tudi velikokrat lahko sami olajšamo življenjske poti, če imamo potrebno znanje. V znanju je vedno moč. In tako sem iskala znanje, kako izboljšati porodno izkušnjo, kako ženski dati moč izbire. Hipnoterapija ali medicinska hipnoza je dobro orodje. Orodje, s katerim se miselno pripravimo na porod, in orodje, s katerim se lahko med samim porodom telesno in umsko sprostimo, da porod lažje teče. Ne vem, če ste kdaj o tem razmišljali, vendar na veliko potrebo ne moremo iti, če nas je strah, če se ne počutimo varne – takrat je aktiviran naš simpatičen živčni sistem, poznan po reakciji beg ali boj. Tudi roditi ne moremo, če smo zakrčeni od strahu. Ko je aktiviran simpatikus, se maternični vrat ne odpira, oziroma so potrebni močnejši popadki, da se premaga ta odpor. Bolečina pa je premosorazmerna moči popadkov.

Hipnoterapija ni odrska hipnoza

Ne norčujemo se iz posameznikov. Je zelo enostavno orodje, ki pa je v izobraženih terapevtovih rokah uspešno. V Sloveniji izobraževanje poteka v skrbnih rokah Društva za medicinsko hipnozo, ki ga vodi prof. dr. Marjan Pajntar, ki je svetovno poznan hipnoterapevt. Izobraževanje priznava Zdravniška zbornica Slovenije in tudi hipnoterapijo uradna medicina dovoljuje. Za diplomo medicinske hipnoze je potrebna predhodna izobrazba (zdravnik, psiholog, psihoterapevt) in nato več uspešno zaključenih tečajev iz teorije in prakse. Tako smo bili tudi tečajniki po vseh praktičnih izvedbah precej blaženi.


Kako zgleda hipnoterapija?

Lahko jo izvajamo leže, sede, med otroško igro, na kolesu … Z različnimi tehnikami dosežemo sproščenost telesa in uma in s tem lahko s terapevtskimi sugestijami podzavesti ponudimo nove možganske tokokroge. Na ta način v naša življenja lažje in hitreje vpeljemo novo znanje in navade. Ne potrebujemo izgube zavestnega dela mišljenja, tako kot so velikokrat zmotne predstave. To stanje bi lahko primerjali s stanjem, tik preden utonemo v spanec. To je torej stanje, ki nam je precej dobro poznano. Lahko bi ga primerjali tudi z dobro vodeno meditacijo. Razlika pa je, da so sugestije zelo pomembne in te naj tvori izkušen, izobražen terapevt. Kontaktne podatke o hipnoterapevtih medicinske hipnoze lahko pridobite na spletni strani Društva za medicinsko hipnozo.

Enostavno in univerzalno orodje

Včasih je hipnoza veljala za čaranje, danes pa lahko s sodobnimi preiskavami delovanja možganov dokažemo možnost preoblikovanja možganov in tudi številne prospektivne randomizirane študije kažejo uspeh hipnoterapije. S hipnoterapijo lahko pripravimo nosečnice na porod, lajšamo nosečniške slabosti in klimakterične težave ter pomagamo neplodnim parom. Zelo uspešni smo pri obvladovanju stresa, sindroma izgorelosti, depresije, lajšamo anksioznost, odpravljamo strahove, fobije, izboljšujemo učne in športne dosežke. Lahko odpravljamo razvade in odvisnosti (na primer kajenje, hujšanje …). Za določene težave se lahko srečamo samo enkrat, včasih pa je potrebna vztrajnost. S hipnoterapijo lahko kombiniramo tudi druge tehnike. Pri porodu za lajšanje bolečin lahko uporabimo epiduralno analgezijo. Hipnoterapija je enostavno in nadvse univerzalno orodje.