Eden najbolj učinkovitih ukrepov za preprečevanje okužb s HPV je cepljenje.
Eden najbolj učinkovitih ukrepov za preprečevanje okužb s HPV je cepljenje. (Foto: Shutterstock)

Humani papiloma virusi (HPV) so velika skupina virusov z raznovrstnim DNK (genotipi). Poznamo več kot 200 genotipov. Okoli 45 genotipov povzroča okužbe spolovil, rodil in predela okoli zadnjika.

Kako se HPV prenaša?

HPV se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico. Ker okužba poteka brez bolezenskih znakov, večina okuženih zanjo sploh ne ve in prav zato je HPV najpogostejša spolno prenosljiva okužba. Večina ljudi, ki so spolno aktivni, se v življenju vsaj enkrat okuži s HPV, večinoma že v prvem letu spolne aktivnosti. Pri večini okužba spontano mine, pri nekaterih (10 odstotkov) se lahko razvije trajna okužba. Ko in če okužba povzroči bolezen, pa je ta odvisna od genotipa, s katerim se je oseba okužila.


Nizkorizični tipi in bradavice

Kožni genotipi in manj nevarni genitalni HPV (nizkorizični HPV) povzročajo različne kožne in genitalne bradavice, ki jih kmalu lahko opazimo s prostim očesom. Nekatere v roku nekaj let izzvenijo spontano, druge, trdovratnejše, pa vztrajajo in se širijo. Niso življenjsko nevarne, so pa zelo moteče in se rade ponavljajo. Nizkorizični HPV povzročajo tudi prehodne spremembe sluznice vagine in materničnega vratu, zaradi katerih so potrebne pogostejše kontrole pri ginekologu.

Nevarni tipi HPV

Nevarnejši so visokorizični HPV, ki jih je okoli 12, pri čemer sta najpogostejša genotipa 16 in 18, sledijo pa 31, 33, 45, 52, 58 ... Trajna okužba z visokorizičnimi genotipi HPV je potrebna za nastanek predrakavih sprememb in raka materničnega vratu. Tudi okužbe s temi vrstami HPV so večinoma le prehodne in se ne razvijejo v bolezen, temveč izzvenijo same od sebe v obdobju do dveh let. Nekaj takih okužb je spečih ali latentnih. To pomeni, da leta ali celo desetletja dolgo ne delajo nobenih težav, nato pa se spontano zbudijo (aktivirajo) in začnejo povzročati spremembe na sluznici. Zato se spremembe lahko pojavijo tudi pri ženski, ki je že desetletja v stabilni in zvesti partnerski zvezi ali pri tisti, ki že dolgo nima spolnih kontaktov.


Znaki okužbe

Večine okužb okužena oseba ne prepozna, ker ne povzročajo nobenih znakov. Posledice okužbe materničnega vratu so skrite v notranjosti ženskega telesa in večinoma ne povzročajo nobenih težav. Prav tako so začetne spremembe očesu ginekologa pogosto nevidne, zato jih odkrijemo le z mikroskopskim pregledom celic, odvzetih pri brisu materničnega vratu (BMV), ki ga ginekologi opravljamo ob rednih preventivnih ginekoloških pregledih (test PAP).

Test na HPV

Testov na HPV ne opravljamo preventivno, ampak le pri ženskah, pri katerih je BMV pokazal spremembe materničnega vratu ali pa so bile že zdravljene zaradi predrakavih sprememb.

Za okužbo s HPV še ni zdravila

Zdravimo in lajšamo bolezni, ki nastanejo kot posledica okužbe s HPV (predrakave spremembe materničnega vratu, raka materničnega vratu in genitalne bradavice). Redni ginekološki pregledi omogočajo pravočasno odkrivanje že prisotnih predrakavih sprememb, sledenje le-teh in čimprejšnje zdravljenje, ko se pojavi bolezen.

Kako se zaščitimo pred okužbo?

Pred okužbo s HPV se najbolj zaščitimo tako, da čim bolj upoštevamo načela varne spolnosti.

Načela ABC:
  • A – abstinenca spolnih kontaktov oziroma mladi naj s spolnostjo začnejo čim kasneje in tudi zatem naj se čim kasneje spustijo v spolnost z novim partnerjem.
  • B – bodi zvest, saj se s številom spolnih partnerjev povečuje tudi tveganje za okužbo.
  • C – kondom, čeprav niti dosledna raba kondoma na žalost ne ščiti popolnoma pred prenosom okužb s HPV.
Eden najbolj učinkovitih ukrepov za preprečevanje okužb s HPV je cepljenje.


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki