Kontracepcija: svetovanje in pomoč pri izbiri

  • TK
  • sobota, 03. november 2007
(Foto: Diana Anđelić)

Izbira zaščite

Kontracepcijske tablete so dandanes najpogostejša metoda preprečevanja nezaželenih nosečnosti. Skrb za to v 99 odstotkih prevzamejo naše ženske. Kontracepcijske tabletke se pri nas dobijo na recept, po katerega gredo ženske običajno k svojemu ginekologu. Na splošno je pri nas nezaželenih nosečnosti vse manj in tudi število splavov zelo upada.

Kontracepcijo lahko predpiše splošni zdravnik, a tudi pediater, vendar ženske večinoma prihajajo po recept k svojemu ginekologu. Na voljo je več vrst kontracepcije: najpogosteje se ženske odločajo za tablete, nekatere pa tudi za hormonske obliže ali maternični vložek. Približno 17 odstotkov se jih odloči za uporabo kondoma. Za kakšno kontracepcijo se ženska odloči, ponavadi ni odvisno od starosti, temveč predvsem od tega, ali je že rodila ali ne. Ženske, ki še niso rodile, lahko dobijo samo recept za tablete ali obliže.

Maternični vložek pred porodom le izjemoma

"Ženskam, ki še niso rodile, materničnega vložka večinoma ne vstavljamo, ker lahko povzroči vnetje jajcevodov, kar bi pozneje lahko pomenilo velike težave z zanositvijo," je povedala dr. Mojca Demšar, ginekologinja iz Zdravstvenega doma Šiška.

Za vstavo materničnega vložka ženskam, ki še niso rodile, se odločijo v izredno redkih primerih: če ima ženska okvarjena jetra, težave s krvnim tlakom ali pa tablet ne bi bila sposobna redno jemati. Za slednje še pred materničnim vložkov pridejo v poštev hormonske injekcije (enkrat na tri mesece). Kontracepcijske tablete so torej prvi izbor za žensko, ki še ni rodila, po porodu pa se lahko odloči tudi za maternični vložek, ki ji ga praviloma vstavijo takoj, ko se po porodu pojavi prva menstruacija, ne glede na to, ali ženska otroka doji ali ne. Maternični vložek lahko vložijo tudi šest tednov po porodu, četudi še ni menstruacije, vendar se za to odločijo redkeje. Posebej je treba obravnavati ženske, ki so rodile s carskim rezom.

Med dojenjem ne tablet

Pri predpisovanju kontracepcijskih tablet je treba upoštevati, ali ženska doji ali ne. Kontracepcijske tablete ponavadi predpišejo takrat, ko dojenje za otroka ni več edina hrana, kar je ponavadi takrat, ko je otrok star pol leta. "Kontracepcijske tablete lahko poslabšajo kakovost in količino mleka," je pojasnila dr. Mojca Demšar. Hormoni, ki jih otrok popije skupaj z mlekom, mu ne škodujejo. Iz teh razlogov je s kontracepcijskimi tabletami dobro počakati vsaj nekaj mesecev. Ko je otrok star pol leta, že jé z žličko, a je še dojen, pa ženska zagotovo že lahko začne z jemanjem kontracepcijskih tablet.

Najpogostejše vprašanje, ki ga postavljajo ženske glede kontracepcijskih tablet, je, koliko se bodo zaradi tablet zredile. Res je, da so stare tablete z večjo količino hormonov povzročale povečanje telesne teže, vendar zdaj ni več tako, saj so na voljo nove vrste blažjih hormonskih tablet, ki ne povzročajo pridobivanja teže. Vrst kontracepcijskih tablet je veliko, tako da lahko vsaka ženska izbere takšne, ki ji najbolj ustrezajo. Veliko žensk jemlje kontracepcijske tablete zaradi izboljšanja videza kože. Tudi na drugo najpogostejše vprašanje, ali bo vse v redu, če se ženska po določenem času jemanja tablet odloči za zanositev, je odgovor več kot spodbuden. "Kontracepcijske tablete varujejo pred vnetji, to pa predvsem zato, ker ostaja kanal maternice ves čas zaprt in zato neprehoden za bakterije," pojasnjuje dr. Mojca Demšar. Če je ženska jemala kontracepcijske tablete, težav z zanositvijo ne bo. Kontracepcijske tablete tudi varujejo pred rakom na jajčnikih in sluznici maternice.

Obliž priljubljen med mladimi

Kontracepcijski obliži so na našem trgu novost in ga imajo rade zlasti mlade ženske. Zanj se odločajo zlati ženske, ki so se naveličale vsak dan jesti tablete ali pa je pri njih velika verjetnost, da jih ne bodo jemale redno. Učinek obliža je popolnoma enak kot pri tabletah, le način uporabe je drugačen. Z obližem gre ženska lahko v savno, na bazen & Njegova edina pomanjkljivost je ta, da je pač viden.

V primerjavi z moškimi prevzamejo ženske odgovornost za kontracepcijo nase v 99 odstotkih. Moškim sta za zdaj na voljo le dve obliki kontracepcije: kondom in sterilizacija. Slednja v mladih letih seveda ne pride v poštev. Po mnenju dr. Mojce Demšar ženske v Sloveniji o kontracepciji vedo dovolj, zagotovo pa se najde katera, ki se za to ne zanima in pride splaviti tudi po večkrat. "Seveda vsaki, ki pride na splav, pojasnimo možnosti kontracepcije, vendar gre to nekaterim pri enem ušesu noter in pri drugem ven," je dejala dr. Mojca Demšar. K poučenosti o kontracepciji veliko prispevajo članki v revijah, za šolarke pa v osmem razredu osnovne šole organizirajo tudi informativni dan o kontracepciji. Zagotovo je dolžnost vsake mame, da hčerki pravočasno pojasni vse o kontracepciji. Za mlade je zelo pomembno tudi to, da vedo za postkoitalno kontracepcijsko tableto, ki jo je treba vzeti čimprej, najpozneje pa pet dni po nezaščitenem odnosu, ker se jim odnos pogosteje zgodi nepričakovano.

Izjave ...

Pri nas kontracepcijo lahko predpišejo ginekologi, splošni zdravniki ali pediatri. Vsekakor imajo največ izkušenj z ženskami, ki pridejo po zaščito, ginekologi. Nekatere od njih smo povprašali o izkušnjah, ki jih imajo s pričakovanji in zahtevami sodobne ženske: kaj jim največ predpisujejo, po čem ženske najraje segajo, kako so naklonjene novostim &

Dr. Vinko Jeričevič pravi, da njegove pacientke najpogosteje poskrbijo z zaščito s hormonsko kontracepcijo, predvsem z ultranizkodoznimi kontracepcijskimi tabletami. Te so še zlasti priljubljene zato, ker ne vplivajo na povišanje telesne teže. Tudi po porodu se jih večina odloči za tabletke, nekatere pa tudi za maternični vložek s hormonom. Sam opaža, da je predvem med mlajšimi ženskami vse več povpraševanja tudi po kontracepcijskih obližih, saj ta prepriča predvsem s praktičnostjo, učinkovitostjo in tako rekoč nobenimi neželenimi učinki.

Podobno opaža tudi dr. Nives Rožič Vičič. Ženske se vse pogosteje odločajo za obliž, in sicer iz enakih razlogov kot je bilo že napisano praktičnost in zaneslijvost. Ženskam, ki še niso rodile, običajno svetuje dvojno zaščito: nizkohormonske kontracepcijske tablete in kondom, ženskam, ki so že rodile, pa prav tako tablete ali maternični vložek. Slednjega predvsem ženskam, ki dlje časa ne načrtujejo zanositve.

Enako opisuje tudi dr. Danilo Maurič. Ženskam, ki še niso rodile, najpogosteje predpisuje nizkodozne in ultra-nizkodozne kontracepcijske tabletke, ki se jim po porodu pridruži še izbira materničnih vložkov. Kot pravi, vsaki pacientki pojasni prednosti in pomanjkljivosti posamezne kontracepcijske metode in ji, ob upoštevanju vseh indikacij in kontraindikacij, tudi predlaga vrsto zaščite, ki je glede na njeno starost, zdravstveno stanje in življenjski slog najprimernejša. Seveda končno odločitev prepušča pacientki sami, saj je prepričan, da bo resnično motivirana za zaščito samo tista pacientka, ki se prostovoljno odloči za predlagano kontracepcijsko metodo (ali alternativno možnost) in jo bo tudi pravilno uporabljala ter pri njej vztrajala. Ženskam, ki pogosto pozabijo vzeti tabletko, svetuje kontracepcijski obliž. Nad njim so navdušene, pravi, tudi ženske, ki imajo večkrat prebavne motnje. Podobno opaža tudi dr. Danica Bolha Lavrinc, ki pravi, da je obliž primeren za ženske, ki imajo težave s prebavnim traktom, zlasti z jetri, a tudi z ledvicami, saj hormoni iz obliža ta nadvse pomembna organa zaobidejo in nanju nimajo vpliva.

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki