Vse o menopavzi

Menopavza nastopi med 41. in 59. letom , pri večini žensk pa okrog 51. leta. Povprečna starost žensk v Sloveniji ob nastopu menopavze znaša 47 let. Menopavza pri hčeri nastopi v približno enaki starosti kot pri mami.
Menopavza nastopi med 41. in 59. letom , pri večini žensk pa okrog 51. leta. Povprečna starost žensk v Sloveniji ob nastopu menopavze znaša 47 let. Menopavza pri hčeri nastopi v približno enaki starosti kot pri mami. (Foto: Shutterstock)

Za večino žensk je menopavza obdobje velikih sprememb, tako telesnih kot duševnih. Nemalo jih izkusi usihanje spolne sle, pomanjkanje energije, večno utrujenost in nenaden padec samozavesti. Številni strokovnjaki pravijo, da za vse vendarle ni kriva nižja raven estrogena; pomembno vlogo pri tem naj bi imelo že pričakovanje negativnih posledic.

Pri nekaterih ženskah obdobje menopavze preide neopazno, druge pa se srečujejo s težavami in simptomi, ki trajajo mesece ali celo leta in vplivajo na kakovost njihovega življenja. Obstajajo številne metode zdravljenja, od spremembe življenjskega sloga do nadomestnega hormonskega zdravljenja (NHZ), ki lajšajo in odpravljajo simptome.

Prvi znaki menopavze se kažejo z motenim menstrualnim ciklusom, navali vročine, nočnim znojenjem in spremembami razpoloženja. Pozni znaki oziroma simptomi pa so osteoporoza, suha in občutljiva nožnica ter večje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni. Ko je menstrualni ciklus nereden, so menstrualne krvavitve daljše ali krajše, močnejše ali šibkejše, bolj ali manj pogoste, pojavijo se vmesne krvavitve, menstrualni krči ali bolečine med spolnim odnosom.


Valunge

Verjetno najbolj razvpita nadloga, ki jo povezujemo z menopavzo, so navali vročine ali valunge. Gre za nenaden občutek toplote ali celo vročine, ki se širi v različne dele telesa, najpogosteje proti glavi, obrazu in prsnemu košu. Pogosto se mu pridružijo znojenje in zardevanje, hitro bitje srca in tesnoba. Ti navali lahko trajajo le nekaj sekund, lahko pa tudi dlje. Pri ženkah, ki so jim kirurško odstranili jajčnika, je verjetnost za nastanek tovrstnih težav večja. Te težave so pri večini žensk najizrazitejše v prvih dveh letih po menopavzi in sčasoma izzvenijo. Pri nekaterih posameznicah pa vročinski navali nastopijo tudi več let pred menopavzo in lahko trajajo celo deset ali dvajset let. Stanje se poslabša v vročem in vlažnem vremenu ter ob uživanju alkohola, kave in začinjenih jedi.

Čustvena nestabilnost v menopavzi

Ena manj prijetnih spremljevalk tega obdobja so tudi čustvene spremembe, zlasti spremenljivo razpoloženje, ki se mu pogosto pridružijo tudi tesnoba, razdražljivost, utrujenost in depresija. Tudi motnje koncentracije in nespečnost v tem obdobju nista nobena redkost. Ker je znano, da estrogen vpliva tudi na delovanje možganskih celic, tovrstne težave lahko ublažimo z nadomestno hormonsko terapijo. To terapijo vedno uvede ginekolog, zato ga je ob omenjenih težavah vedno smiselno obiskati.

Estrogen vpliva tudi na sluznice, ki obdajajo nožnico, sečni mehur, sečevoda in sečnico. Po menopavzi se ti organi skrčijo, sluznica pa oslabi. Zaradi sprememb v sečnem mehurju in sečnici se pojavi stresna urinska inkontinenca, kar v praksi pomeni, da ženski uide nekaj urina, kadar zakašlja, kihne, poskakuje, se zasmeji. Značilno je tudi nočno in sicer pogostejše uriniranje ter ponavljajoča se vnetja spodnjih sečil. Ker nožnica postane suha in občutljiva, se lahko pojavijo bolečine med spolnim odnosom.


Koža se stara

Silne hormonske spremembe se izražajo tudi na koži. Zdi se, kot da se čez noč začnejo pojavljati akne, gubice in gube ter tudi kakšna neželena dlaka. Ženski hormon estrogen usiha in sčasoma usahne, medtem ko se izloča vse več moškega hormona testosterona. Čeprav se zdi vse skupaj precej brezizhodno, obstaja vrsta stvari, ki jih lahko naredite, da spet vzpostavite ravnovesje v telesu in svoji koži povrnete izgubljeni sijaj.

Veliko pozornosti namenite pravilni prehrani, ki naj bo bogata z beljakovinami, minerali in vitamini, zlasti vitaminom A, ki učvrsti kožo, vpliva na videz kože in njeno regeneracijo, ter vitaminom C, ki ščiti pred stresom. Vitamin D olajša absorpcijo sončnih žarkov, vitamin E pa spodbuja presnovo in tako pomlajuje kožo. Omejite sol in preprečite zastajanje vode v telesu.

Čarobni eliksir lepote v vseh starostih je voda. Skušajte je popiti čim več, saj je dobra hidracija najmočnejši zaveznik žametnega videza kože, ki blesti ne glede na leta. Tudi telovadba je univerzalno »zdravilo« za lepoto. Spodbuja prekrvavitev in celice oskrbuje s kisikom, zaradi česar se boste ne le počutili bolje, ampak bo hvaležna tudi vaša koža.


Hormonsko nadomestno zdravljenje …

… je namenjeno ženskam v menopavzi in pomenopavzalnem obdobju. Osnova hormonskega nadomestnega zdravljenja je dodajanje estrogena in progesterona oziroma sintetične oblike, imenovane progestin. S tem nadomestijo hormona, ki sta jih jajčnika prenehala proizvajati. Za večino težav in simptomov, povezanih z menopavzo, je kriv padec koncentracije estrogena. Toda ker je pri ženskah, ki imajo maternico, estrogen povezan z večjo verjetnostjo razvoja raka maternice, ga nadomeščajo skupaj s progesteroni. Pri ženskah z odstranjeno maternico lahko nadomeščajo samo estrogen, brez progesterona.

Hormonsko nadomestno zdravljenje predpisujejo v obliki tablet, injekcij v mišico ali obližev. V obliki vaginalete ali kreme lahko estrogen vnesejo neposredno v nožnico, s čimer pozdravijo poškodovano sluznico in odpravimo težave. Drugje po svetu so na voljo tudi estrogenski obročki, ki jih zdravnik vstavi okrog materničnega vratu in nato tri mesece sproščajo estrogen.

Tovrstno zdravljenje je tudi najučinkovitejše pri že razviti obliki osteoporoze. Nekajletna uporaba hormonskega nadomestnega zdravljenja ni sporna, pri več kot desetletnem zdravljenju pa se poveča verjetnost za nastanek raka dojk. Raziskave so pokazale, da pri ženskah, ki se tako zdravijo, pogosteje pride do venske tromboze in pljučne embolije, zato ga odsvetujejo ženskam s prebolelo in akutno obliko venske tromboze in s pojavljanjem tromboze v družini.


Kako si lahko pomagamo same

Številni simptomi in težave so začasne in jih lahko ženske same odpravijo ali vsaj omilijo. Ob upoštevanju spodnjih nasvetov jim boste laže kos:
  • Vročinske navale pogosto sprožijo alkohol, začinjena hrana ali vlažen zrak, zato se jim je smiselno izogibati.
  • Uporaba lubrikantov in redni spolni odnosi ohranjajo nožnico vlažno in omilijo nelagodje in občutljivost.
  • Sprostitvene tehnike in izogibanje kofeinu v večernih urah omogoči boljši spanec in prežene nespečnost. Krepitev medeničnih mišic ob pomoči keglovih vaj zmanjša verjetnost nastanka urinske inkontinence.
  • Uravnotežena prehrana, ki vsebuje raznoliko sadje in zelenjavo ter omejuje vnos maščob in sladkorja, ter jemanje 1200 do 1500 mg kalcija in 800 IE vitamina D na dan uspešno preprečujeta osteoporozo in koronarno bolezen.
  • Človeško telo je ustvarjeno za gibanje in telesna vadba je tudi v menopavzi ključna za dobro počutje. Telo med telesno dejavnostjo proizvaja endorfine, imenovane tudi hormoni sreče, ki ugodno vplivajo na doživljanje lastnega telesa, treniranju mišic, ki poženejo kri po telesu in prekrvavi vse njegove dele, tudi spolne organe, vpliva na samozavest in željo po spolnosti.
  • Vse, kar počnete, naj bo zmerno; pri vsem poskušajte ohranjati ravnovesje. S tem boste bolje razpolagali z energijo. Postavite meje sebi in drugim ter delujte v mirnem okolju.
  • Začnite misliti pozitivno. Vaša naloga ni, da se zgolj nekako prebijete skozi menopavzo. Ta čas lahko pomeni velike pozitivne spremembe za vašo samopodobo. Osredotočite se na pozitivno in odkrivajte radosti tega življenjskega obdobja. Družite se z ljudmi dobre volje, odkrivajte nove interese, uresničujte želje – to pa pomeni tudi razvajanje. V veliko pomoč je tudi, če se o svojih tegobah in tudi o veselih trenutkih pogovarjate z ljudmi, ki so vam v oporo ali pa morda preživljajo podobne težave kot vi.


Slovarček

Menopavza
Beseda menopavza izvira iz stare grščine in pomeni čas od zadnje menstrualne krvavitve. Menopavza nastopi, ko jajčnika dokončno prenehata delovati, ženska pa preide iz rodnega v nerodno obdobje. To ni trenuten proces, marveč stanje, ki se začne že več let pred nastopom menopavze. Menopavza je normalen in neizogiben fiziološki proces staranja in nikakor ni bolezen. Za večino žensk je menopavza obdobje sprememb, v katerem se hormoni poigravajo z njihovim telesom in čustvi.

Vzrok za nastanek menopavze je tudi kirurška odstranitev maternice in obeh jajčnikov; v tem primeru menopavza nastopi takoj (kirurško povzročena menopavza). Ker gre za nenaden upad koncentracije hormonov, telo nanj ni prilagojeno, simptomi pa so izrazitejši. Enako velja za kemoterapijo. Če je kirurško odstranjena samo maternica, menstrualne krvavitve prenehajo, menopavza pa nastopi po naravni poti.

Perimenopavza

Obdobje, ko se pojavijo menopavzne težave, mestrualna krvavitev je neredna, vendar prisotna. Jajčnika se skrčita, koncentracija estrogena in progesterona niha. To obdobje lahko traja od pet do deset let. V tem času ženska še vedno lahko zanosi, vendar je to le malo verjetno.

Pomenopavza

Ko je od zadnje menstrualne krvavitve minilo dvanajst mesecev, govorimo o menopavzi. Jajčnika proizvajata veliko manj estrogena in nič več progesterona, zato se jajčna celica ne more več sprostiti. Leta, ki sledijo, imenujemo pomenopavza. Ženska ne more več zanositi.

Pomanjkanje estrogenov je tudi glavni razlog za pomenopavzalno osteoporozo. Poleg nižje ravni estrogenov so dejavniki tveganja za razvoj pomenopavzalne osteoporoze še sedeče delo, krhka konstitucija, zgodnja menopavza in nekatera zdravila. Ženska lahko sama preprečuje nastanek osteoporoze s tem, da vsak dan zaužije dovolj kalcija in se redno giba. Priporočljiva je predvsem hoja.
Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki