Lasersko pomlajevanje nožnice

Pomlajevanje nožnice z laserjem je novejši postopek v ginekološki estetiki, ki ga izvajamo z Er:YAG laserjem z valovno dolžino 2940nm. Cilj takšnega postopka je, da se nožnica skrči, postane bolj elastična in čvrsta, izboljša pa se tudi mišični tonus.
Pomlajevanje nožnice z laserjem je novejši postopek v ginekološki estetiki, ki ga izvajamo z Er:YAG laserjem z valovno dolžino 2940nm. Cilj takšnega postopka je, da se nožnica skrči, postane bolj elastična in čvrsta, izboljša pa se tudi mišični tonus. (Foto: Shutterstock)

Lasersko pomlajevanje nožnice je neinvaziven postopek, pri katerem se nožnica skrči in postane bolj elastična in čvrsta. Za tovrstne postopke se odločajo predvsem ženske po porodu in vse, ki čutijo, da je nožnica preveč ohlapna in niso povsem zadovoljne z njenim videzom in spolnim življenjem. Pogosto se tem težavam pridružuje tudi urinska inkontinenca.

Odveč je govoriti, da je nehoteno uhajanje urina ob najmanjšem naporu za človeka velika in moteča težava, pa ne samo zdravstvena in higienska, temveč predvsem socialna. Po navadi osebe, ki jim nehoteno uhaja urin, ne želijo govoriti o svoji težavi, jo pogosto prikrivajo in nikoli ne poiščejo zdravniške pomoči v zgodnji fazi, temveč ko je že prepozno in je edina rešitev le še operacija.


Ne skrivajte težav

Pri hujših stopnjah urinske inkontinence se ženske zaradi sramu in strahu pred neprijetnimi vonjavami umikajo v osamo in se izogibajo družabnemu življenju, pogosto je ovirano tudi spolno življenje, samopodoba in samospoštovanje padeta. Problem ni le za pacientko, sčasoma pričnejo trpeti tudi partnerji in drugi svojci, poveča se odsotnost z dela. Urinsko inkontinenco je treba jemati kot bolezensko stanje z vso resnostjo, predvsem pa je treba o problemu govoriti na glas.

Vzroki za ohlapnost nožnice

Skozi življenje ženske njen reproduktivni organ doživi veliko sprememb. Specifične spremembe v reproduktivnih organih ženske se pojavijo po porodu zaradi sil, ki delujejo na medenično dno, še posebej pri mnogorodnicah, kasneje pa v obdobju pred menopavzo in v sami menopavzi zaradi zmanjšane elastičnosti tkiva, ki je posledica pomanjkanja estrogena. Vsi ti dejavniki, ki slabijo mišični tonus nožnice in presredka, lahko povzročijo ohlapnost nožnice. V tem primeru govorimo o sindromu ohlapne nožnice, posledično pa se pojavijo simptomi urinske inkontinence, in sicer zaradi prevelike mobilnosti sečnice, kar ugotovimo pri ginekološkem pregledu.

Nove metode

V preteklosti je bila edina možnost operacija, ki je pogosto zelo obremenjujoča za ženske, še posebej zaradi pridruženih dodatnih zdravstvenih motenj, danes pa imamo na voljo nove, nekirurške metode, ki dajejo dobre uspehe, saj imamo z njimi že nekajletne pozitivne izkušnje.

Kako lahko pomagamo?

Pomlajevanje nožnice z laserjem je novejši postopek v ginekološki estetiki, ki ga izvajamo z Er:YAG laserjem z valovno dolžino 2940nm. Cilj takšnega postopka je, da se nožnica skrči, postane bolj elastična in čvrsta, izboljša pa se tudi mišični tonus. S fototermalnim učinkom vplivamo na kolagenska vlakna v tkivu nožnice in delujemo neposredno na endopelvično fascijo, ki se preoblikuje tako, da se kolagenska vlakna prerazporedijo, pojavi pa se ponovna rast kolagena. Fototermalni učinek je očiten, zato se na področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem (vhod v nožnico in nožnica po vsej dolžini), odebeli. Tkivo okoli nožnice se preoblikuje in nožnica se posledično zoži.

Dodatni učinki

Učinek zdravljenja ženska občuti tudi v večjem zadovoljstvu v spolnem življenju, v primeru urinske inkontinence pa v zmanjšanem številu inkontinenčnih epizod, še posebej v kombinaciji s pravilnim izvajanjem vaj za krepitev mišic medeničnega dna.

V menopavzi

V zadnjih letih pozitiven fototermalni učinek Er:YAG laserja opažamo tudi pri ženskah v menopavzi, ko pride do znatnega padca estrogenov in se pojavijo številni degenerativni procesi kot posledica staranja in slabijo strukturo tkiva v predelu intimnih področij. V tem obdobju se pojavijo pogosto ponavljajoče se okužbe intimnih predelov, bolnice pa se pritožujejo predvsem zaradi srbečega in pekočega občutka, navajajo suhost nožnice v povezavi s tanjšanjem sluznice. Težave so za bolnice zelo moteče in imajo negativen vpliv na libido in spolno aktivnost.

Temeljit pogovor s pacientko

Prednosti laserja so predvsem v neinvazivnosti in zelo kratkem času okrevanja, postopek praktično nima neželenih učinkov ali zapletov in lahko ga večkrat ponovimo. Pomembno je, da se pred temi postopki vselej temeljito pogovorimo s pacientko in izključimo morebitne kontraindikacije, kot so aktivna vnetja ali maligni proces. Nujen je uroginekološki pregled, s katerim natančno ocenimo statiko medeničnega dna in določimo stopnjo težav, saj bo le tako zdravljenje uspešno in njegov učinek dolgotrajen.


O avtorju

Mariusz Kosi, dr. med., specialist ginekologije in porodništva se je še dodatno specializiral za konzervativno, predvsem operativno zdravljenje uroginekoloških bolezni in težav s popuščanjem medeničnega dna. Končal je tudi šolo akupunkture v Zagrebu in opravil tečaje s področja estetske ginekologije. Trenutno dela v Ginekološkem centru FeminaMedico, kjer z najnovejšimi metodami in tehnikami na področju ginekoestetike v sodelovanju z Estetika Fabjan celovito skrbijo za zdravje in zadovoljstvo vseh svojih pacientk.