Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Menopavza in hormonsko nadomestno zdravljenje


(stran 2 od 2)


Nove smernice pri zdravljenju klimakteričnih težav

Smernice, ki so priporočale dolgotrajno HNZ, so se spremenile leta 2002, ko so v ZDA predčasno prekinili raziskavo, katere namen je bilo ugotoviti, v kolikšni meri tovrstno zdravljenje izboljša kakovost življenja žensk po menopavzi. Vzrok za to je bila ocena, da je tveganje za nastanek nekaterih obolenj pri tovrstnem zdravljenju preveliko. Obveljalo je prepričanje, da je uporaba HNZ upravičena le pri zelo izrazitih težavah, zdravljenje pa naj bi trajalo največ pet let.
Zdaj velja, da trajanje HNZ prilagodimo vzrokom za uvedbo zdravljenja, pri tem pa skrbno spremljamo zdravstveno stanje žensk. Največ koristi od zdravljenja imajo mlajše menopavzne ženske med 50. in 59. letom oziroma tiste, ki zdravljenje začnejo čim prej po menopavzi. Začetek zdravljenja po 60. letu in pozneje navadno prinaša več tveganja kot koristi, zato ga ne priporočamo.


Posledice uporabe HNZ

Pri ženskah, ki so se zdravile s hormoni, so poročali o večjem tveganju za nastanek raka dojke in krvnih strdkov, na drugi strani pa so potrdili zmanjšanje tveganja za zlome kosti in nastanek raka zadnjika in danke. Ugotovili so, da HNZ v obliki tabletk res podvoji tveganje za razvoj krvnih strdkov, kožni obliž in tibolon pa tega tveganja ne povečata. Dolgotrajno zdravljenje lahko poveča tveganje za nastanek raka na dojki, vendar spet ne kar vsevprek. Ugledna revija Lancet Oncology je leta 2009 objavila izsledke raziskave, ki so pokazali, da druga oblika HNZ (tibolon) celo zmanjšuje tveganje za invazivni karcinom dojke.

Vpliv menopavze na spolnost

Menopavza seveda vpliva na spolnost. Eden od vzrokov za upadanje libida in manjšo spolno dejavnost po menopavzi je pomanjkanje spolnih hormonov. Poznamo več oblik spolnih motenj: boleče odnose, upad spolnega poželenja in upad spolne dejavnosti. Za kakovostno življenje žensk po menopavzi pa je zadovoljujoča spolnost nadvse pomembna. Raziskave potrjujejo koristi lokalnega in sistemskega HNZ za kakovost spolnega življenja. Sistemske oblike imajo dokazane pozitivne učinke na spolno poželenje, vendar poročajo o razlikah med različnim oblikami HNZ. Najbolje se je izkazal kožni obliž, ko gre za izboljšanju kakovosti spolnega življenja pa se je kot najučinkovitejši izkazal tibolon. Ženskam s klimakteričnimi težavami dandanes ni treba trpeti. Ustrezno HNZ odpravi njihove težave, izboljša pa tudi spolno življenje. Ker žensko po menopavzi čaka še trideset let življenja, njegova kakovost ni in ne more biti zanemarljiva.


Spolno življenje Slovenk po menopavzi

Tudi v naših ambulantah ženske le poredko same od sebe spregovorijo o spolnosti. Vzroki so verjetno enaki kot drugje po svetu, torej sram in nelagodje, pa tudi odnos ginekologa, ki te tematike morda ne jemlje dovolj resno ali pa ji zaradi pomanjkanja časa posveti premalo pozornosti. Ker bi ginekologi lahko izdatno pomagali pri premagovanju tovrstnih težav, seveda če bi zanje vedeli, smo leta 2007 med ženskami v menopavzi opravili obsežno anketo. Projekt smo naslovili Spregovorimo o spolnosti. Odzvalo se je več kot 1600 žensk, starih v povprečju 55,5 leta, izsledki pa so presenetili tudi nas. Več kot 87 odstotkov žensk je spolnost ocenilo kot izredno pomemben dejavnik kakovosti njihovega življenja. Da so spolno dejavne, je navedlo več kot 80 odstotkov žensk – od tega jih je samo 14 odstotkov omenilo, da imajo spolne odnose zgolj nekajkrat na leto, 60 odstotkov pa jih je spolno dejavnih večkrat na mesec ali vsak teden. Težave zaradi zmanjšanega spolnega poželenja ali celo njegove odsotnosti je omenilo slabih 30 odstotkov žensk.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd