Menopavza in hormonsko nadomestno zdravljenje

(Foto: Shutterstock)

Menopavza je pomembna prelomnica v življenju ženske. Zadnja menstruacija (menopavza), ki jo ženske v razvitem svetu doživijo po petdesetem letu, pomeni konec rodnega obdobja. Že nekaj let pred menopavzo v jajčnikih zori vse manj spolnih celic, hkrati se zmanjšuje tudi tvorba spolnih hormonov. V ženskem telesu igra pomembno vlogo spolni hormon estrogen, in prav njegovo pomanjkanje po menopavzi lahko povzroči številne težave in obolenja. Na srečo jih lahko uspešno blažimo oz. odpravimo.

Klimakterične težave

Najbolj znane so kratkoročne posledice pomanjkanja estrogena: motnje menstrualnega ciklusa in klasični klimakterični simptomi. Ženske se spopadajo z vročinskimi oblivi, pospremljenimi z obilnim znojenjem, s pospešenim utripanjem srca, z nespečnostjo, utrujenostjo, razdražljivostjo, brezvoljnostjo, glavoboli … Te težave lahko nastopijo že nekaj let pred menopavzo in trajajo še po menopavzi. Čez nekaj let sledijo spremembe na dojkah, koži, laseh in nohtih. Izrazito moteče so posledice sprememb na nožnici in sečnici, ki imajo za posledico pogosta vnetja sečil in boleče spolne odnose. Po več kot deseti letih nastopijo dolgoročne posledice pomanjkanja estrogena, kot so srčno-žilna obolenja in osteoporoza.


Hormonsko nadomestno zdravljenje

Bistvo hormonsko nadomestnega zdravljenja (HNZ) je dodajanje najmanjšega možnega odmerka estrogena, ki učinkovito, varno in s čim manj neželenimi učinki odpravlja znake pomanjkanja estrogena. Žensk z ohranjeno maternico ne smemo zdraviti samo z estrogenom; zaradi varnosti maternične sluznice jim dodajamo še progestagen. Samo posebno obliko hormona, tibolon, je mogoče uporabljati samostojno.


Ali se HNZ predpisuje vsem ženskam enako?

Nikakor ne, saj se ženske med sabo razlikujejo, zato mora biti tudi zdravljenje individualno. O vrsti zdravljenja se ginekolog odloči pri vsaki ženski posebej, in sicer na osnovi njenega zdravstvenega stanja in strokovnih priporočil. Vsem ženskam, ki so jim predčasno (pred predvideno naravno menopavzo oziroma pred 50. letom) odstranili maternico, ginekolog predpiše zgolj estrogensko zdravljenje, vsem drugim pa kombinirano zdravljenje. Nekatere ženske potrebujejo zgolj lokalno vaginalno zdravljenje z estrogenskimi pripravki v obliki svečk, mazil ali tabletk.


Hormoni v različnih oblikah

Na voljo so tabletke, obliži, pršila, injekcije, vaginalne svečke, vaginalne tabletke in kreme, v tujini pa poznajo tudi posebne vaginalne obročke (pesarji) z estrogenom. Ženskam moramo ponuditi možnost izbire med različnimi oblikami hormonskega zdravljenja – izberejo si obliko, ki jim najbolj ustreza.


Kdaj se odločiti za HNZ?

V 98 odstotkih primerih tovrstno zdravljenje predpisujemo za lajšanje klimakteričnih težav. Odločitev za zdravljenje je individualna, ginekologi pa ga svetujemo ženskam, ki so jim klimakterične težave poslabšale kakovost življenja.
Izjema so ženske, ki smo jim povzročili prezgodnjo menopavzo, denimo z operativnim posegom; te nujno potrebujejo večletno zdravljenje z estrogeni. Tako jim lajšamo klimakterične težave in jih sočasno zaščitimo pred prezgodnjimi srčno-žilnimi obolenji.


Učinkovitost HNZ

Klimakterične težave izginejo kmalu po začetku zdravljenja, priporočamo pa, naj zdravljenje traja vsaj dve leti. Po tem obdobju ga lahko prekinemo in preverimo, ali so težave minile. Če se ponovijo, svetujemo nadaljevanje zdravljenja.
Članek se nadaljuje »


Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki