Zunajtelesne oploditve (IVF)

  • NN
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Jupiterimages)

Pozna odločitev za otroke

S partnerjem sva se po desetih letih skupnega življenja odločila, da bova imela otroke. Že dve leti pred tem nisva več uporabljala zaščite, saj sva se oba bližala 35 letu starosti. To je bilo obdobje, ko je v meni dozorela odločitev, da bo mojo poklicno kariero nadomestilo družinsko življenje. Prvič sem se počutila dovolj zrelo, da prevzamem to odgovorno nalogo in tudi partner je menil, da je to pravi, če ne že skrajni čas. Po nasvet sem odšla tudi k svoji ginekologinji, ki je predlagala, naj se z možem zanositve lotiva bolj temeljito, s pogostejšimi spolnimi odnosi in hormonsko uravnavano ovulacijo. Po dveh letih prizadevanj nama ni uspelo zanositi po naravni poti. Začela sva iskati druge alternativne, a naravne metode zanositve.

V eni od revij sem prebrala članek o neki tisoč let stari kozmobiološki metodi zanositve, ki so jo ponovno obudili in menda tudi znanstveno dokazali. Priložen je bil tudi internetni naslov, prek katerega sva naročila koledarček, na katerem je bilo na osnovi luninih men označeno, kdaj je v mojem ciklusu najbolj primeren čas za zanositev. Začelo se je obdobje kontroliranih spolnih odnosov, ki pa so prijetno početje spremenili v obveznost.

Poleg službenih obveznosti nama velikokrat ni uspelo slediti luninim zapovedim in tako sva imela spolne odnose še manjkrat, kot bi jih imela sicer. A potrpljenja nama ni zmanjkalo, zato sva se zatekla še k bioenergetikom. To nama je vzelo kar nekaj časa, kar je opazila tudi ginekologinja, ki sicer ni vedela za najine alternativne stranpoti. Predlagala je, da zanositev pospešimo po medicinski poti. Na osnovi diagnoze, da gre za neplodnost, je predlagala nadaljnje zdravljenje.

Diagnoza: neplodnost

Nihče od naju še nikoli prej ni razmišljal, da bi lahko bila neplodna. Sama nisem imela posebnih ginekoloških težav, tudi mož je bil zdrav. Potem pa sva naenkrat začela iskati vzroke vsak pri sebi. O metodah zdravljenja neplodnosti takrat še nisva vedela skoraj nič. Nekaj malega sem si zapomnila iz pripovedovanja svojih kolegic. Res, zelo malo, saj to takrat še ni bil moj problem. Ko sem se tudi sama soočila s tem dejstvom, sem začela mrzlično iskati informacije. Kupovala sem revije, ki so kakor koli omenjale neplodnost in iskala drugo poljudno literaturo, ki bi mi pomagala razjasniti te takrat zame popolnoma neznane pojme.

Pred štirimi leti še ni bilo na voljo toliko literature, ki bi govorila o tej temi, danes pa se mi zdi, da skoraj ni ženske revije, ki ne bi omenjala zdravljenja neplodnosti. Le redke revije so se te problematike lotile poglobljeno. Pred skoraj letom dni pa je izšla zame zelo dragocena knjiga domačih avtorjev z naslovom Od nastanka gamet do rojstva, s pomočjo katere sem dobila celovito informacijo o oploditvi z biomedicinsko pomočjo. Pri njenem nastajanju so sodelovali ginekologi, s katerimi sem imela tudi sama izkušnje na oddelku za zunajtelesno oploditev Ginekološke klinike v Ljubljani. Nisem mogla verjeti, da so to isti ljudje, saj v osebnih stikih z njimi nisem dobila informacij, ki sem si jih tako želela in potrebovala.

Prvi obisk na oddelku za zdravljenje neplodnosti

Prvi obisk pri zdravniku, specialistu za zunajtelesno oploditev, ki je bil pristojen za najin primer, je bil precej formalen, vsekakor pa daleč od najinih pričakovanj. Želela sva si izčrpen pogovor o vzrokih in o potrebnih preiskavah v zvezi z neplodnostjo ter o samem postopku oploditve. Predlagal je naj se udeleživa predavanj, ki jih na to temo organizirajo na tem oddelku. Vesela sva bila teh predavanj, ki so naju vsaj začasno zadovoljila, čeprav je bila pred nama vrsta neznank, ki sva jih pozneje sama reševala.

Pozitivno je bilo, da že prej nisva imela nikakršnih pomislekov v zvezi z zunajtelesno oploditvijo, po predavanjih pa se je še okrepilo najino zaupanje v strokovnjake, ki nama bodo pomagali do tako želenega otroka. Še posebej sva bila navdušena nad biologinjo, ki nam je na predavanjih predstavila laboratorijski del oploditve. Spoznala sva, da je postopek umetne oploditve tehnično zelo zahtevno, odgovorno in natančno delo. Začela sva verjeti v njihovo delo in upala, da bodo lahko pomagali tudi nama.
Članek se nadaljuje »


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki