Humani papiloma virus :odgovori na najpogostejša vprašanja žensk

  • TK
  • nedelja, 17. oktober 2010
(Foto: Dreamstime)

Kaj moramo vprašati svojega ginekologa na pregledu?

  • Natančno morate izvedeti, kakšen je bil izvid vašega testa PAP. Zlasti v primeru patološkega izvida natančno povprašajte, kakšni bodo naslednji ukrepi.
  • Zapomnite si, kdaj morate ponovno na pregled in upoštevajte opozorilna znamenja, zaradi katerih morate na ginekološki pregled takoj!
  • Noben test ni stoodstotno zanesljiv, zato premalo informacij ali neupoštevanje nekaterih značilnih dejstev lahko vodi k pretiranemu zaupanju ženske, da pri njej ni resnejših sprememb, s tem pa tudi do odložitve vnovičnega ginekološkega pregleda.

Kateri so dejavniki tveganja za okužbo s HPV virusom?
Dejavniki, ki povečujejo tveganje za okužbo s HPV, so prvi spolni odnos v zgodnjih mladostnih letih (15 let ali manj), številni spolni partnerji (sedem ali več), kajenje, okužbe s HIV.  

Kaj lahko sama storim za preprečevanje RMV?
Najpomembnejši način za odkrivanje predrakavih sprememb in s tem preprečevanje raka materničnega vratu so redni ginekološki pregledi.

Kakšna je razlika med testoma PAP in HPV?
S testom PAP odkrivamo normalne in patološke celice v brisu materničnega vratu, s testom HPV pa prisotnost virusa (pozitiven test HPV) oz. odsotnost virusa (negativen test HPV).

Katera starostna skupina je najbolj ogrožena?
Najbolj ogrožena skupina so mladi, dekleta in fantje. Po 30. oz. 35. letu je okužba s HPV pomembno redkejša bolezen.

Če je test PAP pozitiven, kaj sledi?
Vedeti moramo, da je test PAP le t. i. presejalna metoda, s katero ugotavljamo, ali so celice materničnega vratu normalne (negativen test PAP), bolezensko spremenjene ali patološke (od atipičnih do blago in hudo diakriozičnih ali celo rakavih celic). V primeru patološko spremenjenih celic, ki jih odkrijemo s testom PAP, so vedno potrebne dodatne preiskave (vnovični test PAP, test HPV, kolposkopija ali biopsija), odvisno od vrste patoloških sprememb. V primeru začetno patoloških brisov materničnega vratu, kot so atipične in blago diskariotične celice, v zadnjih letih zaradi natančnejše diagnoze namesto samo vnovičnega testa PAP vse bolj priporočajo test HPV, to je določanje visoko rizičnih humanih virusov papiloma.Koristni povezavi:
KALA, društvo za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije
Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki