Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vse o virusu papiloma


(stran 8 od 8)

Državni program ZORA

Leta 1998 smo v Sloveniji, na Onkološkem inštitutu v Ljubljani in v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje ter z Zavodom za zdravstveno zavarovanje, začeli priprave za organiziran presejalni program odkrivanja raka materničnega vratu, imenovan ZORA.


Od kod ime ZORA?
Kratica ZORA pomeni začetnice besed, ki opredeljujejo njihovo delovanje: Zgodnje Odkrivanje pRedrakavih sprememb materničnega vratu.


Zakaj je potreben organiziran presejalni program?
Obolevanje zaradi raka materničnega vratu se je v Sloveniji po letu 1994 ponovno povečevalo, predvsem pri mlajših ženskah, starih od 30 do 39 let. V Sloveniji vsako leto zaradi raka materničnega vratu še vedno zboli okrog 200 žensk, umre pa od 50 do 60 žensk. Ti podatki o zbolevanju zaradi raka materničnega vratu nas uvrščajo v vrh med evropskimi državami. Analize kažejo, da v treh letih približno polovica slovenskih žensk ne pride samodejno na ginekološki pregled, kljub dolgoletnemu svetovanju, naj prihajajo redno na preglede.


ZORA se je začela leta 1998 najprej kot pilotni program na območju ljubljanske regije in leto dni kasneje še na območju primorske regije. V letu 2002 smo organizirano presejanje za raka materničnega vratu z državnim programom ZORA razširili na vso Slovenijo.

Na preventivne preglede lahko v skladu z novimi smernicami prihajajo ženske same vsake tri leta, seveda, če v tem obdobju nimajo ginekoloških težav. Če jih ni na pregled najmanj 3 leta, pa ženske, ki so si izbrale svojega ginekologa, povabi izbrani ginekolog. Ženske, ki nimajo izbranega ginekologa, pa dobijo povabilo iz presejalnega centra na Onkološkem inštitutu.

Na preglede so vabljene ženske v starosti od 20 do 64 let. V triletni program preventivnih ginekoloških pregledov lahko ženske vstopijo šele po tem, ko sta bila dva brisa materničnega vratu ali testa PAP v obdobju enega leta normalna ali ocenjena kot PAP I. Prvi uspehi o večji pregledanosti žensk s testom PAP se kažejo na območju ljubljanske in primorske regije, saj se je delež žensk, ki so v zadnjih treh letih prišle na ginekološki pregled in test PAP, že povečal na 70 %. Načrtujemo, da bomo do konca leta 2004 povabili na odvzem testa PAP vse ženske iz Slovenije, ki tega testa v zadnjih treh letih niso opravile.


Naše delovanje v državnem programu ZORA za zmanjševanje razširjenosti raka materničnega vratu v Sloveniji bo v prihodnosti usmerjeno v doseganje večjega števila vseh pregledanih žensk (najmanj 80 % v treh letih) in v zagotavljanje kakovosti vseh postopkov pri odkrivanju, zdravljenju in kontroliranju bolnic s predrakavimi spremembami materničnega vratu.

V Priporočilih Sveta Evrope o presejanju na področju raka, sprejetih 3. decembra 2003 v Bruslju, je strokovno podprta tudi usmeritev našega delovanja. Upamo, da bomo čez nekaj let, ob doslednem izvajanju predvidenih nalog, že lahko poročali o prvih podatkih zniževanja obolevanja zaradi raka materničnega vratu tudi v Sloveniji.

Doc. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., v imenu programske skupine državnega programa ZORAVam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd