Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vse o virusu papiloma


(stran 3 od 8)Ali je lahko prisoten v telesu leta in leta?

Da. Virusi potrebujejo vlažno okolje, da bi preživeli, zato izven telesa preživijo le kratek čas. Pri spolnem odnosu virusi vdrejo skozi mikroskopske razpoke v povrhnjo plast kože ali sluznico. S širjenjem v globlje plasti, ko so premagali prvo zaščitno plast, se prične delitev HPV. Na določeni stopnji se delitev virusov lahko ustavi - govorimo o speči obliki okužbe s HPV - ali pa se delitev nadaljuje, lahko tudi čez veliko let, in pojavijo se značilne genitalne bradavice. Najbolj kužne so prav bradavice, čeprav je možen prenos okužbe tudi v primeru tako imenovanih spečih HPV. Prav zaradi tega je preprečevanje širjenja genitalnih bradavic in s tem okužbe s HPV tako težavno. Okuženo mesto je lahko na zunanjem spolovilu ženske ali testisih pri moškem. Pri spolnem odnosu se virusi prenesejo tudi na druga mesta. Ženska ali moški se lahko okužita s številnimi različnimi genotipi HPV. Glede na veliko število posameznih genotipov HPV je pogostnost okužb toliko bolj razumljiva.

Ali ga imajo lahko tudi otroci?

Številne nosečnice, okužene s HPV, se bojijo, da bodo pri porodu okužile tudi novorojenega otroka. Glede na domnevno nizko število pri porodu okuženih otrok - manj kot 0,05 % -domnevamo, da so tovrstne okužbe vendarle redke. Otroci, okuženi s HPV med porodom, lahko zbolijo zaradi genitalnih bradavic celo mnogo let kasneje, ne da bi že imeli spolne odnose. Glede na veliko število okuženih nosečnic bi porod s pomočjo carskega reza uspešno preprečil okužbo, povzročeno z vaginalnim porodom, vendar samo dokazana okužba s HPV še ni zadosten razlog za carski rez.

Kdaj posumimo, da imamo ta virus? Ali je res, da so najpogostejši znak bradavice na spolovilih? Ali jih je dobro odstraniti? Ali je preiskava boleča?

Večina okuženih s HPV nima nobenih simptomov, zato okuženi ne vedo, da so okuženi. Genitalne bradavice so edino s prostim očesom vidno znamenje okužbe z genitalnimi HPV. Ženske pogosteje zbolevajo zaradi genitalnih bradavic kot moški. Najpogosteje se pojavijo okrog vhoda v nožnico, okrog klitorisa, v nožnici, okrog sečnice ter tudi med nožnico in anusom ali samo okrog anusa. Pri moškem so bradavice najpogostejše na vrhu penisa, testisih in okrog anusa. Čeprav redko, se bradavice lahko pojavijo tudi v ustih in na začetku grla. Genitalne bradavice ne povzročajo bolečin, pogosto pa so neprijetne in povezane z rahlo zbadajočo bolečino v tem predelu. Če so genitalne bradavice v nožnici ali na materničnem vratu, jih ženske zelo pogosto sploh ne zaznajo.V primeru genitalnih bradavic je popolna ozdravitev redka. Še posebno pri ženskah, ki živijo stresno ali imajo zmanjšano odpornost. Zdravljenje v obliki mazil največkrat ni uspešno. Najsodobnejše zdravljenje je z laserskim uničenjem prizadetega področja ali s podkožnim injiciranjem nekaterih zdravil. Kljub zdravljenju težave pogosto ostajajo še leta in povzročajo psihično in telesno prizadetost.

Ali virus papiloma povzroča tudi krče v spodnjem delu trebuha, izcedke iz nožnice ali spolnega uda, ...?

Genitalne bradavice ne povzročajo krčev ali neprijetnih izcedkov iz nožnice. Pogosto pa se tudi v primeru, ko bradavic ni in je prisotna le okužba s HPV, pojavljajo zbadajoči občutki ali bolečina v okuženem področju, najpogosteje na zunanjem spolovilu. Pri spolnih odnosih se ti neprijetni občutki pogosto povečajo.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd