Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vse o virusu papiloma


(stran 2 od 8)Odgovori na najpogostejša vprašanja

Kaj je HPV? Katera vrsta je najbolj razširjena v Sloveniji?

Družina virusov papiloma, ki jih najdemo pri človeku, vključuje več kot 100 različnih genotipov HPV. Imenujemo jih humani virusi papiloma ali virusi papiloma pri človeku, glede na to, da se lahko pojavljajo tudi pri nekaterih živalih. Kratica HPV, ki se kot mednarodna oznaka pojavlja tudi na vseh internetnih naslovih, izhaja iz angleške besede human papilloma viruses. HPV so dobili ime zaradi papilomov, nenevarnih bradavic, ki so jih najprej povezali z delovanjem teh virusov, saj povzročajo njihovo rast na koži.

Glede na vpliv na nastanek raka se HPV delijo v tri skupine: nizkorizični, srednje- in visokorizični. Skupina nizkorizičnih HPV ali najmanj nevarnih za nastanek raka obsega več kot 60 genotipov HPV.

Približno 30 genotipov srednje- in visokorizičnih HPV se pojavlja predvsem na spolovilih in okrog zadnjične odprtine, pri ženski in pri moškem. Čeprav jih lahko najdemo tudi v ustni votlini, so najpogostejši prav na genitalijah in v analnem predelu, od tod tudi skupno ime - analno-genitalni HPV. Najpogostejša predstavnika srednjerizičnih HPV sta HPV 6 in HPV 11. Visokorizičnih HPV, ki jih povezujemo z nastankom raka, je približno 20 genotipov analno-genitalnih HPV. Najpogostejši visokorizični HPV so: HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68 in 69. HPV 16 je tudi v Sloveniji najpogostejši visokorizični HPV.


Kaj povzročajo HPV?

Nizkorizični HPV povzročajo nastanek kožnih bradavic. Pojavljajo se izven genitalnega področja, najpogosteje na koži rok, prstov in celo obraza. Večina teh bradavic je popolnoma nenevarnih, saj ne povzročajo drugega kot kozmetične nevšečnosti.

Srednjerizični HPV povzročajo na vlažni koži okrog spolovila značilne in neprijetne genitalne bradavice ali kondilome. Virusi, ki povzročajo kondilome, so drugačni kot tisti, ki povzročajo bradavice na drugih predelih kože. Te bradavice so mehkejše in bolj gladke kot bradavice drugje po telesu. Najpogosteje se pojavljajo kot posamezne drobne brbončice, pri ženski na zunanjem spolovilu, pri moškem pa na penisu ali okrog zadnjične odprtine. Le v redkih primerih so brbončice številne in lahko prizadenejo večje področje kože zunanjega spolovila. Genitalne bradavice se lahko pojavijo nekaj tednov po spolnem stiku z osebo, okuženo s HPV. Prav tako se lahko pojavijo šele po nekaj mesecih ali letih, lahko pa se sploh ne pojavijo.

Izredno redka komplikacija okužbe z visokorizičnimi HPV je nastanek predrakavih sprememb in raka materničnega vratu. Z najnovejšimi raziskavami so ugotovili, da so z delovanjem visokorizičnih HPV povezane tudi nekatere druge vrste raka analno-genitalnega predela, pa tudi ustne votline in žrela, pri ženskah in pri moških.


Ali se virus papiloma res prenaša samo s spolnimi odnosi?

Genitalne bradavice se najlažje in najhitreje prenašajo pri homoseksualnih ali heteroseksualnih spolnih odnosih, vaginalnih, analnih in oralnih ter celo, čeprav redkeje, pri nepenetrantnih spolnih odnosih. Govorimo o tako imenovanem prenosu okužbe s kože na kožo.

Prenos okužbe je mogoč tudi pri porodu, prek obleke, brisač in spolnih objektov okuženega z genitalnimi HPV.

Domnevajo, da se večina med nami v življenju okuži z genitalnimi HPV, ne da bi za to sploh vedeli. Čeprav okužba največkrat spontano mine, pa nekateri ostanejo nosilci HPV vse življenje. Glede na nekatere raziskave naj bi bila kar polovica spolno zrelih ljudi nosilcev vsaj enega od HPV. Ženske in moški naj bi bili okuženi s temi virusi v enakem razmerju. Ker se genitalne bradavice pojavljajo le pri 10 % okuženih, se HPV toliko lažje in hitreje prenašajo med spolnimi partnerji, ne da bi sploh vedeli za okuženost. Zato uvrščajo okužbe s HPV med najpogostejše spolno prenosljive bolezni. Okužbe s HPV so najpogostejše med mladimi, spolno najaktivnejšimi ljudmi med 20 in 24 letom. Glede na izsledke raziskav pride do okužbe s HPV že med prvim spolnim odnosom. Večje število spolnih partnerjev povečuje tveganje za okužbo, s starostjo se število okuženih bistveno zmanjšuje. Večina okužb s HPV ne povzroča simptomov in mine sama po sebi.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd