Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Preiskave v nosečnosti


(stran 5 od 5)

Kaj pa ponovni pregledi?

Med 20. in 22. tednom je nosečnost na pol poti. Takrat bodoča mamica začuti plodovo gibanje, če gre za prvo nosečnost, sicer se to zgodi že dva tedna prej. Pri pregledu vzamemo anamnezo počutja in stanja, izmerimo razdaljo od vrha sramne kosti do vrha maternice (razdalja simfiza fundus) in tako posredno ocenimo rast ploda. Izmerimo krvni tlak, težo, opravimo osnovne laboratorijske preiskave. Največjo pozornost namenjamo ultrazvočnem pregledu. Na osnovi opravljenih meritev sklepamo, ali plod ustrezno raste in se razvija. Ocenjujemo plodovo zunanjo podobo in organe, skušamo odkriti morebitne nepravilnosti (ocena morfologije ploda) in iščemo znake življenja -- bitje srca, gibanje ploda. Opazujemo in ocenjujemo posteljico in količino plodovnice, v kateri plava plod. V tem času je mogoče opredeliti plodov spol.

Med 30. in 32. tednom se želimo prepričati, ali je plod primerno velik. Poleg običajnega preverjanja anamneze, krvnega tlaka, telesne teže in osnovnih laboratorijskih preiskav opravimo tudi ultrazvočni pregled. Opravimo meritve za oceno rasti ploda, preverimo življenjske znake, stanje posteljice in količino plodovnice. Na posebnem obrazcu izdamo obvestilo o porodniškem dopustu, s katerim ženska uveljavlja pravico do denarnega nadomestila v času porodniškega dopusta in do paketa za opremo novorojenčka.

Med 36. in 40. tednom opravimo enak klinični in laboratorijski pregled kot v prejšnjem obdobju ter poslušamo bitje plodovega srca. Posebno pozornost namenimo materinemu otekanju (nog, rok in obraza), telesni teži, morebitnemu dvigu krvnega tlaka, pojavu beljakovin v urinu, spremenjenemu počutju (glavobol, mravljinčenje), otrdevanju trebuha, popadkom, pogostosti plodovih gibov, znakom razpoka plodnega mehurja ... V 36. tednu prejme bodoča porodnica napotnici za brezplačen prevoz z rešilnim avtomobilom do najbližje porodnišnice in za sprejem v porodnišnico.

Ob predvidenem roku poroda

Poleg preostalega opravimo preiskavo, imenovano kardiotokografija (CTG), ki nam da podatke o delovanju plodovega srca in morebitnih popadkih. Tako lahko napovemo bližajoči se porod, soodvisnost obeh podatkov pa utegne narekovati prekinitev nosečnosti zaradi slabega stanja ploda. Stanje ploda ocenjujemo tudi z amnioskopijo. To je postopek, pri katerem skozi nožnico ogledujemo in ocenjujemo plodno vodo, ki preseva skozi plodni mehur; kadar se plodu slabo godi, je zeleno obarvana z mekonijem (plodovim blatom). Preiskavo opravimo le v primeru, če lahko ob morebitnem zapletu (predrtju plodnega mehurja) porod dokončamo v porodnišnici. Rezultati vseh teh preiskav vplivajo na odločitev, kdaj naj se otrok rodi. Če ocenimo, da je plod v maternici ogrožen ali da je ogrožena nosečnica, se odločimo prekiniti nosečnost na trenutno najustreznejši način. Lahko se odločimo za umetno sprožitev sicer normalnega dogajanja, ki ga v nuji dokončamo s porodniško operacijo, ali pa se že vnaprej odločimo za carski rez.

Ko je predvideni rok poroda že mimo

V tem času predvidevamo, da je plod zrel za življenje zunaj maternice, in čakamo, da se bo spontano rodil. Imeti moramo čimveč podatkov o tem, kako se godi otroku in bodoči porodnici. Od tega, v kakšni kondiciji bo plod pred porodom in po njem, je v veliki meri odvisna njegova usoda. Trudimo se odkriti morebitne znanilce poslabšanja stanja otroka in matere ter ustrezno ukrepamo. Če je z obema vse v redu, nosečnico naročamo vsaka 2 do 3 dni do dopolnjenega 41. tedna nosečnosti. Če se dotlej porod ne začne spontano, ga običajno sprožimo. Praviloma si nosečnica vnaprej izbere porodnišnico, v kateri namerava roditi. Večina slovenskih porodnišnic spremlja bodoče porodnice od predvidenega roka poroda do poroda. Ljubljanska porodnišnica v zadnjem času sprejema zdrave nosečnice, pri katerih plod ni ogrožen, v 41. tednu nosečnosti -- do tedaj zanjo skrbi osebni ginekolog, ki je spremljal nosečnost.
 

Šesti teden po porodu

Zabeležimo vse, kar se je dogajalo pred, med in po porodu. Ugotavljamo, ali je poporodno dogajanje potekalo normalno, pogovorimo se o morebitnih težavah pri dojenju. Materi izmerimo krvni tlak in težo ter opravimo osnovne laboratorijske preiskave. Sledi ginekološki pregled z odvzemom brisa za PAP, če je to potrebno. Svetujemo glede nadaljnjega načrtovanja družine in kontracepcije. S tem zaključimo krog pregledov in preiskav, ki naj nosečnici in mladi mamici omogočijo srečno materinstvo.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd