Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Preiskave v nosečnosti


(stran 4 od 5)

 

Kdaj na prvi pregled v nosečnosti?

Zdravo nosečnico, ki nima težav, naročamo na prvi pregled med 8. in 12. tednom nosečnosti, ko vzamemo anamnezo. 

Izčrpno se pozanimamo o družinskih, zlasti dednih boleznih, o splošnem in ginekološkem zdravju v preteklosti, o morebitnih dosedanjih porodih, iščemo nevarne dejavnike okolici (vpliv delovnega mesta, način prehranjevanja, stres ...).

Svetujemo: bodoči mamici skušamo odgovoriti na vprašanja in ji ustrezno svetovati.
Izmerimo krvni tlak in višino ter jo stehtamo.

Opravimo ginekološki pregled; če že dolgo ni bila na rednem ginekološkem pregledu, vzamemo bris materničnega vratu (PAP-test) za zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu.

V laboratoriju vzamejo vzorec krvi in urina za osnovne preiskave: ugotavljanje sladkornosti, v urinu iščemo beljakovine, sladkor, žolčna barvila in bakterije. Vse to nam da podatke o boleznih, ki utegnejo ogrožati nosečnico. V tem času določimo krvno skupino in Rh-faktor, opravimo ICT, nosečnico testiramo na protitelesa proti sifilisu in toksoplazmi (če še ni bila testirana ali če je test v prejšnji nosečnosti pokazal, da nima protiteles).

Ultrazvočni pregled v tem obdobju lahko ponudi nekatere dragocene podatke:

  • Doslej smo o nosečnosti sklepali na osnovi izostanka menstruacije, pozitivnega urinskega nosečnostnega testa in telesnih znakov (napetost in občutljivost dojk, slabost in bruhanje, pogosto tiščanje na vodo). Zdaj lahko nosečnost vidimo in tako potrdimo njen obstoj.
  • Ugotavljamo, ali je nosečnost v maternici ali zunaj nje (zunajmaternična nosečnost).
  • Ugotovimo število plodov (morebitni dvojčki, trojčki …).
  • Izmerimo velikost ploda in s tabelami določimo njegovo starost oziroma višino nosečnosti. Primerjamo jo s pričakovano, ki smo jo izračunali glede na izostanek menstruacije. Pri ženskah ki imajo neredne, zlasti daljše menstruacijske cikluse, se nemalokrat zgodi, da do ovulacije in oploditve pride po 14. dnevu ciklusa, zato je plod videti manjši, kot bi pričakovali. Če pri kontrolnih merjenjih ugotovimo, da raste primerno hitro, vemo, da se bo verjetno rodil pozneje, kot smo določili glede na izostanek menstruacije. Predvideni datum poroda popravimo.
  • Ugotavljamo znake življenja (utrip srca, gibanje telesa) in ocenjujemo zunanjo podobo glavice, trupa, okončin. Ugotovimo lahko, ali je spočeta nosečnost ohranjena, ali se plod razvija ...
  • Tega ultrazvočnega pregleda zdajšnji preventivni program ne vključuje.


Ob koncu pregleda prejme nosečnica materinsko knjižico, v kateri so vsi osnovni napotki in v katero sproti beležimo ugotovitve in izvide, ki jo bodoča mamica prinese na vsak pregled in v porodnišnico. V njej hrani tudi izvirnike izvidov vseh pomembnih preiskav.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd