Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Preiskave v nosečnosti


(stran 3 od 5)

 

Preventivni program za nosečnice

 Program zagotavlja vsem zavarovankam brezplačne preglede in svetovanje; zajema deset preventivnih pregledov v nosečnosti in dva ultrazvočna pregleda. Najpomembnejši so:

  • prvi pregled, ki naj bi bil opravljen med 8. in 12. tednom nosečnosti,
  • pregled med 20. in 22. tednom z ultrazvočnim pregledom, namenjen oceni plodovih telesnih značilnosti,
  • pregled med 30. in 32. tednom z ultrazvočnim pregledom, namenjen oceni plodove rasti,
  • pregled med 36. in 40. tednom, namenjen spremljanju plodovega zorenja in pripravljenosti na porod.

Te preglede opravi ginekolog, preostale (največ pet) lahko opravi višja medicinska sestra ali babica, če je za to ustrezno usposobljena. Če ni, tudi te preglede opravi ginekolog. K pregledu spadajo tudi pogovor o težavah, klinični pregled nosečnice in ploda ter osnovne laboratorijske preiskave.
 

Določitev krvne grupe in RH-faktorja

Določimo ju, če še nista bila določena ob prejšnji nosečnosti ali morebitnih kirurških posegih. Ugotavljamo tudi morebitno senzibilizacijo s faktorji Rh in skupine (ICT) pri vseh nosečnicah. Nosečnice, ki so Rh D-negativne, zaščitimo z injekcijo imunoglobulina v 28. tednu nosečnosti.

 
Odkrivanje okuženih z laboratorijsko preiskavo krvi

Pred nosečnostjo se ginekolog pozanima o morebitni pridobljeni imunosti za rdečke (foksoplazmozo).
Ugotavljamo, če v nosečnosti ni morda prišlo do okužbe z nekaterimi klicami, ki bi utegnile škodovati plodu.

  • Če nosečnica nima protiteles proti toksoplazmi, jo testiramo v prvi, drugi in tretji tretjini
  •  nosečnosti.
  • V prvi tretjini nosečnosti ugotavljamo protitelesa proti povzročitelju luesa (sifilisa).
  • Proti koncu nosečnosti določamo, ali je ženska nosilka antigena hepatitisa B (HBS-antigen)

Šola za starše

Zelo pomembno je, da oba starša razumeta potek nosečnosti in poroda ter dobita osnovne smernice za nego dojenčka. Vzajemno razumevanje in podpora obeh partnerjev prispevata, da nosečnost in porod potekata mirneje in z manj zapleti. Nosečnica se počuti varno, oče pa je v večji meri vključen v te pomembne trenutke. Šole za starše naj bi se udeležila oba, vsaj pri prvi nosečnosti. Prvi del šole se začne v zgodnji nosečnosti. Na tečaju se starša seznanita s potekom nosečnosti, z zdravim načinom življenja, s pravilno prehrano, z osebno nego in rekreacijo v času nosečnosti. Od 12. tedna naprej je priporočljiva telovadba s sprostitvenimi in dihalnimi vajami.

Drugi del šole se začne po 30. tednu nosečnosti. Obravnava potek nosečnosti, porod, poporodno obdobje, načrtovanje družine ter nego in prehrano dojenčka. Partnerja pouči o vedenju in sodelovanju med porodom. Vključuje tudi telovadne, sprostitvene in dihalne vaje, ter 10X-trebušno dekompresijo. Za partnerje, ki ne želijo ali ne morejo obiskovati celotne šole, je organizirano zgoščeno predavanje o predporodnih pripravah. Za vse, ki bi bili radi navzoči pri porodu, je to predavanje obvezno.

O drugih presejalnih testih, ki večinoma niso vključeni v obvezni preventivni program za nosečnice (zgodnje odkrivanje Downovega sindroma in nosečnostne sladkorne bolezni ...), bomo govorili v naslednjem prispevku.
Za nosečnico je pomembno, da pozna možnosti, ki jih ponuja posvetovalnica, da je motivirana, da se počuti varovano in da najde razumevanje za nove tegobe, s katerimi se srečuje. Tudi to je pot do srečnega materinstva.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd