Ženska skozi življenjska obdobja

  • NN
  • torek, 11. maj 2010
(Foto: Jupiterimages)

Telesne spremembe žensk

Eden od klasičnih stereotipov je predstava, po kateri je ženska bitje, ki je na milost in nemilost izročeno svojim hormonom. Hormoni imajo nedvomno velik vpliv na življenje vsake ženske, toda nobenega razloga ni, da bi ženska postala njihova žrtev. Bolj ko razumemo, kako hormoni vplivajo na žensko telo, razum in čustva, bolj bomo zmožni povečati koristi, ki jih prinašajo, in zmanjšati njihove slabe učinke.

Ženske vse življenje doživljajo različne telesne spremembe, toda njihov organizem je ključno povezan z delovanjem spolnih hormonov. Ti niso potrebni samo za reproduktivno funkcijo, ki je podarjena ženskam, temveč tudi za pravilen potek številnih presnovnih procesov. V organizmu se namreč izločajo še drugi hormoni, ki pa niso vezani na spol. Pravilno izločanje in ravnovesje ženskih spolnih hormonov je osnova za dobro delovanje posameznih sistemov in s tem za zdravje celotnega organizma, a tudi lepoto. Pod vplivom hormonov se oblikujejo zunanja spolna znamenja. Ti zavezniki ženskega zdravja, ki se v posameznih življenjskih obdobjih izločajo v različnih količinah, so v organizmu že vse od rojstva.

Otroštvo

Čeprav večinoma menimo, da se spolni hormoni začnejo izločati šele v adolescenci, na otroke začnejo vplivati že v zgodnjem otroštvu. Novorojenčki obeh spolov imajo lahko rahlo povečane prsi, kar včasih spremlja majhna produkcija mleka. To je posledica delovanja ženskega hormona estrogena, ki med nosečnostjo iz materinega telesa skozi posteljico prehaja na otroka in spodbuja razvoj prsi. Pojav navadno izgine po nekaj tednih, vendar se pri deklicah rahlo povečanje prsi lahko ponovi v naslednjem letu, tokrat zaradi otrokovih lastnih hormonov. To se lahko pojavlja več mesecev in celo let, preden pojav dokončno izgine.

Adolescenca

V obdobju spolnega dozorevanja ples hormonov povzroči velikanske in trajne spremembe v dekličinem telesu. Njene prsi rastejo in dobivajo obliko prsi odrasle ženske, pod pazduho in okrog spolovila ji začnejo poganjati dlake, dekle vidno zraste … Naposled nastopi prva menstruacija, največkrat tedaj, ko se obdobje hitre rasti začne ustavljati. Od začetka do konca pubertete navadno minejo štiri leta. Pri večini evropskih deklet se začne okrog desetega leta. Za nekatera dekleta je čas prilagajanja na spreminjanje lastnega telesa, porajajočo se seksualnost, začetek plodnega obdobja in čustveno razburkanost težavno obdobje.

Zanimivo je, da je celotna »oprema«, ki je nujna za prehod skozi adolescenco, v telesu prisotna že ob rojstvu, toda vrsto let ostaja izključena. Naposled mehanizem, ki preprečuje nastop pubertete popusti, in hormoni, ki so bili do tedaj zadrževani, začnejo razkrivati svoj vpliv na telo. Del možganov, imenovan hipotalamus, začne sproščati impulze hormonov, kar spodbudi možganski privesek (ta je tudi v možganih), da začne izločati luteinizirajoči hormon (LH) in hormon, ki spodbuja nastanek foliklov (FSH). To je sporočilo jajčnikom, naj začnejo izločati druge hormone.

Članek se nadaljuje »


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki